sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Kuivuus jatkuu, kasvivalinta kaiken a ja o

Nyt ei ole satanut kuukauteen. Se alkaa jo näkyä pihoilla, onko kasvit oikeilla paikoilla. Siis onko kasvivalinta tehty oikein eli kuiville paikoille kuivanpaikan kasvit. Täällä eteläisessä Suomessa näitä kuukauden sateettomia jaksoja kun on joka vuosi, nyt vaan se on näin aikaisin. Ällistyttävän komeina on nyt kuvan verikurjenpolvet, ne onkin kuivanpaikan kasveja.

Niitä ei siis ole kasteltu ja kasvavat ihan sorapenkalla. Toki istutuskuoppaan on laitettu multaa. Tämän kohdan kaivinkone kaivoi auki viime kesänä ja verikurjenpolvet olivat sen aikaa valeistutuksessa, kunnes pääsivät takaisin. 

Ylhäällä sorapenkan päälle on nyt ilmestynyt verikurjenpolven pieniä siementaimia. Eikä näitäkään ole kasteltu. Eli verikurjenpolvi on kuivanpaikan kasvi, kuten niin väitetään kirjoissakin 😀

Kasvi liian kuivalla paikalla...

Jos kasvi on liian aurinkoisella tai kuivalla paikalla, tällainen pitkä sateeton jakso voi jopa tappaa sen kuivuuteen.
Meillä vanhasta syreenistä poistettiin iso osa ja nyt sen takana maan pinta näyttää tältä. Ennen niin varjoinen kohta on nyt täydessä auringossa. Ruskeaksi on mennyt kevätkaihonkukkaa sekä ketunleipää, mutta saniainen voi edelleen hyvin.
Emme kastele pihalla kuin kasvimaata, kesäkukkia ja uusia taimia. Kirjoittelinkin jo toukokuun lopulla Tarviiko pihaa kastella vai ei?

Espanjansiruetanatkin kärsivät...

Tänään pihalta löytyi näin pieniä ja tummia espanjansiruetanoita. Ovat kyllä ihan surkeassa kunnossa eli kuivuus vaivaa niitäkin. "Puutarha-apulaisen" sääkalenterin mukaan, meillä on satanut viimeksi 3.5., ellei yhtä pientä ripausta lasketa mukaan. Ei siis ihme, että pintamaa on näille liian kuivaa. Kuvasta näkee muuten hyvin, että kukkanurmikkomme on edelleen vihreä.

Uusi pioni kukkii, jee...

Viime vuonna istutettu pioni kukkii nyt upeasti. Jännästi kovat tulletkaan eivät ole kaatanut kukkavarsia. Tämä on kyllä niin super ihana, ja ostettu Pionien Kodilta puutarhamessuilla. Kuivuus ei näytä tätäkään haittaavan.

Nimi täytyy etsiä vielä muistiinpanoista tähän. Viime kesästä on jo niin pitkä aika, eihän nyt sen nimeä voi millään muistaa 😀

Hyvät #kitkemispäivät nyt...

Tänään, huomenna ja tiistaina on yhdet kesän parhaista kitkemispäivistä, iltapäivästä.
Niistä oma blogikirjoitus... Kesän 2018 parhaat kitkemispäivät

Upeaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

Ps. Jos haluat oppia suunnittelemaan helppohoitoisen piha, joka kestää kuivia jaksoja, hanki Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssina.


10 kommenttia:

