perjantai 3. syyskuuta 2021

Ihanat syksyllä kukkivat sipulikukat

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Nämä ihanat syksyllä kukkivat sipulikukat ihastuttavat vuosi vuoden jälkeen. Näissä on se kiva puoli, että kun nyt syyskuussa istuttaa niiden sipulit tai mukulat multaan, ne kukkivat vielä tänä syksynä. Meillä kasvaa niitä pihalla ja joka vuosi niitä on myös parvekkeella herkän kauniina syyskukkana. Ne ovatkin ekologisia ruukkukukkia, koska kukkimisen jälkeen ne voi istuttaa pihalle, jossa ne jatkavat kasvua. Eivät ole siis kertakäyttökukkia. 

Myrkkyliljat vaaleanpunaisina tai valkoisina...

Myrkkyliljoja (Colchicum) on eri lajeja ja lajikkeita. Suurimman osan kukat ovat vaaleanpunaiset, mutta valkoisiakin löytyy. Tarhamyrkkyliljan lajikkeilla kukat ovat yleensä isot ja osalla kukka on hyvin kerrottu. Ylin kuva on syyskuun lopulta ja siinä myrkkyliljat aloittelevat kukintaa. Kukat kestävät aika kauan, riippuen tietysti syksyn säistä. Alla kuva turkinmyrkkyliljasta samassa kasviryhmässä. Sillä kukat ovat hieman pienemmät ja sirommat.


Myrkkyliljat hyviä ruukussa syyskukkana...

Itse olen ihastunut myrkkyliljoihin ruukkukasvina parvekkeella. Toki näissä täytyy muistaa se, että ne ovat syötynä myrkyllisiä. Onneksi meillä ei koirat eikä ihmisetkään syö kasveja, paitsi syötäviksi tarkoitettuja kasveja.
Ruukussa on kahta eri myrkkyliljaa. Pienemmät ovat niitä herkän kauniita turkinmyrkkyliljoja (Colchicum cilicicum). Isompikukkainen on ehkä alastonimpi eli syysmyrkkylilja (Colchicum autumnale). Ruukkuun ne kannattaa istuttaa niin, että sipulin kärki jää näkyviin. 

Huomasin juuri pihalla, että osa myrkkyliljoista on noussut jo maan pinnalle. Nuoli osoittaa yhtä sen alkua. Laitoin etanaraetta niiden ympärille, jotta siruetanat eivät vain käy maistelemassa alkuja.

Syyssahramit - syksyllä kukkivat sipulikukat...

Syyssahrameita (Crocus speciosus) eli syyskrookuksia näkee vähemmän, vaikka ne ovat niin suloisen kauniita syyskukkijoita. Minulla on ollut joskus niitäkin ruukussa syyskukkana, lilan kanervan kanssa. Se oli kyllä hieno yhdistelmä.
Lopulta istutettiin niiden sipulit pihalle kukkanurmikkoon, jossa ne edelleen jaksavat kukkia lokakuussa.


Kaikista ihanin - murattisyklaami...

Murattisyklaami (Cyclamen hederifolium) on suosikkini edelleen näistä syksyn sipulikukista. Oikeastaan sillä ei ole sipuli, vaan kiekkomainen mukula. Viime vuoden syyskuun lopulla tämä upea murattisyklaami oli täydessä kukassa. Sen ensimmäiset kukat avautuivat syyskuun alussa ja uusia nuppuja kasvoi syyskuun ajan. Vielä marraskuussakin sillä oli muutamia kukkia ja paljon lehtiä. Siis aivan ihana syyskukka😍
Pakkasten ajan pidin ruukkua viileän huoneen ikkunalla, muuten se on ollut parvekkeella. 

Tänään sama murattisyklaami näytti tältä. Siinä on jo ensimmäiset nuput ja lehdet kasvamassa. Kuvasta näkyy hyvin sen kiekkomainen mukula. Lisään sille hieman multaa, kun kuun vaihe vaihtuu kasvavaksi. Se kasvaa ja kukkii jo kolmatta syksyä samassa mullassa.

Erikoisemmat sipulikukat nettikaupasta...

Kaikki nämä kuvien sipulit ja murattisyklaamin mukulan olen saanut Korpikangas Siemen-Fröltä vuosien varrella. Heidän verkkokaupassa on hyvä valikoima näitä syksyllä kukkivia sipulikukkia, jopa myrkkyliljoja löytyy useampaa lajiketta.
Sain heiltä nyt myrkkyliljan sipulin sekä jouluhyasintin sipulit, sillä kummatkin kannattaa istuttaa  syyskuun alkupuoliskolla ruukkuihin. Laitan sitten myöhemmin kuvia näistä, miten alkavat kasvaa 😊

Tarhamyrkkyliljan sipuli ruukkuun...

Aion istuttaa tämän tarhamyrkkylilja `Giant` sipulin ensi viikon keskiviikkona, jolloin alkaa kuun mukaan hyvä aika istutuspuuhiin. 
Kovin isoa ruukkua tämä sipuli ei tarvitse, ja voi olla, että käyn vielä katsomassa kivampaa ruukkua kaupasta. Tai sitten istutan sen oikeanpuoleiseen suojaruukkuun. Joka tapauksessa mullaksi tälle sopii parhaiten hiekkapitoinen kaktusmulta.


Postauksen sipulit olen saanut Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!

Lisää postauksia syksyllä kukkivista sipulikukista...


Mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Hei! Näin aikaisin syyskuussako jo pitää istuttaa jouluhyasintit? Tämä oli ihan uutta tietoa minulle. Maanantaina siis sipulikaupoille! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jouluhyasintin sipulit kannattaa istuttaa ruukkuihin jo syyskuussa, sillä ne juurtuvat ensin pimeässä. Ruukkuja pidetään siis viileässä noin 9 viikkoa ja sen jälkeen menee noin 3 viikkoa, ennen kuin ne kukkivat. Jouluhyasinttien kasvatuksesta löytyy ohjeet: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2017/12/onnistuuko-hyasintin-kasvatus-sipulista.html Jouluhyasinttien kasvatus luo ihan omanlaista joulunodotuksen tunnelmaa :)

   Poista
 2. No nyt tuli taas paljon uutta tietoa! Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Nämä syksyllä kukkivat sipulikukat ovat vähemmän tunnettuja, vaikka ovat niin upeita. Osalle niistä kannattaa valita huolellisesti kasvupaikka, jotta menestyvät vuodesta toiseen.
   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista