lauantai 27. elokuuta 2022

Suomen luonnon päivä kotipihalla

Suomen luonnon päivää voi viettää kotipihalla, sillä puutarha on aina osa luontoa. Samalla voi tarkastella omaa pihaa luonnon näkökulmasta eli onko se luontoystävällinen ja viihtyykö siellä luonnoneläimet. Meidän pihalla onkin paljon kukkia keväästä syksyyn, jotta pörriäisille ja perhosille on ruokaa. Ja tietysti myös linnuillekin.


Suomen luonnon päivä ja pörriäiset...

Suomen luonnon päivä muistuttaa, miten tärkeä luonto meille on. Silloin aiheesta kirjoitetaan paljon mediassa ja muutenkin luonnon merkitys nousee esiin.

Ja jotta se ei jää pelkäksi puheeksi, kannattaa tehdä myös tekoja luonnon auttamiseksi, edes pieniä. Yksi helppo teko on lisätä pörriäisille kukkia ja laittaa pihalle hyönteishotelleja. 

Meidän pihalla yksi parhaimmista pörriäiskasveista on nämä oranssit daaliat.


Lehtomaitikka pörriäisille - lehtomaitikkaniitty...

Jännästi lehtomaitikassa näkee aina pörriäisiä, vaikka sää olisi tuulinen ja tihkusateinen. Meidän lehtomaitikkaniitty on puiden suojassa, mikä voi selittää sen, että tuuli ei haittaa pörriäisiä.
Olen kirjoittanut tästä lehtomaitikkaniitystä aikaisemminkin, koska se on niin kaunis ja helppo, vaikka onkin yksivuotinen kasvi. Ja pörriäiset pitävät siitä😊
Nyt siinä on enää vähän kukkia ja se alkaa jo lakastua. Sen kukinta aika on kesä-heinä-elokuu, hieman kesän säistä ja paikasta riippuen.


Kukkanurmikko kotipihalla...

Meillä on nurmikkona kukkanurmikko, joka myös lisää hyönteisiä ja lintuja pihalle. Kuivana kesänä se kestää hyvin sateettomat jaksot. Jos sellaisen haluaa lähteä tekemään omalle pihalle, niin syys-lokakuu on siihen hyvä aika. Kukkanurmikon voi tehdä tavallisesta nurmikosta tai jopa siirtonurmikosta.  Varmimmin se onnistuu kun tekee sen oikein ja hoitaa sitä  myös oikein. Se on siis kukkiva nurmikko, jota leikataan ruohonleikkurilla 1-3 viikon välein.

Ohjeita kukkanurmikon tekoon ja hoitoon löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista näet Kaunis satumainen kukkanurmikko. Tuttuun tapaan kurssialustalta voi laittaa kysymyksiä minulle, jos tuntuu että kaipaa lisävinkkejä tms.

Heinäsirkkojen siritystä...

Tänä kesänä on näkynyt heinäsirkkoja todella paljon. En muista, että aiemmin niitä olisi ollut perennojen lehdillä niin montaa. Ja kivasti heinäsirkkojen siristyä on saanut kuunnella samalla, kun on kitkenyt pihalla. Se ääni niin kuuluu kesään.

Suomen luonnon päivä kotipihalla...

Kotipihalla luontoa voi huomioida monella tavalla. Voi luoda sinne paikkoja ja olosuhteita, joissa tietyt eläimet ja luonnonkasvit viihtyvät. Yksi tällainen mielenkiintoinen paikka on komposti.
Kompostissa on vilkas mikrobitoiminta ja siellä on matoja sekä muita pieneliöitä. Lopputuloksena kompostista saa kasveille erittäin hyvää ja maan pieneliötoimintaa parantavaa multaa. Puutarhan jätteet kannattaakin kompostoida omalla pihalla, eikä kuljettaa niitä muualle. Helppo ekoteko!

Kuvassa on viime vuoden puutarhajätteet ja biohiili muuttumassa mullaksi risukatteen alla. Ensi keväänä tästä saadaan hyvää biohiilipitoista multaa. Kirjoitin jo kokemuksiamme Biohiili paransi kompostia -postauksessa, toissa vuoden kompostistamme, johon ekaa kertaa lisättiin biohiiltä parantamaan kompostoitumista.

Oikein upeaa Suomen luonnon päivää!


Puutarhaterveisin Sari
4 kommenttia:

 1. Onpas daaliassa ruuhkaa! Kerrotuissa daaloissani ei näy pörriäisiä. Ensi keväänä taidan vaihteeksi ostaa noita pörriäisdaalioita, ainakin pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin sateen jälkeen tai kovan tuulen tyynnyttyä, kukissa on todellakin ruuhkaa. Kun perhosia on liikkeellä, niin kukkaan ei perhosen lisäksi montaa kimalaista enää mahdukaan. Onneksi kukkia on paljon pitkässä daaliapenkissä :)
   Nämä yksinkertaiset daaliat ovat tosiaan hyviä pörriäiskasveja.

   Poista
 2. Meillä aurinkoisina päivinä perhosia ja muitakin pörriäisiä on näkynyt ilahduttavan paljon mustilanhortensiassa! Ja laitoin puutarhaan muutaman punahatun lisää, ilahduttavat sekä minua että pölyttäjiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoista, siinä on varmaankin niin paljon niitä pieniä kukkia, mitkä kiinnostavat perhosia ja pörriäisiä. Vähän kuin köynnöshortensiassakin.
   Punahatut on upeita pörriäis- ja perhoskukkia! Meillä osa viime vuotisista kuoli talvella ja keväällä kylvin taas lisää. Toivotaan, että ensi talvi on helpompi punahatuille!

   Poista