perjantai 1. lokakuuta 2021

Valmistele biokompostori talveen biohiilellä

 Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy

Viimeistään näin lokakuussa kannattaa valmistella biojätekompostori talveen. Yksi tärkeimmistä asioista on lisätä nyt biohiiltä kompostoriin, sillä se auttaa sitten talven pakkasilla pitämään kompostoitumisprosessia käynnissä. Kompostori ei siis jäädy talvella. Biohiilen lisäämisessä on myös muutama muu erittäin iso etu, joita itse pidän tosi tärkeinä.


Biohiili pitää kompostorin käynnissä pakkasilla...

Kun nyt jo lisää biohiiltä kompostoriin säännöllisesti, mikrobitoiminta lisääntyy ja siten kompostoituminen vilkastuu ja kompostori pysyy lämpimämpänä myös pakkasilla. Nimittäin tutkitusti biohiilen rakenne lisää mikrobi- eli pieneliötoimintaa. Kompostoinnissa niemenomaan mikrobit hoitavat jätteen muuttumisen mullaksi. 

Tietysti biojätettä on hyvä lisätä kompostoriin useita kertoja viikossa ja aina peittää jäte kompostikuivikkeella. Kompostorista tulee tyhjentää puoliraakaa multaa esim. neljä kertaa vuodessa, myös talviaikana. Eli biokompostorin hoidon perusasiat on hyvä olla kunnossa.
Biokompostorin talvityhjennys on tärkeä -postauksesta voit lukea lisää meidän lämpökompostorin hoidosta.
Kun nyt jo aloittaa biohiilen lisäämisen uuden jätteen sekaan tai jätteen päälle, niin biohiiltä on sitten talvella syvemmällä kompostorissa. Silloin kompostori toimii tehokkaammin. 

Helmikuussa kirjoitin jo kokemuksiamme tästä eli  Biohiili pitää kompostorin toiminnassa pakkasellakin.

Biohiili sitoo nestettä kompostorissa...

Monesti biokompostorin ongelmana on biojätteen liika kosteus, vaikka käytettäisiinkin kompostikuiviketta. Biohiili sitoo itseensä nesteitä, joten kompostimassa ei pääse liian märäksi. Nimittäin märkä kompostimassa kylmenee nopeasti ja talvella jäätyy. Biohiili siis siinäkin mielessä varmistaa, että kompostori pysyy toiminnassa pakkasilla.

Biohiilen lisäys kompostoriin...

Biohiiltä suositellaan 10 litraa 100-200 litraan kompostimassaa eli 5-10 %. Se laitetaan kuivana eli sitä ei ladata etukäteen, kuten multaan lisättävälle biohiilelle tehdään. Nimittäin kompostorissa biohiili latautuu itse.
Parasta olisi saada se tasaisesti kompostoriin, jotta se toimisi heti ja tehokkaimmin. Sitä voi siis laittaa joka kerta, kun vie biojätteet kompostoriin. Jotkut laittavat biohiilen sisällä biojäteastiaan, jossa se jo imee biojätteestä kosteutta. 

Hajuhaitta loppuu, kun käyttää biohiiltä...

Heti kun aloitimme lisätä biohiiltä kompostoriin, niin on ollut paljon miellyttävämpää avata kompostorin kansi. Ja etenkin hajuttomuuden huomaa silloin, kun tyhjentää kompostorista puoliraakaa kompostimultaa. Ennen siinä on minusta ollut epämiellyttävä haju, mutta nykyään sitä ei enää ole. Eli biohiili todellakin poistaa hajuja. 
Se tekee biokompostorin hoidon mukavaksi puuhaksi, kun siinä ei enää ole pahaa hajua😍


Biohiiltä sisältävä kompostimulta - parasta multaa!

Olemme nyt vuosien aikana todenneet monet kerrat, että biohiiltä sisältävä multa on kasveille sitä kaikkein parasta multaa. Kasvit kasvavat siinä parhaiten, kestävät kuivia jaksoja ja muitakin kasvin stressejä.
Kompostorissa oleva biohiili sitoo itseensä myös ravinteita eli ikään kuin varastoi kompostista ravinteet talteen. Biohiilestä kasvit saavat ravinteet käyttöönsä helposti, maan mikrobitoiminnan kuten esim. mykorritsojen avulla. Biohiilihän myös lisäsi mikrobitoimintaa eli biohiilimulta on parasta multaa kasveille!

Meillä kesäkukat kukkivat edelleen...

Tälläkin vanhalla verenpisaralla on ruukussa osaksi kompostimultaa, jossa on biohiiltä. Enää siihen ei itse tule kiinnittäneeksi huomiota, mutta selvästikin kesäkukat voivat paremmin, jopa pienemmällä hoidolla, kun mullassa on biohiiltä.


Kirjoitus on kaupallista yhteistyötä kotimaisen Carbons Finland Oy:n kanssa eli he ovat maksaneet tästä pienen rahallisen korvauksen.


Carbons Finlandin verkkokaupasta näet kompostointiin sopivaa hienompaa biohiiltä
Meillä oli tällä kertaa pussi hieman karkeampaa biohiiltä. Eli käytetään loppuun se maan parannuksesta jäänyt avattu biohiilipussi. Tärkeintä kun on, että lisää kompostoriin jotain biohiiltä!


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Onpa kiinnostavaa tietoa biohiilestä. Se on tosiaan monipuolinen maanparantaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiilellä on kyllä monta hyvää ominaisuutta, ja se on vielä täysin luonnonmukainen tuote.
      Biohiili näyttää myös pitävän vuosia mullan hyvässä kunnossa isoissa piharuukuissa ja lavakauluksissa. Vaikka sitä on vain osa ruukun mullasta. Tuntuu suorastaan ihan uskomattomalta!

      Poista
  2. Paljonko ja kuinka usein biohiiltä kompostoriin? Pitääkö sekin ladata ensin vai ihan sellaisenaan? Kiitos taas hyvistä vinkeistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Biohiiltä suositellaan 10 litraa 100-200 litran biojätemassan sekaan eli 5-10%. Se laitetaan kuivana, jolloin se latautuu itse kompostorissa ajan kanssa.
      Sitä on hyvä laittaa sinne usein, vaikka joka kerta, kun vie jätettä kompostoriin. Siten sitä on massassa tasaisesti.
      Tai voi tehdä niin, että laittaa biohiiltä sisällä olevaan biojäteastiaan. Se imee kosteutta astiassa ja samalla saa biohiilen tasaisesti kompostimassaan.

      Poista
  3. Mitä tällä biohiilellä on eroa uunissa hiillostuneeseen puuhun tai tuhkaan? Olen kuullut, että tuhkaa ei saa laittaa kompostoriin, koska hidastaa maatumisprosessia🤔.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on iso ero. Biohiiltä tulee, kun poltetaan puuta vähähappisessa ja hyvin korkeassa lämpötilassa. Uunissa sen sijaan on oltava ilmaa eli happea.
      Biohiilen rakenteesta tulee erilainen eli siinä on suuri pinta-ala ja se on erittäin huokoista. Siksi se mm. varastoi niin hyvin kosteutta.
      Tuhkaa ei tosiaan saa laittaa kompostiin kuin pienen määrän kerrallaan. Biohiili ei ole tuhkaa.

      Poista