perjantai 10. syyskuuta 2021

Istutusaika kuun mukaan

Nyt parhaillaan on menossa hyvä istutusaika kuun mukaan. Joten tänään istutin kasveja sisällä ja huomenna aioin jatkaa istutuspuuhia pihalla. Kuvan pienikukkainen perhosorkidea sai siis nyt isomman ruukun, sillä sen juuret eivät enää mahtuneet pieneen ruukkuun. Joten olikin jo kiire saada sille uusi tilavampi ruukku, ennen talven hämäryyttä. Laitoin sille ruukkuun isoja männynkaarnan paloja, hieman turvetta ja hiilenpaloja. Saas nähdä, aloittaako se kukkimisen taas helmikuussa.


Istutusaika kuun mukaan sopii muuhunkin...

Usein kuun mukaan katsottu viherkasvien istutusaika sopii myös viherkasvien leikkaamiseen. Vaikka onkin jo syksy, niin nyt leikkasin limenvihreän värinokkosen pienille tapeille. Se oli kesän aikana kasvanut järkyn leveäksi ja korkeaksi. Nimittäin kohta alan valmistella joulua, niin silloin se olisi tiellä. Eli parempi ennakoida ja leikata se pienemmäksi 😊


Vähän kyllä jännittää, miten se tästä toipuu ja lähtee taas kasvuun.

Jouluhyasintin sipuleille hyvä istutusaika...

Tänään istutin siis myös nämä jouluhyasintin sipulit, josta jo mainitsin viikko sitten. Näistä tulee vaaleanpunakukkaiset hyasintit. Ne istutetaan jo syyskuussa ja mielellään hiekkapitoiseen multaan. Tällä kertaa laitoin multaan, lähelle sipulin pohjaa, mykorritsaa edistämään juurtumista. Mykorritsa toimii paremmin aina luomumullassa, joten laitoin ruukkuihin Biolanin Kaktusmultaa, mikä on luomua. Mykorritsasta voit lukea lisää Kasveille tärkeä mykorritsa sienijuuri -postauksesta.
Kuvan oton jälkeen, vein hyasinttiruukut jääkaappiin juurtumaan. Tarkemmat jouluhyasintin kasvatusohjeet löydät vanhemmasta postauksesta Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista.


Tarhamyrkkyliljan sipulin istutus ruukkuun...

Lopuksi istutin vielä sen ihanan tarhamyrkkyliljan sipulin ruukkuun. Samalla tavalla mullaksi sille tuli luomu kaktusmultaa ja mykorritsaa ohjeen mukaan lähelle sipulin pohjaa. Näin kun sipulit kasvavat ruukussa, niin niiden yläosa jää mullanpinnan yläpuolelle. Pihalla ne istutettaisiin maahan normaalista.
Tätä ruukkua pidän sisällä ikkunalla siihen asti, että myrkkylilja kukkii. Siihen ei mene pitkää aikaa, sillä sipulista pilkottaa jo nuppu.


Tarhamyrkkyliljan kukat ja sipulin näet siitä viime viikon postauksesta Ihanat syksyllä kukkivat sipulikukat

Tämän sipulin kasvatan siis syyskukaksi parvekkeelle. Sen voisi myös istuttaa pihalle, jolloin se kukkisi vielä tänä syksynä.
Meillä pihalla mullasta pilkistää jo vanhojen myrkkyliljojen eli alastonimpien nuput. Osa tulee pinnalle aina myöhemmin. Ne ovatkin ihania syksyn piristäjiä 😍


Hyvä istutusaika kuun mukaan...

Nyt on siis hyvä istutusaika monivuotisille pihakasveille sekä sisäkukille. Päivämäärät näkyvät myös blogin sivulla Kastelupäivät ja kuu. Sivu löytyy yläpalkista ja puhelimella se löytyy, kun painaa Etusivu-palkkia.

Hyvä istutusaika kuun mukaan on nyt siis 8.-20.9.2021


Mukavaa viikonloppua!


Terveisin Sari
 

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Tänään istuttelinkin, joten toivotaan niille hyvää kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Valitsitpas hyvän istutuspäivän. Tänään istutetut kasvit lähtevät hyvin juurtumaan ja kasvamaan, perinnetiedon mukaan.
   Toivotaan siis taimille hyvää kasvua... ja sopivasti sateita!

   Poista