Akileijat, myskimalva ja harmaamalvikki helppoja kasvattaa siemenistä...
Keräämme kukkapenkeistä myskimalvan ja harmaamalvikin siemenet, sillä niiden siemenistä on helppo kasvattaa uusia taimia. Toisekseen, kun leikkaa siemenkodat ajoissa pois, niin siemenet eivät putoa kukkapenkkiin. Niistä kun tulee uusia taimia, eli kitkettävää 😉
Näistä ihanista vaaleanpunaisista perennoista lisää Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva -postauksessa.
Lehtoakileija on myös helppo kasvattaa siemenistä, joten senkin siemenet keräämme perennapenkeistä. Ne kannattaa kerätä ennen kuin siemenkodan kärki avautuu. Kukkaniityltä otetussa kuvassa, siemenkodan kärki on jo avautunut ja siemenet valmiita.
Kuvia lehtoakileijasta kukkivana Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä -postauksessa.
Palavarakkaus ja sen siementen kerääminen...
Punakukkainen palavarakkaus vielä kypsyttelee siemeniään, joten niitä ei olla kerätty. Osan jätämme keräämättä eli se saa hieman levitä paikallaan.
Auringontähti voimakas leviäjä...
Alla oleva auringontähti (Telekia) kuuluu niihin voimakkaasti siemenistä leviäviin, joilta leikkaamme lakastuneet kukat heti pois. Emme kerää siis sen siemeniä, koska sitä on jo pihalla riittävästi. Eli kaikkia siemeniä ei kannata kerätä ja kylvää 😊
Upeat kellokukat on helppoja kylvää siemenistä...
Erilaisia kellokukkia on paljon ja ne onkin helppoja kylvää siemenistä. Meillä on mm. ukonkelloa ja sen siemenistä voi tulla valko- tai sinikukallisia. Kuvassa onkin ukonkellon siemenkotia. Kuvan oton jälkeen leikkasimme kukkavarret poikki ja veimme ne kuivumaan. Siemenet nimittäin jatkavat kehittymistä varsissa, vaikka varret on katkottu.
Varjoliljan koristeelliset siemenkodat...
Varjoliljalla on hyvin koristeelliset siemenkodat kukkavarsissa. Ne tekisi aina mieli jättää talventörröttäjiksi, mutta ne eivät aina pysy pystyssä, joten osan leikkaamme kuivumaan. Varjolilja lisääntyy siis siemenistä ja otamme talteen leikattujen varsien siemenet, kun siemenkodat ovat avautuneet.
Kuvia varjoliljan kukista Varjolilja - näyttävä perinnekasvi -postauksessa.
Toinen sipulikasvi, joka tekee siemeniä on ukkolaukka. Kuvia siitä Ukkolaukka leviää siemenistä, jee -postauksessa.
Siemenien kerääminen ja versojen kuivattaminen...
Jos joutuu keräämään siemenkodat ennen niin aukeamista, kannattaa koko kukkavarsi leikata poikki. Varret voi laittaa kuivumaan paperikassiin huoneenlämpöön tai vastaavaan paikkaan. Siitä olenkin kirjoittanut aiemmin Perennojen siemenet kerätään talteen -postauksessa, jossa on lisää perennoja.
Osa perennojen siemenkodista ja kukkavarsista laitamme kuivumaan laatikkoon tai tarjottimelle huoneenlämpöön. Kun siemenet karisevat laatikon pohjalle, laitamme ne vanhaan paperipussiin tai pieneen purkkiin.
Tärkeää on muistaa laittaa nimilappu! Keväällä ei muuten millään muista, mitä siemeniä mikäkin on 😊
Kerään harjaneilikan ja keijunmekon siemeniä.Molemmista hyvät kokemukset.Harjaneilikka tosin leviää itsekin hyvin siemenistä.Lehtoakileijan kanssa en ole koskaan ikävä kyllä onnistunut äitini luota kerätyillä siemenillä.
VastaaPoistaHarjaneilikka tosiaan kuuluu niihin helposti siemenistä kasvatettaviin perennoihin. Meillä vanhat harjaneilikat kärsi pahasti talvesta, joten ostettiin varmuuden vuoksi uudet siemenet ja nyt on terhakat taimet kasvussa :)
PoistaLehtoakileijan siemenet vaativat kylmäkäsittelyn. Se siis kannattaa kylvää jo syksyllä, niin luonto hoitaa kylmäkäsittelyn ja siemenet lähtevät keväällä kasvuun.
Lehto (kelta-) ängelmä tuotti talvikylvössä kymmennittäin taimia samoin paratiisililja.
VastaaPoistaKummatkin tosiaan vaativat kylmäkäsittelyn, jotta siemenet ylipäätään kykenevät itämään. Luonnollinen tapa on kylvää ne ulos myöhään syksyllä. Tai sitten hallitusti ruukkuun kylmäkäsittelyyn :)
PoistaMinä olen kerännyt varjoliljasta siemeniä, mutta taitavat kasvaa todella hitaasti kukkiviksi.
VastaaPoistaVarjoliljalta menee ehkä 4-5 vuotta siemenestä kukkivaksi. Voi mennä kauemminkin eli tosiaan aika hidas. Ensin se tekee maan pinnalle yhden pienen pyöreän lehden, joten saa olla tarkkana, ettei kitke sitä rikkaruohona pois.
PoistaYritän ensimmäistä kertaa ottaa talteen porkkanansiemeniä. Kukka on aivan ihastuttavan kaunis (ihailen niitä joka päivä) ja olen antanut viimevuotisten maahan jääneiden porkkanoiden kasvaa tämän kesän rauhassa. Kokemusta ei entuudestaan ole, pelkään että siemenet ennättävät pudota maahan, ennen kuin saan niitä talteen.
VastaaPoistaKeijunmekosta toivon saavani aina uusia siemeniä, mutta joka syksy niitä ei kypsy. Onneksi siemenet kestävät itämiskelpoisina useamman vuoden. Harmikseni yli kymmenen vuotta kestänyt omavaraisuus auringonkukka Little Leon kanssa taitaa päättyä, sitä en laittanut tänä keväänä kasvamaan (juuri minkään kasvin siemen ei tänä keväänä itänyt, monelta kuullut samaa) ja aiemmin kerätyt siemenet alkavat olla jo vanhoja. Samettikukan siemeniä on viime vuodelta, ehkä koetan niistä saada ensi keväänä taimia.
Minullakaan ei ole kokemusta porkkanan siementen keräämisestä. Kun siemenet on jo aika valmiita, voi kukkavarren katkaista ja kuivattaa sitä sitten sisällä. Näin siemenet saa talteen :)
PoistaJos on oikein kuivaa tai ei ole pölyttäjiä, voi käydä niin, ettei kasvi kehitä itävää siementä. Onneksi siemeniä voi aina ostaa, jos ei ole saanut kerättyä omista kasveista. Jos pölyttäjät vähenevät rajusti maapallolla, niin silloin onkin jo toinen tilanne. Toivotaan, ettei niin käy :)
Kaunopunahattu leviää helposti siemenistä! Olen antanut varsien siemenineen jäädä talveksi pystyyn ja rapistellut niitä keväällä penkkiin. Tuli satoja taimia muille jaettavaksi �� Myös palavarakkaus, isopäivänkakkara ja liuskasalkoruusu ovat helppoja kasvattaa omista siemenistä.
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Itse kylvin vasta tänä keväänä punahatun siemenet eli taimet ei vielä kuki. Taidanpa sitten kokeilla tuota tapaasi ensi vuonna.
PoistaLiuskasalkoruusu meni heti hankintalistalleni :)