maanantai 19. syyskuuta 2011

Verenpisaran talvettaminen

Muutamat ovat kyselleet verenpisaran talvetuksesta...kohta on aika siirtää ne pihalta sisätiloihin. Verenpisarat eivät kestä yhtään pakkasta joten näihin aikoihin tulee seurattua sääennusteita tarkasti ; )

Alla hennon vaaleanpunertava verenpisara `Jollies Cannes`. Se on aika rentokasvuinen ja ns, kerrottukukkainen. Aivan ihana : )



Kuupuutarhassani on myös toista verenpisaraa, valkoista nimeltään`Sofie Michiels`. Myös se on rentokasvunen ja kerrottu.

Alla olevasta kuvasta näkee hyvin mitä rentokasvuisuus tarkoittaa... eli oksat roikkuvat ruukun reunalta alaspäin. Olen tukenut muutaman verson tukikepillä pystyyn : )

Verenpisaran talvisäilytys:

Verenpisarat (Fuchsia) siirretään ennen yöpakkasia sisälle, valoisalle ikkunalle. Lämpötila huoneessa saisi olla lähellä + 10 astetta. Niitä ei kannata leikata syksyllä paljoakaan, jotta vihreitä lehtiä säilyy talveksi. Verenpisaroita täytyy muistaa kastella, yllättävän usein !

Meillä verenpisarat ovat talvehtineet hyvin, vaikkakin talvetuspaikka ei ole paras mahdollinen. Huoneessa on ehkä 16 astetta lämmintä ja puut varjostavat hieman liikaa ikkunaa. Verenpisarat tiputtavat talvella todella paljon lehtiään ja näyttävät pimeimpänä aikana tosi raaskuilta. Mutta säilyvät hengissä : )
Osa verenpisaroista on talvetettu valoisassa kellarissa, jossa lämpötila talvella on vain pari astetta plussan puolella. Siellä kaikki lehdet tippuvat pois oksista.

Alla oleva kuva on otettu maaliskuussa ennen mullanvaihtoa ja leikkausta. Eli siinä vaiheessa uusia lehtiä on kasvanut jo paljon.

15 kommenttia:

  1. Tämä tuli hyvään aikaan sillä olen nyt ekaa kertaa kahta verenpisaraa säilyttämäss talven yli. Ne on olleet jo kaksi viikkoa kuistillla lämpimässä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas, Sari. Olen odotellut tätä ohjetta, yritän talvettaa kaksi siniveristäni. Siirränkin ne nyt kuistille turvaan varmuuden vuoksi, ettei ehdi kylmä puraista.

    VastaaPoista
  3. Mä en viime kesänä älynnyt kokeilla talvettamista... Meillä oli muuten viime yönä jo hallaa :/ Onneksi toin pelakuut ja runkoruusun sisälle.

    VastaaPoista
  4. Kiitos näistä neuvoista, päädyinkin sitten siihen että ne saavat mennä varstoon, ikkunan eteen! Mulla muuten taitaa olla tuota samaa roikkuvaaplaatua, kun tuo sun eka..se on ihana.

    VastaaPoista
  5. TuijaR. - kuistin lämpimässä ne varmasti kehitävät noita nuppujaan lisää auki : )
    Minusta talvetus on yllättävän helppoa. Tosin eri lajikkeissa voi olla eroja. Aina kannattaa kokeilla ; )

    Cheri - jos vähänkään on merkkejä yöpakkasten lähestymisistä, kannattaa ne ottaa ajoissa suojaan. Meillä on vielä niin lämmintä, että saavat olla ulkona omenapuun oksiston alla suojassa : )

    Mari - Suomi on todellakin pitkä maa eli syksyn etenemisessä on isoja eroja.
    Meilläkin on jo osa pelakuista sisällä ikkunalla, suojassa kukkia pilaavalta sateelta.

    Tuija - tuolla hempeän vaaleanpunaisella ihanuudella on muuten aika iso kukka. Tosin välillä se tekee normaalikokoisiakin kukkia : )
    Varastosi on kyllä oikea aarre !

    VastaaPoista
  6. Sari, verenpisara ei minulla onnistu. Yhden kesän meni hyvin, niin että sain kuvia, joita voin käyttää runojen oheen.

    Aloitin tänään sen Leena Lumi's Flower Power -sarjan, joka jatkuu ja jatkuu kasvi kasvillta. Sinäkin olet kyllä siellä mukana.

