perjantai 16. elokuuta 2024

Biohiili helpottaa kompostin hoitoa

 Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Biohiili helpottaa lämpökompostorin ja lehtikompostorin hoitoa ja sen mekin olemme käytännössä huomanneet. Nimittäin biohiilen pintarakenne on hyvä kasvualusta kompostin hajottajamikrobeille. Se siis lisää niitä kompostimassassa, mikä taasen nopeuttaa jätteiden kompostoitumista. Käytännössä sen huomaa monestakin asiasta, siitä lisää tässä postauksessa.


Hienojakoinen biohiili parasta kompostiin ja kompostoriin...

Jotta saadaan maksimoitua biohiilen hyödyt komposteissa, nykytiedon mukaan kannattaa käyttää hienojakoista biohiiltä, kuten raekokoa 0-2 mm. Siinä on aina eniten pintaa, joten se myös lisää eniten kompostin hajottajamikrobitoimintaa. Samoin hienojakoisen biohiilen pintaan sitoutuu eniten ravinteita ja kosteutta, mitkä myös auttavat kompostoitumisessa.
Kuvassa alemmassa kädessä on hienojakoista Carbons Kompostihiiltä.

Biohiili varastoi ravinteita kompostista...

Biohiili varastoi ravinteita kompostissa mm. tuoreista vihreistä puutarhajätteistä. Se auttaa samalla kuivia risun pätkiä ja syksyn lehtiä kompostoitumaan. Kuivissa ruskeissa lehdissä ei ole typpeä, kun taas sitä on vihreissä kasvijätteissä. 

Koska kompostoituminen vaatii aina typpeä, niin biohiilen lisääminen lehtikompostiin keväästä alkaen parantaa ja nopeuttaa kaikkien puutarhajätteiden kompostoitumista mullaksi. Siten biohiili parantaa kompostoitumista ja lopullinen kompostimulta on myös tasalaatuisempaa.

Biohiili paransi kompostia -postauksessa on kuvia, miltä meidän puutarhajätekompostimulta näytti ennen biohiiltä. Biohiili todellakin paransi kompostia!
Biohiilen ominaisuus sitoa ravinteita vähentää myös ravinteiden huuhtoutumista kompostista. Se siis takaa, että valmis kompostimulta on ravinteikasta.

Carbons Biohiilirae nopeuttaa syksyn lehtien maatumista...

Jos aiot kompostoida ison määrän puiden lehtiä syksyllä tai tammen lehtiä, voit nopeuttaa niiden kompostoitumista lisäämällä sekaan Carbons Biohiiliraetta. Se on ravinnelisättyä biohiiltä raemuodossa. Sen typpi ja biohiili yhdessä nopeuttaa ja parantaa syksyn lakastuneiden lehtien ja muiden kuivien puutarhajätteiden kompostoitumista. Siis jopa tammen lehtien kompostointi helpottuu.

Lämpökompostori toimii paremmin talvella...

Biohiilen ominaisuus lisätä mikrobitoimintaa ja varastoida ravinteita auttaa myös lämpökompostorin toimintaa. Sen huomaa etenkin talvella, jolloin kompostori pysyy toiminnassa, eikä jäädy niin herkästi. Lämpökompostorissa se tasaa myös kosteutta kompostimassassa.

Biohiiltä on hyvä lisätä kompostoriin läpi vuoden, koska se parantaa kompostoitumista ja vähentää mahdollisia hajuhaittoja. Samalla saa sieltä tasaisesti arvokasta ja ravinnerikasta biohiilikompostimultaa.
Jos haluat välttää lämpökompostorin jäätymisen talvella, aloita viimeistään syyskuun alussa biohiilen lisääminen. Silloin biohiiltä on talvella jo kompostorissa syvemmällä.

Kasveille parasta - biohiilikompostimulta...

Komposteista ja kompostoreista, joissa on ollut biohiiltä jätteiden seassa, saadaan kasveille parasta multaa! Biohiilikompostimulta sisältää paljon ravinteita ja maalle tärkeää mikrobitoimintaa.
Se siis parantaa maata ja kasveja. 
Maan pieneliö- eli mikrobitoiminta auttaa kasveja saamaan maasta ravinteita ja vettä. Sellaisessa maassa kasvit ovat myös vastustuskykyisempiä kasvitaudeille. Myös biohiili sitoo itseensä ravinteita ja vettä, joita kasvit voivat ottaa tarvittaessa.

Kuvassa on pitkälle jalostettuja ruusuja, joille lisäämme joka vuosi biohiilikompostimultaa. Toki olemme myös lannoittaneet niitä keväisin. Ruusut kestivät hyvin touko-kesäkuun pitkän sateettoman jakson ilman kastelua. Niissä ei myöskään ole ruusuille tyypillisiä tauteja, vaan ovat erittäin hyvinvoivia.

Samoin kasvimaa saa joka vuosi pienen lisäyksen biohiilikompostimultaa, vaikka multaan on aiemmin lisätty ladattua biohiiltä. Kompostimulta vahvistaa entisestään maan mikrobitoimintaa ja se näkyy kasvien hyvässä kasvussa. Näitä herneitä kasteltiin noin pari kertaa viikossa alkukesällä.
Kastelutarpeen vähenemisestä lisää Biohiili vähentää kastelua puutarhassa -postauksessa.

Biohiilen lisääminen komposteihin...

  • Lisää lämpökompostoriin jätteen sekaan tasaisesti  ½–1 litraa biohiiltä / 10 litraan biojätettä.
  • Lehtikompostiin suositellaan 1-2 litraa biohiiliä 100 litraan lehti- ja puutarhajätettä.
  • Ravinnelisättyä biohiiliraetta suositellaan 1 dl / 20 litraan puutarhajätettä. On hyvä sekoittaa se mahdollisimman tasaisesti jätteen sekaan.


Hienojakoista Carbons Kompostihiiltä sekä ravinnelisättyä Carbons Biohiiliraetta on myynnissä eri kokoisina pakkauksina suoraan  Carbons Finland Oy:n verkkokaupassa.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Jos et vielä tiedä... biohiili valmistetaan esim. puuta polttamalla korkeassa lämpötilassa, vähähappisessa pyrolyysissä eli kuivatislauksessa. Se on siis ihan erilaista rakenteeltaan, mitä takasta tai nuotiosta jäävät hiilenpalat.



2 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Tyhmä kysymys ehkä, mutta tiedäkö onko siitä isompi palaisesta biohiilestä apua kompostorissa? Sitä minulla olisi vielä puolitoista pussillista jäjellä. Se oli muuten hyvä vinkki lisätä sitä kesäkukkarukkuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kyllä siitäkin biohiilestä, jonka raekoko on isompaa, on apua lämpökompostorissa ja lehtikompostissa. Hienojakoinen biohiili on ehdottomasti parasta komposteihin eli siitä on suurin apu kompostoitumisessa.
      Onpa kiva kuulla, että huomasit miten biohiili auttaa myös kesäkukkien mullassa :)

      Poista