perjantai 31. heinäkuuta 2020

Neilikoiden tuoksu leijailee sisälle asti

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Kesän yksi sykähdyttävin asia kotona on parvekkeelta leijaileva neilikan tuoksu. On niin ihanaa herätä aamulla, kun nenään tulee lämmin neilikan kukkien sulotuoksu. Ja etenkin nyt, kun olen joutunut olemaan kotona sängynpohjalla, niin nämä neilikat ovat olleet tosi tärkeitä kesäfiiliksen ylläpitäjiä.

Ruukkuneilikka `Carneval`...

Kaikki neilikathan eivät tuoksu ja eri lajikkeilla voi olla eroja tuoksun vahvuudessa. Aivan mahtavasti tällä ruukkuneilikkamaljan kaikilla neilikoilla oli tuoksuvat kukat. Pyöreään ruukkuun oli siis valmiiksi istutettuna kolme eri väristä neilikkaa. Ruukku oli valkoinen, joten peitin sen mustalla paperilla.

Pidän enemmän tummista neilikoista, mutta onhan tämä vaaleanpunainenkin aika söpö.

Lime värinokkonen on hieman kasvanut...

Parvekkeen pöydällä, neilikoiden takana, on myös limenvihreä värinokkonen. Reilussa kuukaudessa se on rehevöitynyt paljon ja on nyt tosi näyttävä... kuvia siitä kesäkuulta Valkoista ja vihreää kesäkukissa -postauksessa. Aika kivasti neilikan tummat lehdet korostavat värinokkosen vaaleita lehtiä ja päinvastoin.

Ruukkuneilikan hoito-ohje...

Ruukkuneilikka eli tarhaneilikka (Dianthus caryophyllus) viihtyy aurinkoisella  ja puolivarjoisalla paikalla perennaryhmän reunalla, terassilla ja parvekkeella. Sitä kannattaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti, niin se jaksaa kukkia läpi kesän syksyyn asti.
Neilikka kestää hyvin pienen mullan kuivahtamisen, tosin nuput saattavat kuivua. Se kestää myös viileää eli on loistava syyskukka lasitetulla parvekkeella.
Lakastuneet kukat kannattaa taittaa tai leikata pois. Siten se jaksaa paremmin kasvattaa uusia nuppuja.
Periaatteessa tarhaneilikka on yksivuotinen kesäkukka.


Hyvät tuoksut ovat tärkeitä fengshuissakin...

Minulla on jo perinteenä laittaa parvekkeelle tuoksuvia neilikoita. Ne on helppoja lasitetulla parvekkeella ja lisänä ihana tuoksu. 
Pari vuotta sitten tein tuoksulaatikon `Pink Kissess` neilikoista. Se lajike tuoksuu hurmaavasti ja kukkii runsaasti! Sitä voisikin laittaa ensi kesänä pitkästä aikaa.

Fengshuissa tuoksut ovat tärkeitä! Se onkin yksi syy, miksi parvekkeellani on aina jotain tuoksuvaa 😍

Nämä neilikat ovat kotimaisia eli kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Sain ne blogijutun tekoon Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Ihanaa viikonloppua!

Tuoksuvin terveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä muistutuksesta! Olen nimittäin kokonaan unohtanut neilikat. Muistan, joskus maljakkoneilikoilla lämpimän neilikkamaisen tuoksun. Se oli hurmaava lisä kukkakimpussa. Nyt neilikat täytyy muistaa ensi keväällä kesäkukkia valitessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kukkia jalostetaan paljon ja osalla on sen myötä hävinnyt tuoksu. Onneksi kyllä edelleen on leikkoneilikoissakin lajikkeita, joissa tuoksu on säilynyt.
   Keväällä kun valitsee ruukkuneilikoita, niin kannattaa nuuhkaista niiden kukkia. Vain siten voi olla varma, että kukat todellakin tuoksuvat :)

   Poista