maanantai 27. heinäkuuta 2020

Onko siruetanoista mitään haittaa ja Etanarae

Kaupallinen yhteistyö Puutarhasi elämään/Schetelig Oy
"Onko siruetanoista oikeasti mitään haittaa käytännössä?" Tätä kysymystä on näkynyt nyt paljon, joten päätin laittaa muutaman kuvan, mitä tuhoa espanjansiruetana voi tehdä. Kuvat ovat näin heinäkuun lopulta. Eli edelleen kannattaa torjua niitä ja tärkeille kasveille laittaa etanaraetta.

Siruetanat rakastavat daalioita...

Tämä kesä on ollut siitä kiva, että näitä espanjansiruetanoita on ollut vähän liikkeellä. Nimittäin sää vaikuttaa niihin tosi paljon. Kuivalla, kuumalla tai viileällä kelillä ne pysyvät piiloissaan.

Daaliat houkuttaa siruetanoita, etenkin daalian latvat. Onneksi etanat ovat niin isoja, että ne kyllä huomaa heti ja saa noukittua pois. 

Hetken kun siruetana on ehtinyt syödä, niin jälki on tällainen... limaa ja vioittunut nuppu. Joskus ne syövät koko latvan ja lehtiä. Muutama vuosi sitten yksi daalia oli syöty ihan kokonaan. Siruetanoista on kyllä todellista haittaa, sillä pihalla niitä ei ole vain yksi kappale vaan kymmenittäin tai sadoittain.

Keväällä siruetanat oikein ahmivat isolla porukalla mullasta nousevat daalian alut. Nykyään ollaan laitettu Natria Etanaraetta mullanpinnalle, heti kun ekat daalian versot tulevat näkyviin. Se on auttanut todella paljon!

Siruetanoilla on muitakin lempikasveja...

Meillä on rivi kallionauhuksia (Ligularia) ja jännästi siruetanat syövät muutaman niiden lehdet isoille rei`ille. Etanat ovat lehden alapinnalla kätkössä, joten niitä ei heti huomaa edes poistaa.
Nämä kukkii aika laiskasti ja olenkin miettinyt, vaikuttaakohan huonot lehdet kukintaan. Vai onko nuppuaihe syöty, ennen kuin se edes ehti kasvaa.

Muita siruetanoiden lempikasveja on mm. punalatvat, myskimalvat, auringonkukat, narsissitupakat ja helokit. Jonain keväinä niiden alut on kaikki syöty ja jonain keväinä vain vähän.
Mikä on yllättävää niin saksankurjemiekan kukkavarret kelpaavat niille myös. Yhtenä kesänä kukinta jäi vähäiseksi, koska nuput ja varret oli järsitty.
Syksyllä kukkivat alastonimmet  eli syysmyrkkyliljat pitää myös suojata etanarakeella ajoissa eli heti kun nuppu pilkistää maasta. Jos ei ole valppaana, niin siruetana ehtii ensin 😊

Kaikki siemenistä kylvetyt taimet ja kasvimaa...

Meidän pihalla on kaikki siemenistä itäneet taimet ja vähän isommatkin taimet suojattava. Sen takia auringonkukat esikasvatetaan pihalla kylvöpöydällä noin 50 cm korkeiksi. Tänä vuonna ne olivat lähes metrisiä, kun istutettiin ne lopulliselle paikalleen. Ja eikös heti siruetana ollut latvassa. 

Kuivan jakson jälkeen tihkusade...

Aiemmin kesällä kun oli se sateeton jakso, niin ensimmäisen sateen jälkeen siruetanat tulivat heti esiin. Tietysti niitä sitten kerättiin. Kuvassa on litran purkki ja iltaan mennessä oli löydetty noin 1,5 litraa siruetanoita meidän pihalta. Joka ilta kerätään näitä eli pelkkä Etanarae ei riitä, jotta siruetanoiden määrän saa pidettyä hallinnassa.

Maata vasten olevin piharuukkujen pohjaurissa lymyilee usein siruetanoita. Kohta ruukun alta löytyy myös etananmunakasoja. Nämä kun oppii tietämään, niin ne on helppo poistaa ajoissa. 

Natria Etanarae on pelastanut monet pikkutaimet...

Tämä Etanarae on siis pelastanut monet taimet ja kasvit meidän pihalla. Se kuuluukin nykyään meidän pihanhoidon peruspulloihin, jota on aina pihavarastossa valmiina.
Natria Etanarakeen tehoaineena on luonnossakin esiintyvä rautafosfaatti. Etana syö rakeen ja kaivautuu maahan kuolemaan. Se tehoaa myös lehtokotiloihin. 
Aine on turvallinen kotieläimille ja lapsillekaan siitä ei ole haittaa.
Etanaraetta voi käyttää kasvimailla, kunhan ei ripottele sitä kasvin lehdelle vaan mullan pinnalle. 

Pullon korkki annostelee kätevästi raetta. Eikä ole sitäkään vaaraa, että kerralla hujahtaa liikaa. Lisäksi muovipurkissa rakeet säilyvät hyvin, koska pakkaus ei pehmene sateisenakaan kesänä. Iso plussa vielä siitä, että purkki on kierrätysmuovia 👍

Kuvassa vasemmalla on uusi Natria Etanarae ja oikealla vanha. 

Muita ekologisempia puutarhan torjunta-aineita löytyy lisää Puutarhasi elämään -sivulta.

Puutarhaterkuin Sari


Ps. Tänään on ollut niin viileä tuuli, että todennäköisesti illan etanakierroksella ei löydy montaakaan siruetanaa. Samalla muuten tarkistetaan, että pikkutaimien ympärillä on vielä riittävästi Etanaraetta. Lisätään heti saman tien, jos sitä puuttuu. Siruetanat kun ovat liikkeellä illasta aamuun eli läpi yön.

4 kommenttia:

 1. Meilläkin on käytössä Etanarae. Se on kyllä ihan ehdoton kasvimaalla. Tänään ei muuten tullut etanoita kuin muutama, oli niin kylmä ilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää näyttää vaikuttavan todella paljon noihin siruetanoihin. Meille on luvattu sadetta täksi päiväksi, joten tänä iltana voikin tulla hyvä keräilysaalis ;)
   Ja onneksi tarkistettiin eilen, että etanaraetta on vielä taimien ympärillä. Voi olla nyt huoletta ja taimet säästyy hengissä.

   Poista
 2. Ainakin lehtokotiloiden kohdalla olen huomannut, että ne valitsevat järjestelmällisesti saatavilla olevista kasveista aina leskenlehden, jos sitä sattuu olemaan tarjolla ja hakeutuvat niihin paikkoihin joissa sitä on. Näin on tapahtunut silloinkin, kun leskenlehdet ja nauhukset ovat kasvaneet limittäin. Leskenlehdiltä niitä voi myös kerätä pois. Espanjansiruetanasta en tiedä, kun sehän ei ole kotoperäinen lajikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään lehtokotiloillakin on mielikasveja. Luonnonkasveista etenkin voikukanlehdet näyttävät viehättävän siruetanoita.
   Helpottaa kyllä paljon keräämistä, kun oppii huomaamaan näiden nilviäisten lymypaikat ja ne mieluisat kasvit :)

   Poista