sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Syyssyrikkä on paras perhoskasvi

Tänään kun aurinko paistoi taas pitkästä aikaa, niin syyssyrikän ympärillä oikein kuhisi perhosia. Se on kyllä ehdottomasti paras perhoskasvi! Tänä kesänä kukinta on hieman myöhässä, mutta niin on perhosetkin. Tämä meidän syrikkä on jo vanha, ja varma kukkija 😊

Valkoinen syrikkä...

Tässä valkoisessa on aina muhkeat kukat ja yleensä sen kukinta on alkanut vähän myöhemmin kuin purppurakukallisen. 


Tämä kuva on otettu viikko sitten, sillä tänään en huomannut kuvata syrikkää koko komeudessaan.  Se on siis aika korkea, lähes parimetrinen.

Purppuranvärinen syrikkä...

Vähitellen myös purppuranvärinen syrikkä  availee kukkiaan, ja siinäkin on perhosia ja kimalaisia. Se on kyllä jännä, miten ne heti lentävät kukkiin, kun aurinko kurkkaa pilvien takaa.

Tämä kuva taitaa olla viime vuodelta. Sen kukat ovat selvästi kapeammat kuin valkoisen.
Syy miksi se aloittelee kukintaa vasta nyt on se, että sille sattui keväällä pieni vesikatastrofi. Talvisäilytyssaaviin oli mennyt liikaa vettä, mikä harmillisesti huomattiin aika myöhään. Se selvästi otti nokkiinsa, ja vasta loppukesällä aloitti versojen kasvun... joten kukintakin myöhästyi.

Syyssyrikän hoito-ohjeet:

Syyssyrikkä eli syyssyreeni (Buddleja davidii) viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla. Maan on hyvä olla runsasravinteista multamaata, joka kuitenkin on läpäisevää. Syyssyrikkää kannattaa lannoittaa keväisin, ja elokuussa antaa syyslannoite. Sateettomina kausina sitä kastellaan, jotta kukat eivät kuivu ennen aikojaan. Syrikkä kestää keväällä voimakkaankin leikkaamisen, koska kukat tulevat uusiin versoihin.
Syyssyrikkä menestyy vyöhykkeillä (I-II) eli on näilläkin alueilla talvenarka.

Syysyrikän talvisäilytys:

Varmimmin syrikän saa talvehtimaan kellarissa. Sen takia nämä meidän syyssyrikät kaivetaan syksyllä ylös maasta saaveihin ja viedään kellariin. Ajankohta on ennen kuin pakkaset saapuvat, eli mahdollisimman myöhään. Siinä on kyllä oma hommansa, mutta on se sen arvoista : )
Talven aikana multapaakkua voi joutua kastelemaan, jos se näyttää kuivalta.
Keväällä huhti-toukokuun vaihteessa syrikät siirretään pihalle suojaiseen paikkaan tottumaan ulkoilmaan. Ne suojataan tarvittaessa yöpakkasilta. Toukokuussa syrikät istutetaan maahan, omille paikoilleen.

Lisää hyviä perhoskasveja ja ohjeet, miten saat tehtyä keväästä syksyyn kukkivan kukkapenkin perhosille Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssilta.

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Lisää kesäkukkien talvisäilytysohjeita:

Hyvää alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

10 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat, kukinnot täynnä perhosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja siinä syrikän lähellä kun kuvaili, niin perhoset lentelivät ympärillä. Välillä ne tulivat levähtämään olkapäälle tai käsivarrelle. Siinä oli ihan satumainen ja taianomainen fiilis.

      Poista
  2. Jos olisi paikka, missä säilyttää talven yli, niin oli heti hankintalistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella lämpimällä ja suojaisalla paikalla I-vyöhykkeellä voi talvehtia suojattuna, mutta kylmällä alueella ei ykköselläkään talvehdi.
      Kaisaniemen kasvitieteellisessä näitä on ennen ollut kahvilan lähistöllä. Nyt en ole käynyt katsomassa, onko niitä enää alueen muutosten jälkeen. Siellä oli aurinkoisena päivänä myös tosi paljon perhosia.

      Poista
  3. Vein syksyllä syrikan maakellariin ja toin sen n. 2 viikkoa sitte. Tekee hyvin lehtiä ja voinut huvi. Mutta nyt lehtien kärkeen ilmestyi mustaa kuivaavat, katsoin suurennuslasilla ja näytti kuin olisi"töhkää" ajattelin sen olevan kirvojen alkuja. Mutta mitähän se on ja mitä pitää tehdä? Olen suututtanut mäntysuopaliuoksella muutaman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että syrikkä säilyi talven yli.
      Tosi vaikea sanoa, mikä sitä vaivaisi. Pitäisi ihan nähdä se tai ainakin kuva lehdistä. Meillä ei koskaan ole ollut mitään ötökkää noissa kahdessa syrikässä, tosin emme pidä niitä koskaan sisällä. Nytkin ovat autokatoksessa totuttautumassa ulkoilmaan.
      Jos se on jotain ötökkää tai niiden vioitusta, kannattaa sumuttaa lehtien ala- ja päälipinnat esim. luonnon pyretriiniä sisältävällä aineella. Se on tehokkaampi, mutta sopii myös luomuviljelyyn. Pidetään peukkuja, että saat ongelman hoidettua

      Poista
  4. Kiitos vastauksesta, pidin niitä eilen ulkona, kun oli lämmintä,asun Rovaniemellä. Mutta voisinkin viedä ne jo myös katokseen ja hankin tuota " myrkkyä" tutkin minulla voi ollakin, olisiko Sinulla kauppanimellä mielessä jokin aine?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta syrikkää voi pitää jo katoksessa, kunhan pakkanen ei vioita sitä.
      Olen itse käyttänyt Bayer Gardenin Natria Hyönteisten torjunta-ainetta, joka on luomuhyväksyttyä ja tehoaineena on luonnonpyretriini. Sitä käytän myös sisäkukille ja kasvimaalla kaaleille, jos tarvetta ilmenee.

      Poista
  5. Minulla syrikkä talvehtii ulkona, istutuspaikallaan...enkä edes suojannut kaveria...vielä elossa ja aloittaa kohtapuoliin kukinnan..Liekö tuuria, että elää vieläkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Syrikällasi taitaa olla todella hyvä paikka eli lämmin ja läpäisevä maa. Monilla jopa ihan I-vyöykkeellä se ei ole talvehtinut. Tosin lumi on usein se paras suoja, ja etelärannikolla sitä ei aina ole. Missä päin Suomea pihasi sijaitsee?

      Poista