    VastaaPoista
  7. Hyvä, että laitoit ohjeet. Minulla ei ole onnistunut, vaikka yritystä on ollut useampanakin talvena.
    Vai ovat niin herkkiä etteivät kestä yhtään pakkasta. Kun ajattelin vielä ainakin ottaa vähän riskiä ja nauttia niistä ulkoilmassa.

    VastaaPoista
  8. Hei, miten talvetetaan muratti? Ostin kesällä muratit ulos ja ovatkin tosi reheviä ja isoja. Kauppias sanoi, että ne voi tuoda talveksi sisälle. Pitäisikö niistä leikata pitkät "oksat" poikki, vai annetaanko olla? Muratit ovat pienilehtistä sorttia. Kiitos jo etukäteen neuvoista.

    VastaaPoista
  9. Leena Lumi - verenpisara on omalla tavallaan hyvin herkkä ja kaunis kasvi. Onneksi sait siitä kuvia : )
    Tänä kesänä taas huomasi, että liian kuumassa se ei kuki kunnolla. Loppukesällä ilmojen viilettyä, kukinta oikein ryöpsäthi loistoon.
    Menenpä lukemaan postauksesi oikein ajan kanssa : )

    Irene - katsoin taas pitkän ajan sääennusteen ja meille ei ainakaan viikkoon ole luvassa yöpakkasia. Joten verenpisarat ovat meillä edelleen ulkona : )
    Verenpisaran talvetus on minusta helppoa, kunhan muistaa kastella sitä. Ja ei pelästy sen ulkonäöstä ja roskaavuudesta ; )

    Raija Maula - muratit kannattaa tosiaan tuoda sisälle. Myydäänhän niitä sisäkukiksikin. Liian kuumassa huoneilmassa ne valitettavasti saavat helposti punkkejä yms ötököitä. Parhaiten ne säilyvät viileähkössä huoneessa. Versoja ei tarvitse lyhentää, mutta jos haluaa leikata niitä, niin sekin käy : )

    VastaaPoista
  10. Sykähdyttävää nähdä balleriina hempeän punakassa mekossaan tanssien ja laulaen.
    Mitä ja missä olisimmekaan ilman kasveja...ovat ne vaan niin kauniita ja paljon puhuttelevia.

    Kaunista päivän alkua Sarille!

    VastaaPoista
  11. Kiitos vinkeistä, verenpisarani kohtaloahan sitä minäkin mietin täällä....

    VastaaPoista
  12. Englannissa tuli nähtyä todella isoja verenpisaroita, siellä taitavat selvitä talven ulkona.

    Voi kun olisi iso talvehdittamiskellari, huoks...

    VastaaPoista
  13. Sirkka - tosiaankin, verenpisaran kukat ovat kuin balleriinoja : )
    Sinikohtalonpensas aukaisi taas kukkia, ja ne ovat ihan kuin pieniä perhosia... hauskoja nämä erilaiset kukat : )
    Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

    elämäni matkat - ole hyvä : )
    Aina kannattaa kokeilla talvetusta, jos on viileähkö huone käytössä. Ja jos talvetus epäonnistuu, kesäksi voi ostaa uudet taimet : )

    Sussi - jos pakkasta ei vaan ole, niin verenpisarat menestyvät. Jossain ulkomailla näin verenpisaroissa ihan järkyn isoja kukkkia.... ne tuntui ihan käsittämättömältä ; )
    Sanos muuta, olisipa lämmitetty kasvihuone talvetuspaikkana, niin sitten voisi kokeilla vaikka mitä jännää...

    VastaaPoista
  14. Minulla on kaksi uudempaa verenpisaraa ja en pysty mihinkään lämpöiselle kuistille viemään enkä kellariin,pitääkö siihen vaihtaa multa,en ole ennen talvettanut verenpisaraa.kiitos otan vastaan neuvoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verenpisaroille vaihdetaan multa vasta keväällä, kun ne ovat aloittaneet kasvattaa uusia versoja. Jos aiot säilyttää ne ihan huoneenlämmössä, niin kastelun kanssa saa olla tarkkana. Multa ei saa päästä kuivumaan, mutta ei myöskään saa olla jatkuvasti liian märkää. Hyvin valoisa paikka.
      Ne tulevat pudottamaan jopa lähes kaikki lehdet, jolloin myös kastellaan hieman vähemmän. Keväällä alkaa uusi kasvu. Pidetään peukkuja, että onnistut niiden talvetuksessa :)

      Poista