lauantai 30. syyskuuta 2017

Trendikkäät mehiruusukkeet sisälle

Blogiyhteistyö: Huiskula
Tänään sain vihdoinkin otettua mehiruusukkeet sisälle suojaan. Ne ovat huonekasveja ja eivät kestä pakkasta. Eli ne ovat ihan eri kasveja kuin mehitähdet (Sempervivum), jotka ovat monivuotisia kuivanpaikan perennoja. Tästä tuoksulaatikosta olin jo viikolla kaivanut ´Pink Kisses` neilikat pois ja nyt oli vuorossa mehiruusukkeiden istutus ruukkuihin sisälle.


 Vanhalla ruokalusikalla sai hyvin kaivettua mehiruusukkeet juurineen. Niille oli kasvanut yllättävän laajat juuret kolmessa kuukaudessa.
Saviruukun pohjareiän päälle laitoin sanomalehden palasen, jotta hiekkainen kaktusmulta ei varise pöydälle reiästä. Pieni, mutta niin kätevä niksi 😊

Mehiruusukkeet kuuluvat mehikasveihin eli niille laitetaan aina niukkaravinteista ja hiekkapitoista kaktusmultaa. Metallilaatikossakin niillä oli kaktusmultaa, ja todennäköisesti siksi juuret ovat nyt niin hyväkuntoiset. Nimittäin jos multa on liian märkää pitkään, mehikasvien juuret voivat mädäntyä.

Taidan laittaa nämä ruukut työhuoneen kapealle ikkunalaudalle, jossa ne saavat hyvin valoa talvellakin.

Toisaalta ryhmänä pöydällä ne olisivat myös kauniita. Mutta silloin niille pitäisi hankkia kasvivalo pöydän päälle. Mehiruusukkeet muuttuvat ruman näköisiksi hämärässä... ja talven hämy on lähestymässä. Eli taitavat päätyä ikkunalle 😊

Mehiruusukkeiden hoito-ohjeet:

Mehiruusukkeet (Echeveria) vaativat runsaasti valoa, jotta niiden kasvu pysyy matalana ja värikkäät lehdet säilyttävät kauniit värinsä. Kesällä niille sopii hyvin huoneenlämpö, mutta talvella suositellaan hieman viileämpää. Tosin eri lajeilla on eroa kasvupaikan suhteen.
Kastelussa on tärkeää, että mehiruusukkeiden multa saa kevyesti kuivahtaa ennen uutta kastelua. Ihan rutikuivaksi multaa ei kuitenkaan kannata päästää. Jos multa on koko ajan märkää, juuret mätänevät. Lannoitetta annetaan vain vähän ja uusien lehtien kasvun aikaan. Muuna aikana käytän näille merileväuutetta kasteluveteen sekoitettuna. Kasvit saavat siitä hivenravinteita ja muita kasvin hyvinvointia edesauttavia aineita.
Lehtien päälle ei saa kaataa vettä. Huomasin, että harmaan mehiruusukkeen lehtiin jäi tosi helposti jälkiä jo pienestä hipaisustakin eli parempi kun lehtiin ei koske lainkaan.

Mehiruusukkeet kesäkukkana ja viherkasvina...


Sain nämä mehiruusukkeet kesäkuun lopulla kesäkukiksi mustien orvokkien tilalle tuoksulaatikkoon. Kuva on otettu silloin kesäkuussa. Valitsin nämä siksi, että haluan kokeilla menisivätkö nämä ensin kesäkukkina ja sen jälkeen huonekasveina. Olisivat silloin loistava ekologinen valinta 😊

Sain nämä mehiruusukkeet Huiskulasta. Kiitos heille taas avusta :)

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä jutusta! Ihan olen unohtanut amaryllikset pihalle. Täytyy hakea ne vielä tänään sisälle. Hyvää lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Amaryllikset tosiaan kannatta viedä jo lepoon, jotta ne kukkisivat sitten talvella.
   Meillä on vielä iso osa talvetettavista kesäkukista pihalla, koska yöpakkasia ei ole luvassa lähiviikkona. Niillä ei ole mikään kiire, sillä kestävät hyvin kylmää jopa +2 astetta. Mutta amaryllikset, kaktukset sekä muut huonekasvit eivät pidän niin kylmästä.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Minulla on sisäänkäynnin terassin asetelmassa kaksi mehikukkaa, jotka olisin varmasti unohtanut ilman tätä postausta. Huomenna siis hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan ottaa ne ajoissa sisälle. Minullakin on vielä parvekkeella se parvekekaktus ja yksi mehiruusuke... enpä vieläkään muistanut ottaa niitä sisälle ;)

   Poista