keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Etanat ja kotilot liikkeellä

Blogiyhteistyö: BayerGarden/Schetelig
Eilinen sade herätti meidän alueen espanjansiruetanat piilopaikoistaan. Naapuri oli iltamyöhään ollut pihalla ja siruetanoita oli kuulemma tosi paljon. Eli tänä iltana on taas tiedossa keräilykierros. Tänään varmuuden vuoksi kävin suojaamassa daaliat, sillä ne ovat siruetanoiden herkkua... yllättävästi.

Testissä raemainen Etanaeste...

Eka kuva on itseasiassa jo toukokuulta. Daalian juurakot on istutettu suoraan maahan ilman esikasvatusta, ja keväällä levitin BayerGardenin Natria Etanaestettä rinkulan taimien ympärille.
 Tänään kun tutkin daalioita, niin kuvasin yllä olevan kuvan. Eli Etanaeste rakeet olivat vielä näin hyvin näkyvissä, joten niitä ei tarvinnutkaan vielä lisätä.

Natria Etanaeste on valmistettu punaruskeasta mineraalisavesta eli sopii luonnonmukaiseen torjuntaan. Etanat ja kotilot kokevat osuessaan rakeisiin sen epämiellyttävänä ja siirtyvät muualle. Tätä Etanaestettä suositellaankin käytettävän yksittäisten suojattavien kasvein ympärillä. Onkin mielenkiintoista nähdä, ylittävätkö meidän siruetanat nuo raerinkulat. Tähän asti etanat ovat pysyneet piiloissaan kuivuuden takia, joten nyt sateiden herätettyä ne täytyykin seurata tilannetta.

Tehokas Natria Etanarae...

Levittelin daaliarivin toiseen päähän tuttua ja tehokasta Natria Etanaraetta, ihan vertaillakseni torjuntatehoa. Etanarae on myös luonnonmukainen torjunta-aine, sillä sen tehoaineena on rautafosfaatti. Aine ei ole vaarallinen kotieläimille, lapsille eikä muillekaan, paitsi nilviäisille. Tämä Natrian rautafosfaattivalmiste on minusta erityisen hyvä sen takia, että purkissa on kätevä annostelukorkki ja lisäksi siinä on myös lapsilukko. Turvallinen siinäkin mielessä.
Etanaraetta ripotellaan maanpinnalle ohjeen mukaan. Tämä aine ei karkota nilviäisiä vaan tappaa niitä eli siruetanat ja lehtokotilot syövät rakeita.
Meillä tätä ainetta ripotellaan nuorien taimien ja daalioiden ympärille. Tällä on pelastettu maahan istutettuja kesäkukkia, syysmyrkkyliljan nuput, ruusupavun ja auringonkukan taimet nyt muutama mainitakseni. Piha on sen verran iso, että on tehtävä täsmätorjuntaa sekä jokailtaista siruetanoiden keräilyä.
Sain BayerGarden Natria Etanaesteen ja Etanarakeen testaukseen tuotteiden markkinoijalta Scheteligiltä. Kiitos taas heille!

Daaliassa eka nuppu pilkottaa jo...

Kuvissa vilahtavat ne meidän vanhat oranssikukkaiset daaliat, joiden juurakot talvisäilytetään kellarissa. Juurakot siis istutetaan aina suoraan maahan ilman esikasvattelua. Tänään huomasin ekat nuput niissä, jee!
 Nuppu on siis latvassa, lehtien keskellä 😊

Tältä näyttää se esikasvatettu daalia, jonka latvoin. Eli hyvässä kasvussa sekin. Kuvien mullassa näkyy mustia hiilenpaloja, mitkä ovat biohiiltä. Daalioita ei ole juuri kasteltu tänä kuuden viikon sateettomana aikana, joten taitaa biohiili auttaa.

Kesäterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Täällä ei onneksi siruetanoita eikä lehtokotiloita ole näkynyt puutarhassa. Toivottavasti ymmärtävät pysyä poissa jatkossakin.
  Toissa kesänä peltoetanat söivät kasvattamani samettikukat pitsiksi kukkapenkin laidassa. Tänä kesänä kaikki samettikukat kasvavatkin ruukuissa turvassa nakertajilta. :)
  Varmuuden vuoksi löytyy silti varastosta etanarakeita. Pitääpä käydä tutkimassa daaliani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan, että ymmärtävät pysyä poissa!
   Meillä ne tavalliset peltoetanat söivät joskus pikkuorvokkien kukat ihan pilalle. Tekivät sen illalla myöhään tai yöllä, koska päivällä ei etanoita näkynyt. Kesti melkein kuukauden, ennen kuin selvisi mikä otus syö kukat ;)

   Poista
 2. Kävin saman tien katsomassa joko espanjansiruetanat ovat päässeet mäellemme asti.Vielä en löytänyt ,mutta laitoin rakeet odottamaan.Huomasin että harakka kävi nappailemassa rakeita :( ,onneksi eivät ole sille vaaraksi.Joku oli syönyt kylvämäni pikkuiset basilikan ja samettiruusun taimet maasta ,joten laitoin minäkin uudet ruukkuihin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä, jos siruetanoita ei ole, ne kyllä teettävät ylimääräistä puuhaa pihalla. Olen kuullut muiltakin, että linnut syövät välillä rakeita. Olisi kiva tietää, mikä rakeissa niitä oikein viehättää.
   Minunkin pitäisi kylvää yhteen kohtaa jotain, kun iso vanha rusakko söi siitä pienet taimet maata myöden. Onneksi vain siitä kohtaa :)

   Poista
 3. Tänä vuonna meillä on ollut onneksi vähemmän kotiloita, mutta viime vuonna tuli rae testattua ja todettua hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuivuus on selvästi pitänyt kotilot ja siruetanat piiloissaan. Eli nyt kun tuli sateet, niin kannattaa taas aloittaa iltaiset keräilykierrokset pihalla.
   Tämä Etanarae on kyllä minustakin ihan ehdoton muutamalle kasville, kuten noille daalioille alkukesällä.

   Poista