maanantai 17. toukokuuta 2021

Metsäpuutarha parvekkeella

Metsäpuutarha on ihana vastakohta värikkäälle ja perinteiselle puutarhaparvekkeelle. Olen nyt aivan ihastunut tähän metsäisempään parvekeasetelmaan. Etenkin kun se tuoksuu vienosti metsälle. Kasvit ovat omissa ruukuissaan, jotta niitä on helppo siirrellä. Samalla niistä saa koottua uusia sommitelmia ja vaihtuvia yhdistelmiä .  
 

Metsäpuutarhaan kuuluu puut - pieni kartiovalkokuusi...

Tämä suloisen pieni havupuu on rungolliseksi leikattu kartiovalkokuusi. Se on ollut jo muutaman vuoden parvekkeella ja näyttää viihtyvän hyvin ilman mitään talvisuojausta. Sijoitan sen kevättalvella niin, ettei aurinko pääse paistamaan siihen. Muuten se pitäisi suojata kevätauringolta jo helmikuun alussa.

Parhaillaan siihen kasvaa uusia heleänvihreitä neulastupsuja. Aika söpöjä! 

Tämä pieni mänty talvehti myös hyvin parvekkeella. Se on siis tosi mini. Lisää kuvia siitä joululta Pieni mänty joulupuuna -postauksessa. Männyn vuosikasvaimet ovat lähteneet kasvuun eli hyvältä näyttää. Taidan pitää sen vielä tämän vuoden tuossa metalliruukussaan. 

Heinät kuuluvat myös metsäpuutarhaan...


Luontoon ja metsäpuutarhaan kuuluu aina erilaiset heinät. Tässä nyt on jokin sara eli Carex, jolla lehden reunoissa on valkeat viirut. Pöydällä on myös toisenlainen sara, jonka lehdissä on enemmän vaaleaa väriä, mutta tämä vihreämpi sopii minusta paremmin metsäpuutarhaan.


Kielojen suloista tuoksua...

Kaikkein ihanin ja sykähdyttävin kukka parvekkeella on tällä hetkellä nämä kielot! Aivan ihania! Nämä on niin herkän kauniita ja ihanan tuoksuvia. Miten voikin luonnonkukat olla niin kauniita 😍


Murattisyklaami yllätti taas parilla kukalla...

Murattisyklaami kukki runsaasti viime syksynä. Nyt se innostui tekemään muutaman lehden ja kukat, joten sekin pääsi metsäpuutarhaan. Se sopii sinne hyvin kielon kaveriksi 😊 

Saas nähdä, mitä parvekkeella on kuukauden kuluttua... 


Edit - Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä eli syyskuun kuulumiset parvekkeen metsäpuutarhasta.

Edit - Jouluinen metsäpuutarha parvekkeella eli miltä parvekkeen metsäpuutarha näytti jouluna

Sadeterkuin Sari


17 kommenttia:

 1. Onpa todella suloiset parvekekasvit, todellakin tavanomaisesta poikkeavat! Ja loistoidea varjoisalle parvekkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä vaihtelu virkistää ja on kiva kokeilla uutta :)
   Koetan saada kielot säilymään joko parvekkeella tai sitten kellarissa. Joka tapauksessa ruukussa. Saas nähdä, miten onnistuu.

   Poista
 2. Onpa ihana ja erilainen parvekesisustus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaaleanpunakukallinen käenkaalikin sopii hyvin joukkoon, kun sen lehdet on vihreät.

   Poista
 3. Tosi kivat parvekekasvit. Näistä saakin moni hyviä vinkkejä parvekkeelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aika harvalla taitaa olla monivuotisia kasveja parvekkeella. Ne on yllättävän helppoja saada viihtymään vuodesta toiseen. Toki kasvit kannattaa valita parvekkeen olosuhteiden mukaan, aivan kuten pihallakin.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi :) Kaiken kevään kukkarunsauden keskellä välillä kaipaa metsän levollista vihreyttä... myös näin parvekkeella.

   Poista
 5. Hei,
  Luin sinun vanhempaa juttua ukkolaukka kasvaa myös siemenistä. Siitä tämä kysymys :) millaisen näköinen alku siemenestä alkaneesta ukkolaukasta on? Muistuttaako yksittäistä ruohoa? Kiitos jos osaat/voit vastata. Mukavaa kevättä ja puutarhailoa! Leena Etelä-Pohojanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena :) Täytyy kyllä tunnustaa, että enpäs ole kiinnittänyt huomioita ukkolaukan itäneeseen siementaimeen. Todennäköisesti on vähän heinämäinen. Toisaalta tähän aikaan pihalla on paljon juuri sen näköisiä pikkusipulikukkien taimia. Koetan huomenna muistaa tutkia, tunnistaisinko ukkolaukan taimia. Laitan tänne viestiä, jos tunnistan.
   Kiitos ja oikein upeaa puutarhakautta sinullekin!

   Poista
  2. Meillä on tosiaan nyt paljon pikkusipulien lehtiä, joten en erottanut niiden seasta ukkolaukan taimia. Keskustelin tästä meidän Teräsleidin kanssa ja hänkin oli sitä mieltä, että ukkolaukan ekan vuoden taimi muistuttaa lähinnä ruohosipulia tai heinää.

   Poista
  3. Kiitos... ovat kyllä ihan ruohosipulin näköistä alkua. Onneksi en vielä ehtinyt kitkeä niitä pois :)

   Poista
  4. Hyvä kun et ehtinyt kitkeä. Kaikkien sipulikukkien ensimmäiset alut on niin hentoja ja heinää muistuttavia, että ahkera kitkijä helposti kitkee ne pois :)

   Poista
 6. Onpa kivan näköinen ryhmä! Ihania kieloja, oletko ne ostanut vai siirtänyt suoraan luonnosta? Vai peräti talvettanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku :) Kielot on aina niin sykähdyttävän upeita. Kieloruukku on ostotaimi pääsiäiskukkien aikaan. Se näyttää niin vahvalta ja voimakaskasvuiselta, että aion talvettaa sen ruukussa. Taidan kuitenkin istuttaa sen ensin hieman isompaan ruukkuun.
   Meillä on pihalla joulukielopenkki, josta otan kielojen juurakoita joulukukiksi. Enpäs ole älynnyt ottaa siitä kieloja kevätkukaksi :)

   Poista
 7. Haimme tyttären parvekkeelle kotkansiivet parveke palmuksi. Olisi voinut tuoda kielojakin, jos olisi hoksannut ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava idea laittaa saniaisia parvekkeelle! Varjoisemmassa kohdassa ne on kivan eksoottisia ja samalla niin suomalaisia :)
   Kielojen lisäksi on muitakin kivan näköisiä luonnonkasveja ja perennoja, joita voi hyvin käyttää parvekkeella. Osa vielä talvehtii ongelmitta, kunhan kevätaurinko ei liikaa kuumenna niitä tai eivät huku sadeveteen.

   Poista