keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Pihasuunnittelussa fengshui luo hyvän fiiliksen

Mietin pitkään, miten kuvaisin lyhyesti, mitä fengshui tuo pihasuunnittelussa. Sitä aina välillä kysytään minulta, joten tässä nyt avaan sitä hieman enemmän. Yleensä lyhin versio kun on "Fengshui tuo pihasuunnittelussa pihaan hyvää fiilista". Ja seuraava lause on aina "Fengshui ei ole tyylisuunta, vaan enemmänkin oppi, miten ympäristö vaikuttaa meihin ihmisiin". Siksi sitä on todella vaikea lyhyesti kuvata, mitä se tuo pihan suunnitteluun.


Kaunis on aina hyvää fengshuita...

Kauneus on myös katsojan silmässä, mikä on hyvä muistaa. Yleensä kauneus on aina hyvää fengshuita ja tietysti ruma huonoa fengshuita. Erityisesti sykähdyttävä kauneus tekee hyvää ihmiselle ja siten se on erityisen hyvää fengshuita.

Kauneuden lisäksi kaikki aistit huomioidaan vahvasti. Sillä aistimme ympäristöämme kaikilla aisteilla koko ajan, vaikka emme kiinnitä siihen huomioita lainkaan. Kun kerran pysähtyy sykähdyttävän puutarhan näkymään... aistii kaikilla aisteilla ihanuuden... sen hetken muistaa lopun ikää, tai ainakin pitkän aikaa.

Upeat vuodenajat puutarhassa...

Meillä on niin upeat vuodenajat Suomessa, että niillä saa helposti tuotua puutarhaan vaihtuvaa muutosta ja elävyyttä. Sillä jatkuva pehmeä muutos kuuluu elämään fengshuin mukaan.
Syksyllä osalla kasveista on hehkuvia syysvärityksiä, kuten kuvan köynnöshortensian auringossa loistavat keltaiset lehdet
Talvella luminen puutarha on taas aivan erilailla kaunis, hohtavan lumen kuorruttamana. Kevään ensimmäisiä sipulikukkia odottaa malttamattomasti, kuten ylimmän kuvan lumikelloja. Niiden jälkeen piha alkaa värittyä krookusten ja tulppaanien kukista. Kesä taasen on täynnä vehreyttä ja vaihtuvaa väriloistoa. Puutarhassa tuleekin silloin oltua usein ja myöhään illalla, nauttien kesästä. 

Ekologiset valinnat kuuluvat fengshui pihasuunnitteluun..

Ekologiset valinnat kuuluvat yleensäkin fengshuihin, myös sisätiloissa. Näin konkreettisia ekologisia tekoja tekemällä saa hyvän mielen. Se on fengshuita!
Kuvassa on se meidän toinen syyssyrikkä eli Buddleja, jolla on valkoiset kukat. Kummatkin on oikeita perhosmagneetteja.

Itse omilla käsillä tehden...

Vaikka näin pihasuunnittelijana teen fengshui-pihasuunnitelmia, niin halutessaan pihanomistaja saa itse suunnitella jonkin kohdan. Toki annan siihen ohjeita ja vinkkejä. Kun itse on miettinyt ja suunnitellut jotain kohtaa, piha on jollain jännällä tavalla enemmän oma.
Tämä on yksi syy, miksi olen tehnyt sen Sarin pihasuunnittelun -verkkokurssin. Sen avulla saa suunniteltua pihasuunnitelman omalle pihalle.

On erittäin hyvä, jos itse istuttaa pihalle jotain, vaikka muuten pihan teettäisi viherrakentajalla. Samoin jos hoitaa pihaa edes vähän, vaikka ostaisi pihan hoidon ammattilaiselta. Ja vielä jos kasvattaa muutaman taimen pihalle, niin sekin vahvistaa suhdetta omaan puutarhaan.

Eli mikäli pihan on suunnitellut ja rakentanut kokonaan joku muu, jotain oleellista jää puuttumaan pihan fengshuista. Onneksi voi siinä tapauksessa suunnitella ja istuttaa kauniin asetelman kesäkukkia ruukkuun, se auttaa paljon.


Fengshui pihasuunnittelussa hyötykasveja...

Vaikka ei niin välittäisi kasvattaa syötävää pihalla, niin jotain siellä on hyvä olla fengshuin mukaan. Mitä se sitten on, niin se tietysti valitaan aina asukkaiden toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kuvan mangoldit on helppoja kasvattaa, kauniita ja värikkäinä terveellisiä. Ne sopivat siis aloittelijallekin.


Puutarhan fengshui tuo hyvää fiilistä...

Puutarhassa on hyvä fengshui, kun siellä viihtyy koko perhe ja ystävät. Samoin, jos puutarha antaa meille voimia ja iloa sekä sykähdyttäviä onnen hetkiä.  Eli puutarhan fengshui luo hyvän fiiliksen ja syvempää suhdetta omaan puutarhaan.

Ja miten se sitten saadaan aikaan... tehden valintoja fengshuin oppien avulla ja ympäristöä havainnoiden. Toki siinä huomioidaan myös tietyt pihasuunnittelun perusteet.


Puutarha terveisin Sari

Ps. Kiinnostaako teitä puutarhan fengshui? Voisin kirjoittaa siitä pitkästä aikaa enemmänkin


8 kommenttia:

 1. Kyllä kiinnostaa ja paljon! Osaatko antaa vinkkiä, mistä voisin aloittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että fengshui kiinnostaa :)
   Voisit aloittaa vaikka nyt heti, katsomalla etupihaa eli miltä sisääntulo näyttää nyt talvella. Onko siinä jotain mistä et pidä? Miten voisit muuttaa sen?
   Kun lumet on sulaneet, pääset enemmän katsomaan sitä fengshuin näkökulmasta.

   Poista
 2. Minun fengshuin pilaa rehottavat rikkaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihenkin on ratkaisuja :) Todennäköisesti kannattaa tutkia ja miettiä pihaa pihasuunnittelun näkökulmasta ja tehdä joitakin muutoksia.
   Vuosien varrella pihaa kannattaakin päivittää aina välillä.

   Poista
 3. Kiinnostaisi todella paljon! Nyt olisi aikaa suunnitella ja keväämmällä toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostaa :) Tuo on totta, nyt on vielä hyvää aikaa suunnitella, niin pääsee sitten ajoissa toteutuspuuhaan.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Fengshuista on tulossa postauksia kevään mittaan.

   Poista