  1. Helteitä täällä etelässä on miltei joka kesä, mutta näin pitkää sateetonta kautta ei meidän alueella ole yli 30 vuoden seurannalla ollut kertaakaan. Usein helteet osuvat heinä-elokuulle, jolloin useimmat kasvit ovat jo ehtineet täyteen kokoonsa. Nyt moni on jäänyt nousematta tai ovat lilliputtikokoisia. Helteisen aurinkojakson kuivattavaa vaikutusta tehosti päivittäinen tuuli. Edellinen toukokuun kaltainen säätilanne on kuulemma ollut 1984.
    Kasvivalinnoilla on merkitystä, mutta se ei paljon lohduta vanhan pihan kuivuudesta kärsimistä katsellessa. Täytyy lotota ja voiton napsahtaessa laittaa piha uusiksi. Tai sitten odottaa sadetta ja laskea tappiot. Kyllä se tästä taas iloksi muuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, etenkin jos ei ollut lunta talvella, niin maa on nyt tosi kuivaa. Ja varsinkin, jos puita on kaadettu lähivuosina, eivät kasvit ole vielä tottuneet uusiin olosuhteisiin. Näin ammattilaisena katsoo asiaa aina pitkällä aikavälillä eli tämä kesä on nyt hyvin opettavainen.
      Meilläkin alppiruusuissa oli tosi pienet kukkatertut, mutta muuten eivät näytä kärsivän kuivuudesta, ainakaan vielä. Lopullisen tilanteen näkee vasta ensi vuonna. Samoin kuningasliljat ovat järkyn matalia, mutta ne ovatkin "ronkeleita" kasvupaikan suhteen.
      Ainoa asia mikä minua todella surettaa tässä kuivuudessa on se, miten käy viljelijöille ja sadoille. Toivottavasti kotimaista viljaa, juureksia, herneitä yms riittää ensi talven kaupoissa.
      Niin ja jos jokin kasvi pihalla kuolee (ei siis liian monta), niin on siinä yksi hyvä pointti, voi ostaa tilalle jotain tosi kivaa ;)

      Poista
  2. Ennätyskuivaa on ollut täällä meilläkin, mutta onneksi kasvit ovat toistaiseksi pärjänneet kuitenkin yllättävän hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi välillä on viileitä päiviä, niin kasveillakin on helpompaa, ja puutarhureilla :)

      Poista
  3. Meidän pihalla (Pohjois-Savossa) maa on vielä syvemmältä selvästi kosteaa, vaikkei ole yli kuukauteen satanut kuin parina päivänä pikkuripsaus. Perennat eivät näytä kärsivän muuten kuivuudesta, mutta kasvu on selvästi hidastunut ja joidenkin kasvien kukat ovat normaalia pienempiä. En ole koskaan kastellut perennapenkkejä, jotta kasvien juuret hakeutuisivat mahdollisimman syvälle veden perässä. Tänä vuonna siitä on ollut sevästi hyötyä ja toivon, että nytkin maanpäällisen kasvun pysähtyessä tunkevat juuriaan entistä syvemmälle. Tosin se myös hankaloittaa kasvien siirtelyä ja jakamista; kivikkorinteessä kasvaneen oreganon ja pikkuisen poimulehden juuret olivat yli 30 sentin syvyydessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin pihalla on tehty sama havainto eli syvemmällä maan sisällä on selvästi kosteaa. Joten ne kasvit, joilla juuret on jo kasvaneet syvemmälle, pärjäävät hyvin.
      Tuo on niin totta kastelun suhteen. Tämä kesä taas muistuttaa siitä, että kastelua kannattaa tehdä taidolla :)

      Poista
  4. täälläkin kasvit ja luonto ovat kärsineet kuivuudesta. Viime yönä tuli onneksi vihdoin vähän vettä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikon alkuun on luvattu kunnon vesikuuroja. Nyt pidetään peukkuja, että ennuste pitäisi paikkansa. Tai voisi se muuttua siten, että tulisi kevyttä sadetta koko päivän ajan... :)

      Poista
  5. Parvekkeella kastellaan ruukkuja ahkerasti, satoi tai paistoi, mutta täälläkin jo näkee tässä vaiheessa mitkä kasvit viihtyvät missäkin kohtaa parveketta ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ainakin parvekkeen mehikasvit ja vastaavat nauttineet auringosta ja lämmöstä.
      Siirsin oman sitruspuunikin parvekkeelle, ja hyvin näyttää viihtyvän. Tosin aika usein on saanut sitä kastella, verrattuna siihen kun se oli sisällä. Saa nähdä innostuuko se tekemään kukkia sitten jossain vaiheessa :)

      Poista