sunnuntai 7. elokuuta 2022

Viherkasvien elokuun hoito

Viherkasvien elokuun hoito on varsinaisen hoidon lisäksi myös ennakointia. Monesti kesällä ja etenkin kesälomalla viherkasvit ja sisäkukat jäävät vähemmälle hoidolle. Senkin takia kasvit on hyvä käydä läpi tarkemmalla silmäyksellä näin elokuussa. Kuun mukaan mullanvaihdon aika on parhaillaan, joten se kannattaa hyödyntää.


Pienen ruukun vaihto isompaan...

Tähän aikaan aina arvioin, pärjääkö kasvit ruukuissaan maalis-huhtikuulle. Nimittäin talvikauden hämäränä aikana kasvit eivät aina kestä ruukun tai mullanvaihtoa. Siksi vaihdoin nyt ensimmäisen kuvan mehikasville saviruukun ja luomu kaktusmullan. Mehikasvin paksut lehdet ovat niin painavia, että ne kaatoivat koko kasvin, kun multa kuivui ruukussa. Nyt se sai painavan saviruukun, jotta pysyy paremmin pystyssä.

Samoin vaihdon isommat ruukut lasikuvun nappipellealle ja unelmalle. Kuten keväällä vähän arvelin, ne ovat kasvaneet lasikuvun alla isommiksi, joten ruukut alkoivat käydä pieniksi. Kuvassa on nappipellea, jolla on tummat juuret. Siksi ne eivät erotu mullasta. Sen lehdistö on jo niin leveä, että se oli pakko siirtää lasikuvun alta lasisylinteriin. Saviruukun tilalle vaihdoin hieman isomman muoviruukun. Nimittäin muoviruukussa multa ei kuivu niin nopeasti, mikä on tärkeää saniaiskasveille. 


Jänönopuntia melkein kaatui ikkunalaudalla pienessä ruukussaan, joten oli aika vaihtaa sillekin isompi ruukku. Lisäksi sen pienet versonalut näyttävät kuivuvan välillä, mikä johtunee kuivuudesta. Kuvasta näkyykin miten pieni sen multapaakku oli. Joten oli kyllä aika vaihtaa isompaan ruukkuun.

Opuntian mullanvaihdossa on hyvä olla tarkkana, ettei opuntiasta irtoavat pienen pienet piikit pääse silmiin. Niitä ei saa silmästä pois kuin silmälääkäri ja kuulemma piikit on tosi kivuliaita silmässä. Söpö jänönopuntia ei siksi olekaan lasten kasvi.


Mullanvaihto ja pistokkaiden otto on hyvä tehdä viimeistään 11.8.2022 aamupäivällä, kuun mukaan. Eli tässä on vajaa viikko vielä aikaa😊

Pistokkaita värinokkosesta eli kirjopeipistä...

Jos on ajatellut ottaa kirjopeipistä, pelargonista, verenpisarasta tai muusta kasvista pistokkaita talvisäilytykseen, niin se kannattaa tehdä nyt viimeistään. Kasvit juurtuvat ja lähtevät kasvuun paremmin, kun päivät ovat vielä valoisat.
Otin yhden pistokkaan upeasta värinokkosestani, tosin lehtien väritys on muuttunut vihreäksi. Saa nähdä palautuuko sen väri. Värinokkosen pistokkaiden otosta on oma postaus Kirjopeippi eli värinokkonen - pistokas talvisäilytykseen.

Ötökkätarkistus...

Tähän aikaan on myös hyvä tehdä ötökkätarkistus viherkasveille ja sisäkukille sekä lasitetun parvekkeen/terassin kasveille. Kehrääjäpunkit ovat tosi yleisiä pienen pieniä ötököitä, jotka tekevät seittiä. 
Jos on huono näkö tai ei oikein osaa katsoa, onko kasveissa kehrääjä punkkeja vai ei, kannattaa sumutella vedellä kasvin latvaosia ja lehtiä. Kun sumuttimesta tulee hienoa sumua, mikä tarttuu seittiin, seitti on helpompi havaita. Kuvassa on sumutettu kasvin latva ja seitti todellakin näkyy paremmin👍
Jos kasvissa on kehrääjäpunkkia, ripsiäisiä tai kirvoja, niiden hävittämiseen voi käyttää luomuviljelyssä hyväksyttyä luonnon pyretriini pitoista torjunta-ainetta. Kannattaa lukea ohjeet, jotta aine tehoaa. Heinäkuussa postasin yhdestä pyretriini torjunta-aineesta Kirvat pois Hyönteisten torjunta-aineella.

Pölyjen pyyhkimen lehdiltä...

Lopuksi kasvien lehdiltä pyyhitään pölyt pois, niin tulee puhdasta ja kasvi voivat paremmin. 
Ötökkätarkistus on hyvä tehdä ensin, jotta ei epähuomiossa levitä puhdistusliinalla lehdiltä ötököitä kaikkiin kasveihin.

Elokuussa lannoitetaan normaalisti...

Monet sisäkasvit kasvattavat uusia lehtiä ja versoja vielä elokuussa, joten ne tarvitsevat lannoitusta.  Kaktuksille voi riittää ihan merilevävesi.

Ja tietysti viherkasvit ja sisäkukat kastellaan kuun mukaan rytmittämällä eli Kastelupäivinä. Blogin sivulla Kastelupäivät ja kuu on viikon Kastelupäivät sekä Älä kastele -päivät.
Sivu löytyy ylävalikosta, niin tietokoneella kuin puhelimella.


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Kokeilin heti sumutuskikkaa ja se todellakin toimi!!!!! Olen pitkään aavistellut vehkassani olevan ötököitä, mutta mitään ei ole näkynyt. Kunnes nyt äsken sumutus paljasti seitit. Kiitos tuhannesti vinkistä!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sumutuskikka auttoi :) Kehrääjäpunkit on niin pieniä, että niitä on välillä vaikea erottaa lehdistä vaikka näkö olisi hyvä. Niiden seitti usein vasta paljastaa ne.

      Poista