keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Herkkä puistolemmikki pihasuunnittelussa

Herkän kaunis puistolemmikki on monella pihasuunnittelussa haaveena. Sehän kukkii touko-kesäkuussa vaaleansinisin kukin. Ja on aivan mykistävän upea näky isona alueena tai yhdistettynä vaikka hennon vaaleanpunaiseen tulppaaniin. Tässä kuvassa puistolemmikki kasvaa ison puistosyreenin oksiston alla, luoden ihanaa ja rentoa vanhan pihan tunnelmaa.


Puistolemmikki yksin tai muiden kanssa...

Itse pidän ehkä eniten puistolemmikistä, kun se on yksin eli sen seassa ei ole muita kasveja. Silloin sen vaaleansiniset kukat oikein loistavat sinisenä kukkamerenä. 

Puistolemmikkiä usein yhdistellään muiden samaa aikaa kukkivien perennojen ja sipulikukkien kanssa. Aina kannattaakin kokeilla erilaisia yhdistelmiä. 
Tämä kuva on meidän esikkoniityltä, jossa kukkii myös puistolemmikki. Saa nähdä, mitä väriyhdistelmiä tässä niityllä on ensi keväänä. Olisi kyllä aika upeaa, jos olisi vaaleita hennonkeltaisia esikoita ja näitä puistolemmikkejä yhdistettynä.

Siemenistä leviävä puistolemmikki...

Puistolemmikkiä usein sanotaan kaksivuotiseksi perennaksi eli se on lyhytikäinen. Jotta se kasvaa jatkossakin runsaana, niin sen on hyvä antaa tehdä siemeniä. Näin siitä kasvaa aina uusia taimia ja kohdassa on tulevaisuudessakin runsaasti lemmikkiä.  Joten näitä lakastuneita ja kellastuvia kukkavarsia ei kannata poistaa liian vierekkäin.

Jos lemmikkiä kasvaa isona alueena ja kukinnan jälkeen kohta muuttuu rumaksi, sitä rumuutta on sitten siedettävä. Siksi puistolemmikille kannattaakin suunnitella etukäteen hyvä paikka eli missä kohtaa se viihtyy ja missä sen rumuusvaihe aiheuttaa vähiten harmitusta.

Pihasuunnittelussa on apukeino rumuusvaiheeseen...

Pihasuunnittelussa on yksi keino saada lakastuva lemmikkialue näyttämään kauniilta. Eli sinne sekaan kannattaa istuttaa kesä-heinäkuussa kukkivia sipulikukkia, joiden kukan väritys sopii lakastuneisiin lemmikin versoihin. Tässä kuvassa on tähtilaukka lemmikkien seassa. Aika ihana yhdistelmä

Puistolemmikin hoito-ohje...

Puistolemmikki (Myosotis sylvatica) viihtyy parhaiten puolivarjossa, kun maa on tuoretta tai kosteaa puutarhamaata. Silloin se kasvaa reheväksi n. 30 korkeaksi ja kukkarunsaaksi alueeksi. Sitä on myös vaaleanpunaisena ja valkoisena, tosin vaaleansininen on se yleisin väri.
Touko-kesäkuun kukkimisen jälkeen sen versot saavat jäädä paikoilleen, jotta siemenet kehittyvät rauhassa ja lopulta putoavat maahan.
Sen siemeniä ei yleensä peitetä, koska se on valoitäjä. Kasvuun lähteneet taimet kukkivat vasta seuraavana kesänä.

Haluatko vinkkejä pihasuunnitteluun?

Pitkästä aikaa pääsen opettamaan pihasuunnittelua lähiopetuksena, jee! Itse olen niin innoissani ja niin ovat opiskelijatkin, myös verkkokursseilla. Näille opistojen pihasuunnittelukursseille on pitkät jonot, niin suosittuja ne ovat. 
Sarin pihasuunnittelun verkkokurssille sen sijaan mahtuu mukaan. Tiedot siitä löytyy Puutarha Studion sivulta.

Näistä kursseista tulikin mieleeni, että voisin nyt kirjoittaa tänne pihasuunnitteluun liittyviä postauksia. Aiheet liittyisivät kurssien etenemisen teemoihin, niin opiskelijoillekin olisi niistä hyötyä.

Mutta mietin tässä, että kiinnostaako sinua blogin lukijana pihasuunnittelun vinkit?


Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta. Meidän pihalle oikein sopivaan paikkaan ilmestyi itsekseen lemmikkejä. Jotta sain niitä tulemaan enemmän, ostin vielä kaupasta lisää siemeniä viime kesänä sekä tänä kesänä. Tänä kesänä unohdin peittää siemenet, mutta sehän menikin sitten ihan oikein, kun kyseessä on valoitäjä, kuten kirjoitit. Nyt vaan odotellaan taas uutta kesää ja lemmikkien kukintaa! Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ensi kesänä sinulla onkin tiedossa paljon lemmikkiä, jos kaikki menee hyvin. Ja jatkossa yhä enemmän, kun antaa niiden itse kylväytyä siemenistä. Se onkin varmin tapa saada ne leviämään. Tosiaan lemmikki kuuluu valoitäjiin, mikä selittää sen hyvän leviämisen kun jättää varret leikkaamatta :)
   Kiitos ja oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista