Meillä on satanut kesällä tosi vähän ja elokuussa tuli vettä sadekuuroina. Muutamassa kohti pihaa, multa on vieläkin aika kuivaa. Enää en uskaltanut odotella sateita, vaan tietyt kasvit oli pakko kastella. Ja samalla pääsin kokeilemaan uutta juurikastelijaa : )
Alla Endless Summer hortensia `The Bride` ei kukkinut koko kesänä ja sen lehdistökin oli kituvan näköinen, kun muut Endless Summer hortensiat voivat hyvin. Tätäkin kasteltiin, mutta luulen maan mullan alla olevan tässä kohti liian läpäisevää tai kasteluvesi on valunut muualle ; )
Nyt Esvi juurikastelijalla saimme veden suoraan sen juuristolle. Eli se juurikastelija on tuo vihreä metalliputki letkun päässä. Sen alaosa on kuvassa työnnettynä maahan. Vesi tulee metalliputken päästä mullan sisällä. Vettä annettiin hortensialle useaan kohtaan eri puolille pensasta.
Oli pakko ottaa tämäkin kuva, sillä ihan itse kävin ostamassa lähirautakaupasta nuo osat juurikastelijan ja kasteluletkun väliin ; )
Juurikastelijasta näet lisää tietoa Esvi Ky:n nettisivuilta, klik. Juurikastelija on siis kotimainen, avainlippu tuote : )
Juurikastelijan varressa on kahva, josta aukaistaan ja suljetaan veden tulo letkusta. Kätevää : )
Kuvassa "puutarha-apulainen" kasteluhommissa. Tällä kastelu oli tosi nopeaa, hyvä kuin pysyin kastelijan perässä kuvaamassa.
Kastelimme kaikki talvenarat kasvit, sillä ne talvehtivat paremmin, kun voivat hyvin. Kuivuudesta kärsivä kasvi ei voi hyvin !
Samoin kastelimme tänä vuonna istutetun rusokirsikan ja viime vuonna siirretyn neilikkaruusun. Ja tietysti pintajuurisen alppiruusun.
Kastelu oli niin kivaa, että sitä olisi voinut jatkaa pidempäänkin, hih ; )
Syyssyrikät kukkivat ja edelleen odotelemme niihin perhosia. Liittyisiköhän tämä vähäinen perhosmäärää kesän vähiin sateisiin. Vai karttavatkohan perhoset jostain muusta syystä tätä seutua... ihmeellistä !
Ryhmän etureunassa on kääpiöpurppurahappomarjat ja kirsikanpunainen koristekate, klik.
Valkokukkainen syyssyrikkä vasta aloittelee kukintaa. Onneksi on luvattu lämpimien kelien jatkuvan niin todennäköisesti kaikki kukat ehtivät aueta.
Ostettaessa tämä yksilö oli aika kurjan näköinen. Nyt kesällä se on kasvanut hurjasti. Maan pinnalla näkyy muovi... siitä laitan ihan oman jutun myöhemmin : )
Syyskastelut:
Syyskastelu kannattaa tehdä jos kesä ja alkusyksy on ollut sateetonta. Tällöin kastellaan mm kaikki talvenarat kasvit, nuoret havukasvit, auringossa kasvavat nuoret tuijat yms ikivihreät ja pintajuuriset kuten rhodot.
Näin talvenarat kasvit talvehtivat paremmin ja havukasvit sekä ikivihreät kestävät enemmän kevättalven aurinkoa ja kuivattavaa tuulta.
Myös hedelmäpuut ja marjapensaat hyötyvät loppukesän kastelusta.
Edit - Espoossa alkava Kotipihan syyshoito -kurssi taitaa olla jo täynnä. Klaukkalassa Valmistele puutarhasi talveen -kurssilla on vielä tilaa, klik.
Näille kansalais- ja työväenopistojen kursseille voi osallistua kuka tahansa, siis myös muidenkin kuntien asukkaat.
