perjantai 21. toukokuuta 2021

Lomailijan kasveille altakasteluruukut

 Blogiyhteistyö - Biolan Oy
Altakasteluruukut on käteviä lomailijan kasveille, kun niillä saa pidennettyä kasteluväliä. Vähän riippuen kasvista, paikasta ja ruukusta, niin altakasteluruukusssa kasvia kastellaan 1-4 viikon välein. Nyt kevään aurinkoisina päivinä huomasi hyvin,  miten tavallisissa ruukuissa kasvavien lohikäärmepuiden ja kiinanruusun multa kuivui heti. Joten vaihdoin niille altakasteluruukut.

Lohikäärmepuu ei kärsi kuivahtamisesta altakasteluruukussa...

Kevään mittaan lohikäärmepuiden multa pääsi kuivahtamaan useammankin kerran ja se tietysti näkyi lehdissä. Muutamiin lehtiin tuli ikävän näköiset ruskeat laikut. 

Lohikäärmepuut eli traakkipuut viihtyvät pienessä ruukussa, koska niiden juuristo on pieni suhteessa lehdistöön. Niin oli näilläkin. Otin varovasti irrallisen pintamullan pois ja hieman myös juuripaakun pohjalta multaa. Näin juuret lähtevät hyvin kasvuun uudessa mullassa.

Koska lohikäärmepuu viihtyy pienessä ruukussa, niin näille valitsin altakasteluruukut, mitkä on hieman juuripaakkua isommat. Ylemmässä kuvassa kasvi nojaa ruukkuun, johon sen istutin.
Ensi keväänä näkee, tarvitsevatko nämä silloin jo isompia altakasteluruukkuja. Voi hyvinkin olla, että pärjäävät näissä pari vuotta 😊

Kiinanruusulle altakasteluruukku eli kestokasteluruukku...

Kiinanruusu on oikea vesijuoppo. Sitä sai kastella keväällä joka päivä ja silti sen multa meni liian kuivaksi. Syy selvisi, kun otin siltä ruukun pois. Kiinanruusun juuristo oli jo aikalailla täyttänyt ruukun eli se kaipasi isompaa ruukkua. Se onkin usein myös syy, miksi vaihdetaan kasville multa.
Laitoin kiinanruusulle vähän isomman altakasteluruukun mitä lohikäärmepuille, jotta se pärjää kesän lomareissujen ajan ilman kastelua. Tiedossa on siis ihan lyhyitä lomailuja. Kiinanruusu on niin kova juomaan vettä, että alkasteluruukun vesisäiliö taitaa riittää sille vain viikoksi. Kohta sen näkee 😊 


Lomailijan kasveille altakasteluruukut käteviä...

Altakasteluruukkujen ideana on se, että ruukun alaosassa on vesisäiliö, josta vesi nousee vähitellen multaan eli kasvi saa vettä käyttöönsä pidemmäksi aikaa.
Nämä mustat altakasteluruukut on kierrätysmuovia ja niitä löytyy ihan marketeista eli ovat Orthex Pauliina säiliöruukkuja. Ja valmistettu Suomessa. Ne on tosi kestäviä ja meillä on toisen värisinä niitä ehkä parikymmentävuotta vanhoja.

Pauliina säiliöruukun pohjalle laitetaan pyöreä välilevy, johon on kiinnitetty kasteluputki pystyyn (kuvassa oikeanpuoleinen). Laitan aina maalarinteippiä kasteluputken päälle, niin multaa ei mene vesisäiliöön. Seuraavaksi pohjalevyn koloon laitetaan multaa ja tiivistetään se kevyesti.  Lopuksi pohja peitetään mullalla ja kasvi istutetaan normaalisti ruukkuun. Mullan pinta on hyvä jättää noin 1cm ruukun reunaa alemmas, jotta multaa on helpompi kastella myös päältä.

Altakasteluruukkuun aina altakastelumultaa...

Altakasteluruukkujen mullan pitää imeä hyvin vettä säiliöstä ja samalla pysyä rakenteeltaan ilmavana eli se ei saa painua tiiviiksi. Siksi altakasteluruukuille on suunniteltu oma multa. Vielä kun altakasteluruukkujen multaa ei vaihdeta joka vuosi, niin mullan pitää pysyä hyvänä.
Olen testannut tätä Biolanin Altakastelumultaa useammalle kasville ja se on toiminut hyvin. Siinä on lisänä kasvien hyvinvointia edistävää mykorritsaa ja se on luomua.


Sain Biolan Altakastelumullan testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille!

Altakasteluruukun käyttöohje...

Kannattaa aina lukea ohjeet, myös näiden altakasteluruukkujen ohje. Ensimmäisen kerran multa kastelleen päältä eli kuten tavallisissa kukkaruukuissa. Myös seuraavat viikot suositellaan päältä kastelua. 
Itse teen usein niin, että jo toisella viikolla kaadan vähän vettä säilöön. Mullan pinnan kuivahtaessa kastelen edelleen päältä ja lisään myös säiliöön vähän vettä. Lisään viikkojen aikana säilöön laitettavan veden määrää ja lopulta käytän vain sitä kastelussa.
Altakasteluruukuissa on mittatikku. Vesisäiliöön lisätään vettä vasta, kun mittatikussa vesi on minimissä. Vettä laitetaan maximiin, ei koskaan sen enempää. Joskus on hyvä kastella multaa myös päältäpäin.


Nyt olisi vielä muutama päivä aikaa, kuun mukaan, vaihtaa punertavalle laikkuvehkallekin altakasteluruukku. Se on nimittäin myös kasvi, joka kärsii mullan kuivahtamisesta.

Huomenna taidan tehdä koko päivän pihahommia. Tiedossa on istuttamista ja kylvöjä sekä muuta kivaa. Nythän ei ole kitkemisaika eikä perunan istutusaika, kuun mukaan.

Hyvää viikonloppua!

Kevätterkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Minulla on myös kiinanruusu ja olen todennut ihan saman. Se on juopoin kaikista kukistani. Sen kanssa ei pärjää tavallisessa ruukussa, vaan sillä on pakko olla altakasteluruukku. Se kukkii nyt komeasti isoin kukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksiasi kiinanruususta. Se samalla vahvistaa sitä, että juopoille kasveille altakasteluruukku on ihan ehdoton. Ilman niitä, lomakastelijan pitäisi käydä kastelemassa kukat tosi usein.
      Saas nähdä, alkaako tuo minun kiinanruusuni jatkossa kukkimaan isoin kukin. Nyt sen kukat ovat olleet aika pieniä, jostain syystä.

      Poista