torstai 28. kesäkuuta 2018

Taas kitkemispäiviä, sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi


Taas on hyviä kitkentäpäiviä kuun vaiheiden mukaan, joten kohta pääsee rikkaruohojen kimppuun. Kuvan kapea luonnonkivilaatan halkeama on tosi hankala kitkettävä, joten siihen aion käyttää luomu rikkaruohojen torjunta-ainetta. Muuten kyllä vetelen rikkaruohot juurineen ihan käsin. Ne nimittäin lähtevät hyvin juurineen #kitkemispäivinä.

Hankalat rikkaruohot kitketään #kitkemispäivinä...

Tänään iltapäivällä kokeilin kitkeä mutta juuret olivat vielä tiukasti maassa kiinni. Joten suosiolla siirsin kitkemistä myöhemmäksi.

Meillä on suopayrtti levittäytynyt juuriversoilla kukkivien varjorikkojen sekaan. Tähän käytän vain ja ainoastaan #kitkemispäiviä. Aluksikin suopayrtin juuret lähtevät pidemmältä matkalta ja toiseksi, se kasvattaa hillitymmin uusia versoja. Jos kitkisi sitä kasvavan kuun aikaan, niin todennäköisesti se tekisi paljon enemmän uusia versoja eli lisää kitkettävää 😊

Heinävaltaisessa nurmikossa on nyt muutamia jättikokoisia voikukkia. Ne haluaisin pois kokonaan, joten niihin käytän myös näitä #kitkemispäiviä.

Eli ne kitkemiseen loistavat päivät...

Huomenna perjantaina ja lauantaina eli 29.-30.6.2018. on yhdet kesän parhaista kitkemispäivistä! Nämä on tuttuun tapaan iltapäivästä.

Olisi kiva kuulla taas onnistuiko kitkeminen eli saitteko rikkaruohot helpommin juurineen?
Kannattaa myös seurata lähitulevaisuudessa, pysyikö alue pidempään rikkaruohottomana. Yleensä niin on ja siksi nämä kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, ettei paljon muina päivinä kannata edes kitkeä.

Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi...

Kokosin tähän verkkokurssiin ne oleellisimmat ja tärkeimmät puutarhatöiden ajoittamiseen liittyvät opit kuukalenterin mukaan. Eli aiheita on laajasti ja siinä on myös kerrottu, mitkä päivät ovat huonoja, joita siis kannattaa välttää.
  • Kurssilla oppii valitsemaan parhaat ajankohdat kitkemiseen, kylvämiseen, pistokkaiden ottoon, koulimiseen, istuttamiseen, säilöntään ja omenapuiden kesäleikkaukseen.
  • Sekä nurmikon leikkaamiseen, jos haluat sen kasvavan mahdollisimman vähän. Ja siihenkin on oma ajoituksensa jos haluaa nurmikosta tiheämmän.
  • Pensasaitojen leikkaamisen ajankohdan valintaan vaikuttaa se, haluaako aidan kasvavan vielä korkeutta vai haluaako mahdollisimman vähän leikattavaa tulevaisuudessa.


Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin tarkemman sisällön ja ilmaisen esimerkki oppitunnin pääset katsomaan kurssin tiedoista.

Mansikan poimiminen ja säilöminen...


Esimerkiksi mehuissa, hilloissa ja pakastettaessa mansikka pysyy makeana, kun se kerätään tiettyinä päivinä. Ja mehut, hillot ja marmeladit eivät homehdu helposti, edes avattuina, kun ne tehdään säilöntään sopivina aikoina. Toki pullot ja rasiat tulee olla puhtaita.
Kyseisiä päiviä on useita ja joka kuukausi. On myös päiviä, jolloin maku ei säily tai hillot homehtuvat hyvin helposti.

Jotka säilövät marjoja paljon, ovat kokeilleet ja paikkansa pitäviksi todenneet nämä perinnetiedot kuun mukaan ajoittamisesta.
Kuun mukaan ajoittaminen on tosi mielenkiintoinen aihe, ja niin laaja että siksikin tein siitä oman verkkokurssin.

Aurinkoisin kesäterveisin Sari

8 kommenttia:

  1. Kiitos kun aina kerrot näistä kitkemispäivistä! Yöllä pitäisi tulla vähän sadetta, ja huomenna maa onkin varmaan justiin sopivasti pehmentynyt kitkentään kaiken lisäksi :-) Se on muuten jännä, miten nuo voikukat jaksavat rehottaa näin kuivana kesänäkin. Niillä on ihme voimat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila palautteesta :) Se aina kannustaa jatkamaan tätä kirjoittelua. Kitkemispäivät on niin loistavia ja tehokkaita, että niistä ei voi olla kertomatta. Ne helpottavat pihanhoitoa ihan hurjasti, kun ei tarvitse kitkeä muulloin ;)
      Samaa minäkin tänään ihmettelin, kun kuvailin pihalla. Nurmikolla näkee nyt jumbolehtisiä voikukkia.

      Poista
  2. Kiitos, että muistutat hyvistä päivistä. Täytyykin vkl.na tehä kitkentäkierrokset :) Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa täällä suunnittelin itsekin eli huomenna tiedossa kitkemistä, jee! Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Osa kasveista tuntui pitävän menneestä kuivasta kaudesta ja viimeistään juhannuksen sateen jälkeen lähti vauhdilla matkaan, nopeat syövät hitaat! :) T.Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin näytti ja aika yllättävät kasvit on tänä kesänä minikokoisia. Esimerkiksi kultapallot ovat tosi matalia. Onkin jännä nähdä, tekevätkö ne myöhemmin vielä kasvuspurtin. Ehkeivät kuitenkaan, sillä meillä on edelleen aika kuiva maa.

      Poista
  4. Huiskunauhus on muuttunut kukkapenkissäni rikkaruohoksi. Aiemmin kesäkuussa yritin sitä kuivasta maasta kitkeä, ei oikein onnistunut. Tänään maa oli sen verran märkää, että oikein nätisti irtosi juurineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään onkin vähenevä kuu ja vielä yksi parhaimmista kitkemispäivistä, joten ei ihme että irtosi hyvin juurineen. Odotan oikein malttamattomasti, että pääsen huomenna kitkemään. Rikkaruohojen kitkemiseen tulee näinä #kikemispäivinä oikein himo. Niin hienosti ne lähtevät juurineen.

      Poista