maanantai 2. lokakuuta 2017

Kukkasipulit ruukkuun kevätkukiksi, tai joulukukiksi

Blogiyhteistyö: Biolan ja Korpikangas Siemen-Frö
Ensi keväänä ruukuissa on aika keltavoittoisia kukkia. Keltaiset hyasintit koetan saada kukkaan jo pääsiäsiseksi, mutta saas nähdä onnistunko. Jos hyvin käy, niin nämä kukkivat ruukuissa parvekkeella jo maalis-huhtikuusa vähän säästä riippuen. Aion laittaa näille mullaksi mykorritsamultaa, jotta juuristo kasvaa hyvin ja pysyy terveenä. Aivan kuten kylvöissäkin teen.

Sipulien multaan mykorritsaa...

Ruukussa kasvatettaville sipulikukille suositellaan aina hiekkapitoista kaktusmultaa. Nyt aion laittaa kaktusmullan sekaan mykorritsamultaa. Aika jännä, että en aiemmin ole tehnyt sitä, vaikka kylvöissä nykyään käytän aina mykorritsaa sisältävää Biolan Kylvö- ja taimimultaa.

Mykorritsa parantaa juurtumista ja kasvua...

Mykorritsa eli sienijuuri elää symbioosissa lähes kaikkien kasvien kanssa, parantaen kasvin kasvua ja stressinsietokykyä. Esimerkiksi kasvit eivät näytä kärsivän taudeista. Joten tosi mielenkiinnolla testaan, onnistuisiko nyt kaikki ruukkuhin istutetut kukkasipulit. Nimittäin erikoisimmista sipuleista aina muutama lähtee mätänemään tai muuten epäonnistuu.
Pussimullissa mykorritsaa on vain Biolanilla ja heilläkin vain kolmessa multatuotteessa: Biolan Kylvö- ja taimimulta, Biolan Altakastelumulta ja Biolan Istutusmulta.

Edit- Huippu tärkeät mullan mykorritsat ja pieneliöt 


Kukkasipulien istutusaika...

Olen istuttanut sipulikukkia ruukkuihin kellariin jo monta vuotta. Joskus olen istuttanut marraskuussa ja joskus joulukuussa. Kukinta osuu kuitenkin aina keväälle. Ainoastaan hitaasti juurtuvat, kuten hyasintti, pitää istuttaa ajoissa eli 3-4 kuukautta ennen haluttua kukinta-ajankohtaa.
Eli vielä ei istuteta, mutta sipulit pitää ostaa jo pikaisesti. Niitä voi säilyttää kellarissa tai viileässä tilassa odottamassa istutusta.
Kuvia viime kevään itse kasvatetuista hyasinteista.

Jouluhyasintin ja amaryllisten sipulien istutusaika on nyt.....

Hyasinttimaljakkoon sipuli on laitettu 9.9.2017 eli kolme viikkoa sitten. Hitaasti näyttä juuret kasvavan. Tänään istutin loput jouluhyasintin sipulit. Ovat siis preparoituja eli eri kuin pihalle tarkoitetut. Multana tietysti mykorritsamultaseosta.
Lisää jouluhyasinttien kasvatuksesta eli hyödöstä joulukukaksi joulublogin puolella.

Ja samaa mykorritsamultaa käytin myös amarylliksen istuttamisessa. Siitäkin ja istutusajankohdasta  enemmän joulublogin puolella Eka amaryliksen sipuli istutettu.

Istutusajankohdat kuukalenterin mukaan...

Vielä on pari päivää aikaa istuttaa kukkasipuleita ja muitakin kasveja eli 4.10. asti.
Seuraava ajankohta istutuksille on  20.10.-3.11.2017 sekä 19.11.-2.12.2017.
Taidan istuttaa kukkasipulit ruukkuihin vasta marraskuun loppupuolella olevana aikana 😊
Lisää tietoa vanhemmasta postauksesta Kuukalenteri puutarhurin apuna, klik.


Olen saanut sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä ja Biolan Kylvö- ja taimimullan Biolanilta näiden blogijuttujen tekoon. Sydämellinen kiitos heille avusta!

Mukavaa lokakuun alkua!

Terkuin Sari4 kommenttia:

 1. Hei! Oli taas niin mielenkiintoista luettavaa. Mykorritsamulta oli uusi tuttavuus. Kysyisin, muten saan amaryllikset kukkimaan. Niissä on nyt täysikokoiset lehdet. Toin ne sisälle reilu viikko sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta palautteesta :)
   Nyt amarylliksesi kastelu kannattaa lopettaa, jotta ne siirtyvät tärkeään lepotilaan. Lepoa on jopa 3 kuukautta. Lisää ohjeita on Sarin joulublogissa: http://sarinjoulublogi.blogspot.fi/2013/08/amaryllisten-eli-ritarinkukkien-hoito.html

   Poista
 2. Täytyy toivoa,että ilmat pysyvät loppukuuksta suotuisina. Minulla on kukkasipulit istuttamatta, ja pihojen salaojaputkien korjausta joutuu meillä vielä odottamaan yhtiökokoukseen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi asutaan täällä eteläisessä Suomessa, missä yleensä talvi tulee aikaisintaan marraskuussa... tai vasta tammikuussa :)
   Eli todennäköisesti ehdit kyllä istuttaa sipulit. Ne vaan kannattaa nyt säilyttää viileässä, etteivät ehdi nahistua.

   Poista