lauantai 16. kesäkuuta 2018

Suuri kitkemispäivä lähestyy

Se Suuri kitkemispäivä lähestyy ja tänä vuonna se onkin erittäin mielenkiintoinen. Sillä aikahan on nyt huono kitkemiseen kuun vaiheiden mukaan, joten onkin jännä nähdä, lähtevätkö rikkaruohojen juuret taas helposti maasta pitkinä. Olen silloin työpöydän äärellä, mutta aion kyllä karata hetkeksi pihalle kitkemään 😊

Suuri kitkemispäivä 18.6. ennen klo 12.00...

Päivä on aina sama joka vuonna, sillä se liittyykin yllättäen aurinkoon, ei siis kuuhun. Tarkemmin sanottuna se liittyy kesäpäivänseisaukseen, joka on kolmantena päivänä Suuresta kitkemispäivästä. Kesäpäivänseisauksena päivä on pisimmillään ja sen jälkeen päivät alkavat taas vähitellen lyhentyä kohti talvipäivänseisausta. Tarkemmin kun katsoo päivänpituuksia, niin kolme päivää ennen ja jälkeen kesäpäivänseisauksen päivän pituus on lähes sama.
Kuulemma entisaikaan onkin puhuttu, että kesäpäivänseisauksen kummallakin puolella on kolme päivää jolloin mitään ei tapahdu vaan näinä seitsemänä päivänä on pysähtynyt hetki. Ja Suuri kitkemispäivä on niistä siis se eka päivä. Toivottavasti ymmärsitte sepustukseni.

Eli on tosi jännä nähdä maanantaina kumpi voittaa, kuu vai aurinko  😊

Kerään kokemuksia...

Te, jotka pystytte maanantaina aamupäivästä testaamaan kitkemistä, niin kertokaahan miten onnistui. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla! Voitta laittaa kommentin tähän, tai Puutarha Studion facebooksivulle tai perinteisellä sähköpostilla. En julkaise kenenkään nimeä.
Kerään näitä kokemuksia kaikesta kuun mukaan tehdystä puutarhapuuhista.

Kannattaa kitkeä kaikkein vaikeimmat rikkaruohot...

Suurena kitkemispäivänä kannattaa kitkeä vuohenputkea, juolavehnää, ohdaketta, kortetta sekä muita monivuotisia ja juurilla leviäviä rikkaruohoja. Samoin ruttojuurta, jättitatarta, kurtturuusua ja muita hankalia hävitettäviä joko juuristoa kaivamalla tai myrkyttämällä.
Tämä Suuri kitkemispäivä on siitä erikoinen, että se on aamupäivällä!

Kivituhkapihan haraaminenkin kannattaa tehdä #kitkemispäivinä. Jos nyt maanantaina sitä ei ehdi tehdä, niin lisää päiviä löytyy vielä monta.
Kesän parhaat kitkemispäivät 2018

Edit - ensi vuonna Suuri Kitkemispäivä on myös kuun vaiheiden mukaan hyvä kitkemiseen eli silloin on tiedossa ehdottomasti vuoden paras kitkemisajankohta! Se kannattaa ottaa ihan vapaapäiväksi ja aloittaa kitkeminen jo aikaisin aamulla ;) 

Verkkokurssi on vihdoinkin valmis... 

Pääset ostamaan sen Sarin puutarhakurssit -sivustolta. Kurssiin kuuluu mahdollisuus keskustella sähköpostitse opettajan, siis minun kanssa... siis kuun mukaisesta puutarhanhoidosta 😊


Hauskaa viikonlopun jatkoa!

Terkuin Sari


4 kommenttia:

 1. Täällä ollaan myös valppaana ja asemissa heti aamusta. En tosin tiedä mitä kaikkea on kauimmaisessa alapihan kaaripenkissä, koska en ole vielä ehtinyt sinne asti. Oikeasti. Siis hankalimman jätin tähän tarkoitukseen eli Suureen Kitkemispäivään. Toivottavasti luvattu ukkonen ei osu juuri aamupäivälle. Nuorempana kyllä kitkin sateessakin kun olin innokkaampi. Kaikkea sitä on tullut tehtyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut niin kuivaa, ettei ole raaskinut kitkeä kukkapenkeistä rikkaruohoja vielä. Olen myös odotellut tätä Suurta kitkemispäivää :)
   Toivottavasti huominen sade tule aikaisin aamulla ja vähän pehmentää maan pintaa. Sen jälkeen onkin sitten raikasta mennä ulos kitkemään.
   Tosi puutarhaihminen kitkee vaikka vähän sataisi, etenkin #kitkemispäivinä :D

   Poista
 2. Voi kun kitkemispäivä meni ohi tietämättäni. Nyt liityin lukijaksesi, niin ehkä en enää missaa tärkeitä päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Muistuttelen niistä täällä blogin puolella, se Puutarha Studion Facebook sivulla. Seuraavat #kitkemispäivät ovatkin jo kesäkuun lopulla, siis ensi viikolla.

   Poista