lauantai 25. syyskuuta 2021

Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Parvekkeella on ollut metsäpuutarha teemana tänä vuonna ja nyt muutin sen syksyisemmäksi. Osa kasveista on taas tuttuun tapaan monivuotisia eli ovat parvekkeella läpi vuoden. Osan siirrän pakkasilta suojaan sisälle. Nyt lisäsin joukkoon ns. yksivuotisia kausikukkia, jotka ovat kauniita talven yli kevääseen asti.


Kartiovalkokuusi ja pieni mänty havupuina...

Ensimmäisessä kuvassa on rungolliseksi kasvatettu kartiovalkokuusi, joka on talvehtinut parvekkeella jo kolme talvea. Se on muoviruukussa ja kuparinen kasari toimii sille näin kesäaikaan suojaruukkuna. Siitä on kuva ensimmäiseltä joululta Joulupuuna kartiovalkokuusi -postauksessa. Se on siis alunperin myyty joulunaikaan pienenä joulupuuna. Ensi keväänä sille pitääkin taas vaihtaa hieman isompi ruukku ja leikata muutama alin oksa pois.

Alla kuva männystä, joka oli viime jouluna pienenä joulupuuna. Se on kasvattanut uudet vuosikasvaimet nyt kesällä. Kuva siitä joululta löytyy Pieni mänty joulupuuna -postauksesta. Tämäkin on siis aina parvekkeella, myös talven.


Metsäpuutarha ja vihreän erisävyiset kanervat...

Mietin hetken, miten saisin luotua metsämäistä tunnelmaa syksyllä. Kesällä tässä parvekkeen metsäpuutarhassa oli heiniä, mutta ne istutettiin jo pihalle maahan talvehtimaan. Sitten keksinkin nämä vihreän erisävyiset kanervat. Nämä on niin super ihania. Kivasti niiden korkeudetkin vaihtelee.


Nyt sommittelin nämä kasvit paikoilleen ja seuraavaksi istutan kanervat hieman isompiin ruukkuihin, jotta kastelu helpottuu. 
Nämä kanervat ovat siis ns. yksivuotisia kausikukkia. Kun huolehtii niiden kastelusta niin, että multa on jatkuvasti kosteaa, ne pysyvät kauniin värisinä. Jos multa pääsee kuivahtamaan, niin kanervat kuivuvat rumiksi. Niitä välillä saa kastella myöhään syksyyn asti ja täällä etelässä jopa talvella, jos sää pysyy leutona. Eli hieman isommassa ruukussa, multa ei kuivu niin herkästi.

Viime syksynä parvekkeella olikin ihan toisen näköistä... Syysasetelma kanervista eli Callunoista. Mukana oli ne samat rungolliset pelargonit kuten tänä vuonnakin.

Ruukkuatsalea sopii metsäpuutarhaan...

Ruukkuatsalean tummanvihreät lehdet sopivat täydellisesti metsäpuutarha teemaan. Tämä on se pirtsakan kirjava atsalea keväältä. Kukat siitä on tietysti jo lakastuneet aikaa sitten. Se on ollut kesän parvekkeen varjoisassa kohdassa, jossa se viihtyi hyvin ja kasvatti uusia versojakin. Koska tämä atsalea on huonekasvi, niin pakkasta se ei kestä.  
Muuten tämä kohta on vielä työn alla... se kaipaa  jotain pientä lisää. Olisko sinulla ideoita tähän?

Atsalean vieressä on tämä super ihana murattisyklaami, joka kukki viime syksynä tosi runsaasti. Se on siis ollut minulla ruukkukukkana jo kolme vuotta. Pakkasjaksona se on sisällä, viileässä huoneessa, muuten aina parvekkeella. Sen kukat myös tuoksuvat ihanasti. Näet sen upean kukinnan viime syksyltä Ihana murattisyklaami kukkii runsaasti -postauksessa.


Metsäpuutarhan kielo syyskuussa...

Ehkäpä muistat toukokuulta  Metsäpuutarha parvekkeella -postauksesta ihanasti kukkivan kielon. Nyt kielo lakastuttaa jo lehtiään ja aion säilyttää sen edelleen, toki sisällä. Voi olla, että koetan kasvattaa siitä joulukieloja. Saas nähdä.


Rungolliset pelargonit odottavat sisälle pääsyä...

Parvekkeella on edelleen ne kaksi rungollista pelargonia, jotka talvetan taas ikkunalla. Ne on vielä niin upeassa kukassa, etten ole hennonnut ottaa niitä sisälle. Lasitetulle parvekkeelle ei tule syksyn pienet yöpakkaset, joten voivat vielä odotella parvekkeella sisälle pääsyä.


Olen saanut erisävyiset kanervat Huiskulasta, mistä kiitos heille!


Mukavaa syysviikonloppua!

Terveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Niin kaunista! vihreät kanervat ovat minustakin metsäisen oloisia. Atsalean seuraksi voisi sopia pieni männyntaimi pienessä ruukussa. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vihreät kanervat muistuttavat hieman sammalta ja samalla metsänpohjan vihreää kasvustoa. Siis minustakin kivan metsäisiä.
   Loistava idea tuo pieni männyntaimi, kiitos! Sellaisia löytyy kyllä meidän pihalta, sepelin seasta. Olen kitkenyt siitä kesällä rikkaruohoja pois, mutta jättänyt männyntaimet.

   Poista
 2. Mukava kun kanervissakin on uusia luonnonläheisiä sävyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, nämä vihreät kanervat on aivan ihania. Onhan ne punertavasti kukkivatkin kauniita, mutta vaihtelu virkistää :)

   Poista