Syyssyrikkä on kaunis. Pitäisi kokeilla sitä ruukussa täällä ja laittaa talveksi kellariin.
VastaaPoistaMeillä oli oikea perhoskesä :)
Et olisi tulossa tänne Oulun seudulle pitämään kurssejasi/luentojasi? Olisi kyllä mahtava tulla kuulemaan ja oppimaan.
VastaaPoistaEn ole ajatellut, että syksyllä pitäisi jotain kastella erityisesti, niin että kiitos vinkistä tulevaisuuden varalle.Meillä on sadellut pitkin kesää ihan riittämiin, että ehkäpä ei nyt tarvitse kastellakkaan.
Pitäisiköhän laittaa hankintalistalle juurikastelija, vaikuttaa kätevältä. Ainakin menen kastelemaan rhodoni, kiitos taas vinkistä.
VastaaPoistaMari - meillä tuo purppuranvärinen on ollut talvet kellarissa. Ja on talvehtinut hyvin siellä : )
VastaaPoistaAjattelin kokeeksi jättää valkean maahan talveksi. Tosin olen alkanut epäröimään, sillä se näyttää olevan rajussa kasvussa edelleen. Täytyy katsoa tilannetta kuun lopulla ; )
Multasormi - syyskasteluja ei onneksi tarvitse tehdä, jos taivaalta on tullut vettä : )
Näillä näkymin en ole tulossa sinne suunnalle... mutta sitähän ei koskaan tiedä. Olisi kiva tulla sinne ; )
Minulta on kysytty fengshui puutarhakursseja ja niitä olenkin pitänyt välillä ympäri Suomea.
Cheri - ole hyvä : ) Tuota juurikastelijaa olin jo pitkään metsästänyt. Tiedän, että muutamat kaupunkien puisto-osastot ja viherraluehoitajat käyttävät sitä. Juurikastelijan käyttö siis säästää aikaa ja vettä. Eiväthän he sitä muuten käyttäisi ; )
Yhden päivän kokeilulla voin jo sanoa, että oli hyvä hankinta !
Onpa kätevä laite!
VastaaPoistaMeillä on perhosia näkynyt, mutta ei niin paljon kuin joskus aikaisempina vuosina.
Intianminttu - toivottavasti ensi kesäna on perhosia. Ne jotenkin vaan kuuluvat kesään, ja kukkiin : )
VastaaPoistaJos tuo valkea syrikkä ei lokakuussa ole saanut ruskan värejä lehtiin, kaivan sen varmuudeksi kellariin. Sen versoja voi leikata lyhyemmiksi. Näin olemme tehneet tuon punertavan kanssa joka syksy : )
Sussi - minä ja "puutarha-apulainen" ihastuimme juurikastelijaan heti. Hyvä ettei tullut kiistaa, kumpi vehjettä saa käyttää, hih ; )
Nähtävästi tuolla pohjoisempana on perhosia todella runsaasti. Ainakin blogien kuvista päätellen :)
Hyviä vinkkejä - taas -, eli kiitos niistä!
VastaaPoistaMeilläkään ei ole perhosia näkynyt juurikaan, viime vuonna tähän aikaan aurinkoisina päivinä ne olivat varsin aktiivisia ja tykkäsivät erityisesti punahattutarjonnasta. Olisi kyllä kiva tietää, miksi niitä ei tänä kesänä ja syksynä ole näkynyt... snif.
Geranium - ole hyvä : )
VastaaPoistaVarmasti perhosharrastajat tietäisivät syyn. Nythän tiedotusvälineet ovat viestittäneet, että olisi oikea perhoskesä.... mutta ei näköjään koko Suomessa.
Onneksi nämä monivuotiset kasvit ovat valmiina perhosille ensi kesänä. Meilläkin punalatvat ovat silloin jo paljon tuuheampia : )