tiistai 23. elokuuta 2022

Biohiili paransi kompostia

 Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy

Biohiili selvästi paransi kompostia ja sen huomaa jo ihan näistä kuvista. Kompostimulta on maatunut tasaisesti, vaikka emme ole voineet kastella puutarhakompostia. Kirjoitin tästä kokeilusta silloin 2020, kun aloitimme biohiilen lisäämisen puutarhajätteen sekaan. Nyt siis se puutarhakomposti on valmista. Kuvassa sitä on seulottuna odottamaan käyttöä.

Kompostimullassa iso ero - biohiili paransi kompostia...

Tältä näytti valmis puutarhakomposti 2020, kun sitä ei ole kasteltu, niin kuin kuuluisi tehdä. Meillä ei siis kuivana kesänä riitä kaivossa vesi kasteluun ja alueellamme kesät ovat nykyään vähäsateisia. 
Kompostissa oli silloin paljon maatumattomia kohtia, jotka piti laittaa takaisin kompostoitumaan. Sen takia multaa valmistui kompostista paljon vähemmän. Tässä ei siis ole biohiiltä.

Tämä kuva on otettu keväällä 2022 valmiista puutarhakompostista, johon lisäsimme vedellä ladattua biohiiltä useana kerroksena, sitä mukaa kuin kertyi puutarhajätettä pihalta 2020. Kompostia ei taaskaan kasteltu lainkaan. Kompostissa puutarhajätteet muuttuvat mullaksi siis kahdessa vuodessa.
Nyt siellä ei ole ollut yhtään maatumattomia kohtia, vaan puutarhajätteet ovat hyvin muuttuneet mullaksi. Biohiili selvästi paransi kompostoitumista!
Lapion vieressä näkyy tummia biohiilen paloja. 

Biojätekompostoriin myös biohiiltä...

Lisäämme myös keittiöjätekompostoriin hieman biohiiltä, koska se vie hajuja pois, imee kosteutta ja vähentää talvella kompostorin jäätymistä. Ja mikä tärkeää, niin biohiili tukee kompostin mikrobitoimintaa eli jätteen muuttumista mullaksi.

Kompostorista otettu puoliraaka multa viedään aina puutarhajätekompostiin. Joten siitäkin on tullut vielä lisää biohiiltä puutarhakompostin multaan.

Biohiilen lisääminen kompostiin...

Liotimme siis hyvin huokoista Carbons biohiiltä ja vettä saavissa  yön yli. Sen jälkeen kaadoimme sen kerrokseksi puutarhakompostin päälle. Lopuksi peitimme kerroksen puutarhajätteellä, joka oli jo odottamassa kottikärryssä. Tällä tavoin teimme useamman kerran, jotta biohiili kerroksia tuli säännöllisin välein.

Kuvassa näkee hyvin, miten karkeaa puutarhajäte oli. Emme pienennä sitä lainkaan ja laitamme sekaan myös ohuita risuja. Kuva on vuodelta 2020, jolloin tämä testikomposti koottiin keväästä syksyyn. Testin aloituksesta enemmän kuvia ja juttua Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa.

Suositus on laittaa 1/2 - 1 litra biohiiltä / 10 litraan puutarhajätettä eli 10%, säännöllisin välein. Näin biohiilen tuoma kosteus ja hajottajamikrobitoiminnan tehostuminen parantaa koko kompostimassan muuttumista mullaksi.

Edit - tässä vielä esimerkkejä biohiilen määrästä:

 • 1m3 eli 1000 litran kompostiin tutkimusten mukaan paras tulos saadaan 50-100 litralla biohiiltä. Eli 5-10kpl 10 litran pussia.
 • 500 litran kompostiin suositus on 25-50 litraa biohiiltä eli 2,5-5kpl 10 litran pussia.


Tältä näyttää nyt 2022 valmis seulomaton kompostimulta läheltä, siinä näkyy tummia biohiilen paloja. Biohiilenä olemme käyttäneet Carbons biohiiltä 2-10mm. Siis sitä samaa, jota olemme lisänneet kasvien multaan. Carbons Finlandin verkkokaupassa on myös myynnissä pienempää raekokoa eli Kompostihiiltä 0-4mm. 


Kompostimulta seulotaan ennen käyttöä...

Jos on tapana seuloa kompostimulta, niin kannattaa huomioida seulan reikien koko. Meidän seulasta menee hyvin läpi käyttämämme biohiilen raekoko. Jos seulan reiät on pienempiä, niin silloin on syytä valita sitä pienirakeista biohiiltä.

Näin vähän jäi siirrettäväksi takaisin kompostoitumaan. Biohiili lisää kompostin mikrobitoimintaa ja tuo kosteutta kompostiin, joten vain nämä paksummat oksanpätkät ja isot siemenet eivät ehtineet kompostoitua kahdessa vuodessa. 


Biohiilikompostimultaa kasveille...

Biohiiltä sisältävä kompostimulta on tosi kätevää käyttää kasveille ja maan parannukseen. Se sisältää jo paljon ravinteita, koska ravinteet aina varastoituvat biohiileen. Siinä on myös enemmän mikrobitoimintaa, joka taas lisää mullan tärkeää mikrobitoimintaa, mikä taas pitää maan hyvässä kasvukunnossa kasveille. Biohiilikompostimulta on siis käyttövalmista ja tavallista kompostimultaa paljon parempaa kasveille ja maan kasvukunnolle.

