tiistai 16. elokuuta 2022

Hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan

Nyt parhaillaan on menossa hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan. Tämä kuun mukaan ajoittaminen on osa ekologista puutarhanhoitoa, jossa työt tehdään luonnon rytmien mukaan. Se luo töihin rytmityksen, mikä helpottaa oman ajankäytön suunnittelua. Ja yllättävää kyllä, monet kokevat pihatöiden selkeytyvän ja samalla aikaa säästyy muuhun.
 

Hedelmäpuiden leikkaus kuun mukaan...

Nyt siis on aika leikata omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuut, jos sitä ei tehnyt jo heinäkuussa ja mikäli siihen on tarvetta. Esimerkiksi jos omenapuut ovat nyt kesän aikana tehneet runsaasti vesiversoja, niitä voi poistaa. Tai jos on tarvetta lyhentää tai ottaa pois oksia. 

Hedelmäpuiden leikkausaika 15.-17.8.2022


Puiden leikkaaminen tehdään aina huolellisesti harkiten! Liian raju leikkaaminen lisää vesiversoja tai aiheuttaa talvivaurioita tai jopa puun kuoleman talven jälkeen. 

Vanhan kirsikan kuivien oksien leikkaaminen...

Näin kesällä näkee hyvin kuivat ja kuivuvat oksat, koska niissä ei ole lehtiä. Joten nämä päivät sopivat hyvin myös vanhojen puiden kuivien oksien leikkaamiseen. Ne on yleensä oksien alla, ikään kuin puun oksiston sisällä. 
Nämä päivät sopivat muidenkin puiden ja pensaiden leikkaamiseen.

Mansikan rönsyjen leikkaus...

Jos et vielä ole leikannut mansikasta rönsyjä ja kuivia kukkatertunvarsia pois, nyt on siihenkin hyvä aika.
Tältä muuten näyttää nyt se hamppukatematto, joka laitettiin mansikkamaalle mansikkakankaan tilalle. Matto kestää hyvin kävelyä, mitä silloin aluksi vähän mietin. Toki sen pinnalle kerääntyy roskaa etenkin tuulella, mutta muuten se on puhdas ja piti hyvin mansikat puhtaina. 

Ei vielä juuriversojen leikkaamista...

Vaikka on puiden ja pensaiden leikkausaika, niin nyt ei kannata leikata puiden ja pensaiden juuriversoja. Eikä hävittää vesakkoa eli pajun, koivun, haavan yms. taimia metsästä. Sen aika on vasta ennen uusikuuta, ensi viikolla.
Kuvassa on isolehtisiä poppelin juuriversoja pihlaja-angervon seassa.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan...

Nyt on myös menossa kitkemisjakso, mikä on koko vähenevän kuun ajan. Jotta saa ne hankalimmatkin rikkaruohot kitkettyä kokonaan pois, se vaatii lisäksi oikeaa kitkemistekniikkaa.

Olen huomannut, että moni joka kokee kitkemisen tuskaisen työlääksi, kitkeekin tehottomalla tyylillä. Ja monet, jotka ovat kokeneet, että kitkemispäivistä huolimatta rikkaruohot eivät vähene pihalla, kitkevät väärällä tyylillä. Lisäksi usein vielä kitkemisajankohta ei ole ollut tarkalleen oikea.

Jos haluat oppia kitkemään tehokkaasti ja haluat päästä eroon hankalista rikkaruohoista, niin Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on tehty sinulle avuksi.

Itse rakastan kitkemistä ja nautin siitä paljon.  Jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia kitkemään tehokkaasti nauttien kitkemisestä, tein tämän täsmäkurssin edulliseen hintaan.
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. 

Lisätietoja kurssista näet Tehokas kitkeminen kuun mukaan, www.sarinpuutarhakurssit.fi


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Voiko niitä leikata myöhemmin vaikka syyskuussa, jos nyt ei jaksa? On niin hirveä helle, että ei meinaa jaksaa tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Hedelmäpuiden paras leikkausaika on heinä-elokuussa. Toki syyskuussakin voi leikata, mutta tautiriski on suurempi yms. Itse leikkaisin nyt, vaikka myöhemmin illalla, kun vähän jo viilenee.

   Poista
 2. Voi siis leikata vaikka omenat ovat kypsymässä puussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi leikata, sillä heinä-elokuu on hyvä leikkausaika. En ole kuullut, että siitä olisi haittaa puulle tai kypsyville hedelmille :)

   Poista