sunnuntai 2. elokuuta 2020

Laventelit leviää ruusupenkissä

Laventelit leviävät siemenistä niin innokkaasti ruusupenkissä, ettei kohta jää tilaa ruusuille. Ja nyt kun niitä on jo näin paljon, että tuoksu on kerrassaan hurmaavan ihana koko yläpihalla. Kukkiessaan se on niin upea näky, että annetaan niiden levitä jatkossakin. Onneksi taimia on helppo siirtää, jos kasvavat aivan väärässä paikassa.

Laventelit ruusupenkissä...

Laventelit ja ryhmäruusut on siitäkin kiva yhdistelmä, että ne kukkivat samaan aikaan. Lisäksi kirvojen määrä ruusuissa on selvästi vähäisempi. Tai ainakin siltä se vaikuttaa 😊


Yleensä olemme tehneet talvisuojauksen näille talvenaroille ruusuille, mutta emme laventeleille. Laventelit on yli 15 vuotta vanhoja ja aikoinaan itse siemenistä kylvettyjä.
Hoito-ohjeet ja lisää kuvia Ne vanhat laventelit - postauksessa.

Kerättiin näistä myös muutama laventelikimppu tuomaan tuoksua vaatekaappiin. Samalla taas testaan, miten kuun vaihe vaikuttaa laventelin värien ja tuoksun säilymiseen. Hyvistä ja huonoista päivistä on jo listaus Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin materiaaleissa.

Uusi runkoruusu ruukussa...

Laventelipenkin reunalla on uusi ruukkuun istutettu runkoruusu. Sen kukat on sievän pienet ja melkein valkoiset. Ihan kokeeksi istutin se saviruukkuun, vaikka multa kuivuukin siinä helpommin. Multaan nimittäin sekoitettiin biohiiltä, joka pidättää vettä kasvien käyttöön. Ainakin tähän asti, ruusu näyttää viihtyvän hyvin.

Tähkälaventeli hyvä kukka pölyttäjille...

Nämä meidän laventelit on tähkälaventelia (Lavadula angustifolia). Sen kukat selvästi houkuttavat erilaisia pölyttäjiä. Kun otin näitä kuvia, niin siinä oli erityisesti kimalaisia ja kukkakärpäsiä sekä muutama perhonenkin.


Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Talvehtiiko laventelisi siis Suomessa! Olen ihan siinä uskossa, että ne eivät kestä meidän talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä talvehtii Suomessa, Nurmijärvellä eli II-vyöhykkeellä :)
   Oleellista on valita niille hyvä kasvupaikka eli lämmin ja aurinkoinen paikka. Maan on oltava läpäisevää tavalla tai toisella. Ekana talvena ne voi suojata talvisuojaturpeella, jos haluaa.

   Poista
 2. Oih, miten upeat laventelit! Ne on minulla vielä haaveissa. Milloin suosittelet niiden istuttamista? Voiko vielä istuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventelit on minustakin tosi upea näky ja ne lisäksi kukkivat pitkään.
   Kuun mukaan seuraava istutusaika on vasta 20.8. alkaen eli jos on lämmin syksy, niin silloinkin voi vielä istuttaa. Silloin ehkä varmuuden vuoksi ne kannattaa suojata myöhään syksyllä Puutarhan Talvisuoja -turpeella.
   Tai sitten sitten istuttaa laventelin taimet vasta keväällä :)

   Poista
 3. Laventelit ja ruusut mikä ihanasti tuoksuva yhdistelmä.
  Minullakin laventelit talvehtivät tosi hyvin ja tänä kesänä ne ovat suorastaan reuhahtaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, aivan ihanasti tuoksuva yhdistelmä :) Tosin suurin osa noista meidän ruusuista tuoksuu vain miedosti.
   Tämä lämmin ja sopivasti sateinen kesä on selvästikin laventelien mieleen.

   Poista
 4. Laventelia on ihan pakko kokeilla ensi kesänä, niin kauniilta sinun ruusu-laventelipenkkisi näyttää ja vielä tuoksukin lisänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Tuoksu on aivan ihana. Ja silloin kun se ei kuki, niin lehdistä tulee myös hyvä tuoksu, kun niitä vähän hipaisee :)

   Poista
 5. Kertakaikkiaan upea väripari, laventelit ja vaaleanpunaiset ruusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventelin sininen väri on siitä jännä, että se sopii kauniisti kaikenväristen ruusujen kanssa. Siis myös keltaisten ja vahvan punaisten. Toki riippuu siitä, pitääkö noista väreistä vai ei ;)

   Poista