Jos biohiilikompostimultaa ei ole käytössä, kasvien multaan sekoitettaisiin etukäteen vedellä ja ravinteilla ladattua biohiiltä. Lisää tietoa Biohiilen lataus eri tavoilla -postauksessa.

Kokeilimme jo alkukesällä kompostista valmistunutta biohiilikompostimultaa taponlehdelle. Viime kesän järkyttävä kuivuus melkein tuhosi taponlehdet keinun alla. Joten alkukesällä nostimme kaikki elossa olevat taponlehdet ylös, jaoimme ne ja lisäsimme tätä biohiilikompostimultaa maahan. Istutimme taimet takaisin ja kastelimme.

Nyt taponlehdet näyttävät näin hyviltä, vaikka emme ole kastelleet enää niitä. Biohiili on selvästi varastoinut niille vettä ja ravinteita. Ja maan parantunut mikrobitoiminta myös auttaa kasveja kestämään paremmin kuivuutta ja lisää kasvien kasvua.

Kuva näistä taponlehdistä viime kesän kuivuuden jäljiltä löytyy Kokemuksia - biohiili kasvien mullassa -postauksessa. 
Ja tuttuun tapaan emme kastelleen daalioitakaan tänä kesänä lainkaan, koska niiden mullassa on hyvin huokoista biohiiltä, mikä varastoi vettä. Siten daaliat pärjäävät hyvin sateettomien jaksojen yli. Biohiili kestää maassa vuosikymmeniä, joten sitä ei tarvitse lisätä.


Syksy on muuten paras aika parantaa maata ja siihen mekin olemme säästäneet tätä biohiiltä sisältävää kompostimultaamme. Meidän Teräsleidi on seulonut jo kompostimullan valmiiksi. Sitä kun tekee vähitellen, niin homma ei tunnu tylsältä 😊


Puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. Tuo biohiili olisi tarpeellinen meidänkin kompostissa. Vaahteran lehdet maatuvat huonosti ja komposti on saman näköinen kuin siinä kuvassa, jossa jäte ei ole maatunut. Mutta biohiilen annostelun laskeminen tuntuu liian vaikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan biohiili auttaa noiden hankalimpien puutarhajätteiden maatumisessa. Meillä on kompostissa myös kovia perennojen varsia ja nekin maatuivat hyvin.
   Pääasia on se, että lisää biohiiltä useamman kerran ja kerroksina. Siten biohiili auttaa parhaiten koko kompostissa.
   Biohiilen väleistä saa näkyä puutarhajätteet eli kerroksen ei tarvitse olla paksu. Voi siis hyvin rennolla asenteella annostella sitä. Jos on huonosti maatuvaa tai kuivaa jätettä, voi laittaa enemmän. Jos on tuoretta vihreää jätettä voi halutessaan laittaa vähemmän.

   Poista
 2. Kompostista kysyisin, että miksi se pitäisi seuloa? Kuinka kauan pikakompostorin ruokaperäistä kompostia pitäisi vanhentaa? Kannattaako biohiiltä sekoittaa tällaiseen vanhaan kompostiin ennen sen käyttöä ja tarvitseeko jotenkin laimentaa tällaista multaa lisätä hiekkaa tms, vai voiko lappaa suoraan kasvimaalle tai kukkapenkkiin?
  Innostuin kovasti tuosta biohiili kuivuuden torjujana, mutta miten lisätä sitä jo olemassa oleville puille ja pensaille avuksi tuleville vuosille?
  Kiitos jos löydät tämän viestin ja vastaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostia ei ole välttämätöntä seuloa, sen voi käyttää ihan sellaisenaankin.
   Pikakompostorista otettu kompostimulta on hyvinkin erilaista, riippuen mm. kompostoriin laitetuista jätteistä ja kuinka hyvin kompostori on toiminut. Siksi kannattaa itse tutkia omaa jälkikompostoituvaa eli "vanhentuvaa" kompostimultaa, milloin se näyttää hyvältä mullalta.
   Me hautaamme pikakompostorista otetun kompostimullan puutarhakompostiin, mikä on paras ja helpoin vaihtoehto. Valmista puutarhakompostimultaa on turvallista ja huoletonta levittää kasvimaalle ja kukkapenkkeihin.
   Parasta on lisätä biohiiltä kompostoriin jo biojätteiden mukana. Biohiiltä voi lisätä myös jälkikompostoituvaan kompostimultaan..
   Biokompostorista otettu multa on vahvaa ja siksi kasvimaalla siemenet eivät ehkä lähde kasvuun siinä. Se on sen haaste.
   Yleensä kompostimulta sekoitetaan kasvimaan multaan, jolloin se laimenee. Kukkapenkin pintaan sen voi laittaa ohuena kerroksena.
   Ladattua biohiiltä voi laittaa kaivantoon pensaiden ja puiden juuristoalueen kärkiosaan, ei siis lähelle runkoa. Siihen kevät on paras aika.

   Poista