sunnuntai 14. elokuuta 2022

Pihakuulumisia elokuulta

Pihakuulumisia elokuulta ja upeita kukkijoita. Parhaillaan kukassa on syysleimut ja monet muut elokuun kukkijat. Kun piha on suunniteltu hyvin, se kukkii läpi kesän ja jopa talven tuloon asti. Meidän pihalla elokuu on täysin kesäkuukausi, sillä syksyn merkkejä ei ole näkyvissä. Siihen vaikuttaa paljon kukkarunsaus ja tietenkin muu kasvivalinta. 

Kuvassa on syreenileimu eli maatiais syysleimu, joka on helppohoitoisempi ja kestävämpi, mitä uudemmat syysleimun lajikkeet. Siitä lisää Syreenileimu - helppo maatiaisperenna -postaukessa.


Upea kukkaniitty yksivuotisista kylvökukista...

Tämän kesän super yllättäjä on yksivuotisten kukkien kukkaniitty, jonka kylvimme keväällä. Kukinta on mykistävän upea! Ja se mikä yllätti, niin kukat lähtivät hyvään kasvuun, vaikka kesäkuu oli sateeton. Lisäksi peurat ja kauriit eivät ole syöneet näitä, mitä olemmekin ihmetelleet.
Teen kukkaniitystä oman postauksen, kunhan elokuu vielä etenee. 

Metsäkauriit ja peurat vähentää satoa...

Sain otettua kuvan näistä suloisista metsäkauriista (oletan, että ovat niitä), jotka vierailevat lähipihoilla päivittäin. Kuvassa on kaksi vasaa ja kolmas piileksii pensaan takana.

Kirjoitinkin jo Pihan eläimet vähentää satoa -postauksessa, miten nämä kauriit ja peurat ovat tehneet tuhoa kasvimaalla. Sen kirjoituksen jälkeen meidän vahapavuista oli syöty latvat ja latvoissa olevat kukat. Onneksi varsiin jäi muutamia pavun alkuja, mutta sadosta tulee tänä vuonna tosi pieni. Se harmittaa senkin takia, että näitä mietoja keltaisia papuja ei saa ruokakaupasta.

Ensi vuonna täytyy tehdä järeämmät suojaukset, jotta saadaan kunnon sato.


Ylläri tomaatin taimi...

Meillä oli viime kesänä tomaatit vattumaalla kokeiluna. Ne kasvoivat kastelualtaiden päällä olevissa multasäkeissä. 
Nyt siinä kohtaa kasvaa yksi rehevä tomaatin taimi. Maahan on varmaankin pudonnut tomaatti, jonka siemenistä taimi on lähtenyt kasvuun. Saa nähdä ehtiikö se tehdä yhtään hedelmää.


Esikasvatetut perennat odottaa kuun vaihtumista...

Koska meillä on espanjansiruetanoita, kylvämme ruukutuspöydälle esikasvatukseen perennojen taimet. Nyt sormustinkukat ovat jo niin isoja, että ne voi istuttaa maahan, heti kun alkaa taas kasvava kuu. 
Jännästi paju on tehnyt tänä kesänä paljon siementaimia, joita näkyy olevan myös sormustinkukkien seassa.

Ihanat tiikerililjat kukkii parhaillaan...

Näin elokuussa kukkii aina tiikerililjat. Olen edelleen ihastunut tähän tiikerililja `Tiger Babies` hienon värisiin kukkiin.
Meillä on myös tavallinenkin tiikerililja kukassa. Siitä kuvia Tiikerililja `Tigers Babies` ja perinteinen tiikerililja -postauksessa.


Nyt lähiviikot aiomme nauttia vielä kesästä sekä suunnitella tulevia istutuksia, kylvöjä ja perennojen jakamisia. Sillä kuun mukaan istutus- ja kylvöaika alkaa vasta 28.8.2022.

Puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. Todella kaunis tuo kukkaniitty! Odotan täällä innokkaasti juttua siitä! Kauriit ja peurat ovat kurjia pihalla, etenkin kun ne lisääntyvät noin hurjasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaniitty on tosiaan huikean kaunis ja on kukkinut jo pitkään. Kirjoittelen siitä ehkä elokuun lopulla. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten se muuttuu viikkojen edetessä.
   Totta, näitäkin vasoja oli kolme eli niiden määrä kasvaa alueellamme koko ajan. Ja jos ne pysyttelevät pihoilla, niin ne ovat suojassa metsästäjiltä.

   Poista
 2. Ihana kukkaniitty! Onneksi kauriit eivät ole syöneet niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kukkaniityssä on hienosti valitut kukat! Se on niin super kaunis. Ja tosiaan ihme kyllä, kauriit eivät ole syöneet sitä lainkaan. Ne yleensä vielä kiertää kaikki kasvialueet kulkien leikattua nurmikkoa pitkin. Sen sijaan iso peura on kulkenut kukkaniityn läpi, mutta onneksi sekään ei syönyt kukkia, vaan talloi hieman kasveja.

   Poista