sunnuntai 9. elokuuta 2020

Syreenileimu - helppo maatiaisperenna

Nyt parhaillaan pihalla kukkii tämä syreenileimu. Se on vähemmän jalostettu, mitä ne tavalliset syysleimut. Se on siis maatiaisperenna eli perinnekasvi. Joitakin vuosia sitten ihan sattumalta huomasin tämän taimia myynnissä, joten pakkohan niitä oli ostaa. Tämä on nimittäin helppo ja vähään tyytyvä elokuun kukkija.

Syreenileimu on korkea leimukukka...

Kuten alla kuvasta näkyy, nämä syreenileimut ovat lähes yhtä korkeita kuin kultapallot. Siis ainakin 150 cm korkeita. Ja ne pysyvät hyvin pystyssä ilman tuentaa, mikä on tietysti iso etu.

Yllä oleva kuva on parin vuoden takaa, jolloin syreenileimut olivat täydessä kukassa.

Alla oleva kuva on taasen otettu tällä viikolla. Kultapallot ovat vielä nupussa ja syreenileimunkin kukinta vasta alkanut. Ja kivasti parissa vuodessa se on rehevöitynyt eli versoja on nyt jo paljon enemmän 😊


Maatiaisperenna eroaa jalostetuimmista syysleimuista...

Syreenileimulla (Phlox paniculata `Syreenifloxi`) kukkien terälehdet ovat kapeammat. Lisäksi kukkaterttuja on pitkin varren yläosaa, mikä tekee kukinta-ajasta pidemmän.
Olen ymmärtänyt niin, että näitä syreenileimuja on myös muun värisinä. 

Syreenileimulla lehdet ovat myös kapeammat, mitä perinteisillä syyleimuilla, josta kuva alla. Pitkälle jalostetummat eli ns. tavalliset syysleimut ovat usein matalampia.

Syreenileimun hoito...

Syreenileimu (Phlox paniculata `Syreenifloxi`) viihtyy auringossa, tuoreessa multamaassa. Ne eivät vaadi jakamista, kun taas ns. tavalliset syysleimut jaetaan noin 5 vuoden välein. Syreenileimut eivät myöskään saa härmää herkästi ja muutenkin tyytyvät vähempään hoitoon. Siis loistavia kasveja, kuten monet muutkin maatiaisperennat.


Muita perinne- eli maatiaiskasveja...


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään tätä syreenileimua tai jotain muuta väriä syreenileimuista?

Puutarhaterveisin Sari

18 kommenttia:

  1. Meillä meni lähes kaikki vanhat leimut silloin yksi talvi, kun tuli kova pakkanen lumettomaan maahan. Harmitti tosi paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, varmasti harmitti. Ne on upeita ja etenkin jos niissä oli vielä tunnearvoa, niin menetys oli varmasti iso.

      Poista
  2. Minulla taitaa olla ihan tuota samaa syreenileimua. Olen lisännyt sitä itse pistokkaista ja onnistui hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sitä vielä löytyy. Leimuja on tosiaan helppo lisätä pistokkaista, tai sitten jakamalla niitä :)

      Poista
  3. Tämä postaus tuli kuin tilauksesta. Olen saanut kaivaa eräästä pihasta kasveja turvaan pois kaivinkoneen alta. Ihmettelin mikä liila pihassa kasvaa, ihan kuin illakko mutta kukkii juuri nyt. Tajusin tämän luettuani että kyseessä on syreenileimu. Huomenna pitää mennä kaivamaan sekin visusti talteen, useamman alun saan sieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä talteen tämä aarre. Sitä on harvoin myynnissä ja yhä vähemmän näkee pihoilla. Se on tosi helppo, kukkii pitkään ja vielä tuoksuukin.
      Siis kerrassaan upea perenna :)

      Poista
  4. Meillä oli aikoinaan myös valkoista. Ikävää, että se hävisi, kun puutarha jäi hoitamatta vuosikausiksi. Rehevämmät, esim. ukonkello tukahduttivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, miten kävi. Ukonkello onkin sitkeä ja tehokas levittäytyjä, kun se pääsee siementämään. Ei siis mikään ihme, että syreenileimu hävisi ukonkellolle.

      Poista
  5. Minulla kasvaa tätä -sanon sitä maatiaisleimuksi- muutama pehko. Valkoisia, niitä jalostetumpia ostin pari vuotta sitten. Valkoisiin leimuihin minulla on lapsuudenmuisto Litukan siirtolapuurhastamme 50-luvulta. Nyt on niin, että rakentamamme 43-vuotias talo ja puutarha on juuri myyty uusille omistajille ja itse muutamme rivitaloon, jossa entinen omistaja on kasvattanut paljon kukkia. Ei tule vieroitusoireita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenileimulla on monta nimeä :) Valkoiset leimut on myös upeita, meilläkin on niitä muutamia Kuupuutarhassa.
      Onnea uuteen kotiin ja puutarhaan!

      Poista
  6. Mulla on tätä samaa väriä:)

    VastaaPoista
  7. Löysin syreenileimua paikallisen puutarhurin omasta kukkapenkistä. Hän ei tiennyt nimeä sille,oli saanut palan juurakkoa ystävältään. Sain ostettua hyvän juurakon,nyt sitä sitten kukkii minullakin. Väri on juuri tuo hennon lila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon! Sinulla kävi hyvä tuuri, kun löysit tätä upeaa perinnekasvia. Se onkin helppo ja varma kukkija. Ja niin kaunis :)

      Poista
  8. Osui silmään tämä blogi ja ilahduin, kun sain nimen tuolle leimulle. Itse sain sitä vuosikymmen sitten naapurista Länsi-Pakilassa, on varmaan jostain 1950-luvulta. Hyvin vahva ja leviävä, mutta yhdessä suopayrtin kanssa on hyvin hurmaava pilvi elokuussa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenileimu ja suopayrtti ovat varmasti todella kauniita yhdessä! Meillä suopayrtti leviää paljon voimakkaammin, mitä syreenileimu. Ne ovat kyllä eri penkeissä, joten sekin voi olla syynä :)
      Ihanaa, kun tiedät oman syreenileimusi taustaa. Se lisää sen tunnearvoa perinneperennana.

      Poista
  9. Mistähän tätä sais hankittua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenileimua voi olla myynnissä taimenvaihtopäivillä tai kotimaisilla perennataimistoilla, joilla on vanhoja perennoja lisäyksessä. Yksi sellainen on Särkän perennataimisto ja siellä näyttikin olevan syysleimu "Syreenifloxi". Leimua kutsutaan myös floxiksi, sillä leimujen suvun tieteellinen nimi on Phlox.

      Poista