tiistai 16. helmikuuta 2021

Suojausta ja lumen pudotusta oksilta

Nuorien tuijien suojaus on aina näin helmikuun puolessa välissä ajankohtainen puutarhatyö. Toinen yhtä tärkeä lumisena talvena on lumen pudotus muotoonleikattujen pensasaitojen päältä. Kirjoitan tästä jo nyt, sillä viikonlopuksi on luvattu meille päin jopa vesisadetta. Eli lumi tulee todella painavaksi ja painollaan painaa aidat vinoon ja joiltakin kasveilta oksat poikki.


Lumen pudotusta ajoissa...

Meillä aitojen päältä lumet on pudotettu jo aikaa sitten, jotta aidat pysyvät muodossaan. Nimittäin jos lumi painaa aitaa vinoon pitkän aikaa, aita ei aina nouse takaisin pystyyn. Samoin voi käydä esimerkiksi syreenin oksille.

Lumi kannattaa siis pudottaa aidan päältä nyt heti, kun kovimmat pakkaset on ohi. Ja tietysti ennen kuin sää muuttuu plussan puolelle. 


Nuoret tuijat suojataan kevätauringolta...

Nuoret tuijat suojataan näin helmikuun puolessa välissä kevätauringolta. Kuvassa on siihen tarkoitukseen myyty juutti-varjostuskangas. Toinen vaihtoehto olisi vihreä varjostusverkko, jota myös on myynnissä ihan puutarhamyymälöissä ja rautakaupoissa. Varjostusverkon paketista kannattaa lukea ohjeet eli pitääkö sitä laittaa kaksin kerroin vai riittääkö yksi kerros.
Kuvan tuija on kasvanut aika lailla, sillä se on se, josta tein pihan joulupuun. Se on kasvanut pihalla jo viitisen vuotta, joten sitä ei enää tarvitse suojata. Kuva on siis vanha 😊
 

Alppiruusu, kartiovalkokuusi ja marjakuusi aurinkoisella paikalla suojataan...

Koska maa on vielä jäässä, niin nämä puolivarjon ja varjon kasvit kärsivät helposti aurinkoisella paikalla näin helmi-huhtikuussa. Meillä on alppiruusu, jota on jouduttu suojaamaan puiden kaadon jälkeen. Ilman suojausta, sen lehdet olisivat vioittuneet. Vaiva kannattaa nähdä, sillä niin komeassa kunnossa tämäkin on, vaikka paikka on aurinkoinen.

Rusakot ja fasaanit vallanneet pihan....

En muista, että pihalla olisi näin paljon jälkiä. Tuntuu ihan siltä, että pihan tai oikeastaan tämän alueen on vallanneet rusakot ja fasaanit. Tässä kuvassa on vain yksi pihan kohta, eikä sekään kaikkein tallatuin. Ovat tehneet ihan polkujakin pihalle, aika hauskaa 😊
Omenapuut sekä pensasmustikat on onneksi suojattu jo syksyllä. Siitä lisää Omenapuiden talvisuojaus -postauksessa.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Kiitos taas vinkistä! Täytyykin käydä kahlaamassa ja pelastamassa pensasaita. Se on joskus jäänyt vinoon asentoon ja oli pakko vetää matalaksi. Miten olenkin unohtanut sen nyt... lyhyt muisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Meillä on käynyt niin joskus syreenin oksien kanssa. Nekin oli lopulta pakko leikata maata myöden.
   Muotoon leikatun aidan kanssa se onkin vähän eri juttu, kun kestää vuosia, että saa aidasta taas toivottua näkösuojaa. Ei sitä aina kaikkea jaksa muistaa ;)

   Poista