sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Pelargonin leikkaaminen talvisäilytykseen


Vihdoinkin oli aikaa ottaa rungolliset pelargonit sisälle ja leikata ne. Nimittäin aion säilyttää ne taas ihan asuinhuoneen ikkunalla, kuten viimeksikin. Sen takia ne on pakko leikata pienemmiksi, jotta mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Kuun mukaan nyt ei ollut paras päivä leikkaamiseen, mutta onneksi ei kaikkein huonoinkaan.

Rungolliset pelargonit ennen leikkaamista...

Nämä on ne rungolliset pelargonit, jotka olen kasvattanut siemenistä pari vuotta sitten. Kesän ne ovat olleet parvekkeella ja kukkineet siellä hyvin. Tältä ne nyt näyttivät tänään, ennen niiden leikkaamista.

Tuetun pelargonin leikkaaminen kapeammaksi...

Tälle pelargonille olen joutunut laittamaan tukikepin, jotta sen runko olisi pystymmässä. Kesän aikana se on kasvattanut vasemmalle puolelle pitkän verson, jonka nyt jouduin leikkaamaan pois. Samoin leikkasin sen toiselta puoleltakin pienen oksan sekä poistin kellastuneet lehdet.

Tältä se näytti leikkaamisen jälkeen.

Toisen pelargonin leikkaaminen...

Mietin pitkään, miten tätä toista pelargonia oikein leikkaisi. Ei auttanut muu, kuin leikata tästäkin pitkä sivullepäin kasvanut oksa pois. 
Kukkia tai nuppuja en poista, vaan nämä saavat kukkia vapaasti miten haluavat. Ikkuna, jolle ne laitan, on aika aurinkoinen talvellakin, joten ne saattavat kukkia vielä joulunakin.

Tältä tämä näytti leikkaamisen jälkeen.

Leveät ja litteät pelargonit ikkunalaudalle...

Tässä vielä kuva äskeisestä rungollisesta pelargonista, kun käänsin sen sivuttain. Eli nämä kummatkin pelakuut ovat litteitä, jotta mahtuvat ikkunalaudalle, ja kuitenkin leveitä. Siis aika hauskoja😊

Sitten on vielä kolmaskin rungollinen pelargoni, joka on niin kapea, ettei sitä tarvinnut leikata. Voi olla, että leikkaan siltä keväällä alimman verson pois. Toisaalta se on kyllä aika kivan näköinen näinkin.

Kellariin talvisäilytykseen osa pelargoneista...

Viemme kellarimaiseen tilaan lähes kaikki pihalla olevat pelargonit. Niitä emme leikkaa syksyllä, sillä ainakin tähän asti ne ovat mahtuneet sinne hyvin ilman leikkaamistakin. Ja tietysti leikkaan kaikki pelargonit sitten keväällä.

Alla lisäohjeita pelargonien kasvatuksesta...


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Pelargoneja joutuu tosiaan leikkaamaan, että koko kokoelma mahtuu ikkunoille. Hauska ja hyödyllinen idea tuo litteäksi leikkaaminen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Litteinä ne myös vievät parvekkeella vähiten tilaa ja ovat kuitenkin runsaskukkaisia. Nämä olivat kasvaneet litteästä muodosta pois yllättävän paljon. Sai oikein moneen kertaan käännellä niitä, että näki miten saisi ne taas litteäksi, mahdollisimman pienellä leikkaamisella.

      Poista
  2. Tulipa sopivasti tämä postaus! Nyt pitää olla varuillaan koska pitää parvekkeelta pelargonit ottaa sisään. Ikkunalla minäkin kaikki 3 viime talvena säilytin. Nyt mietin että säilyisiköhän niistä joku kerrostalon alakerran häkkivarastossa (pimeä, "pommisuojavarasto")? Ikkunalautaa ei ole, ja patterikin siinä kuumuu tässä asunnossa. Viime talvena olin eri asunnossa, ei ollut kuumaa patteria.
    Vastaavan näköisiä korkeita huitukoita on minullakin 2 ja valkoisena kukkivat vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi yöksi onkin luvattu lähes koko Suomeen pakkasta, tosin lasitetulle parvekkeelle pieni yöpakkanen ei onneksi yleensä tule.
      Aina kannattaa kokeilla huonoakin säilytystilaa, jos parempaa ei ole tarjolla. Olen itse säilyttänyt pelakuut ikkunalaudalla, jossa patteri on alla. Sekä pöytätasolla aurinkoisen ikkunan vieressä, jossa myös oli patteri alla. Onnistui yllättävän hyvin, kunhan kasteli usein pienellä vesimäärällä pimeimpään aikaan. Ja kevättalvella sai jo kastella enemmän.
      Pidetään peukkuja, että saat pelargonisi talvehtimaan hyvin :)

      Poista