keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Biohiili Biolanin Kesäkukkamullassa

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy 
Ennakoitiin jo tulevia pihahommia ja laitoimme piharuukkuun valmiiksi biohiiltä sisältävää Biolanin Kesäkukkamultaa. Koska on luvattu kylmää, niin vielä ei istutettu kesäkukkia, vaan pientä pakkasta kestäviä sipulikukkia. Kun sää lämpenee reilusti, niin kesäkukkien istutus käy kätevästi, kun ruukussa on jo uusi multa. Tässä ruukussa oli siis kanervat talven ajan.

Biohiili varastoi vettä kasvien käyttöön...

Meillä on nykyään kaikissa kesäkukkaruukuissa biohiilimultaa, joko näitä valmiita pussimultia tai tavalliseen luomumultaan lisätään itse biohiiltä. Valmis biohiilimulta on kyllä paljon helpompi, koska silloin ei tarvitse tehdä biohiilen lataamista etukäteen.

Biohiili tuo monta hyvää ominaisuutta multaa. 
 • Ensinnäkin biohiilen palat varastoivat vettä ja kun multa alkaa kuivua, niin kasvit saavat otettua vettä niistä biohiilen paloista.
 • Toinen hyvä ominaisuus biohiilessä on se, että se varastoi ravinteita itseensä. Kasvit saavat niitä käyttöönsä taas tarvittaessa. Tällöin ravinteet eivät myöskään pääse huuhtoutumaan niin helposti veden mukana ruukusta pois.
 • Kolmas hyvä ominaisuus on se, että biohiili parantaa mullan mikrobitoimintaa. Se taas auttaa kasveja voimaan paremmin. Biohiilimulta kuuluukin pussimultien parhaimmistoon, kasvien näkökulmasta.
Biohiililtä sisältävää multaa lannoitetaan vain luomulannoitteilla. Siten biohiilen hyvät ominaisuudet toimivat parhaiten kasveille.
Kuvassa on Biolanin Kesäkukkamultaa, jossa näkyy pieniä mustia biohiilen paloja.

Sipulikukat hyviä viileään kevääseen...

Tämä sipulikukkaistutus tehtiin vapuksi ja nyt näyttää lähipäiviksi tulevan taas kylmää, joten sipulikukat oli hyvä valinta. Saas nähdä, milloin päästään vaihtamaan ne varsinaisiin kesäkukkiin.
Näin puutarhakauden aluksi kottikärrykoiratkin ovat erittäin kiinnostuneena mukana pihahommissa 😊


Biohiiltä sisältävä kesäkukkamulta hyvä amppeleihin...

Biohiilestä on iso apu amppelien kastelussa, sillä niissä multa kuivuu nopeasti. Meillä on aiemmin ollut isot pelargoniamppelit, joissa huomasi heti eron, kun vaihdettiin tavallinen multa Biolanin Kesäkukkamultaan. Kastelun väli piteni ja multa ei päässyt kuivahtamaan, mikä näkyi runsaana kukkamääränä.

Punakukallinen amppelimansikka jaksoi myös tehdä ihan syötäviä mansikoita hellekesänä, kun biohiili piti mullan tasaisemman kosteana. Eli biohiilimulta on ihan täydellistä amppelimansikoille, basilikalle ja muille hyötykasveille. 
Missään nimessä niille ei kannata laittaa kastelua helpottavia kastelukiteitä, joista tulee nopeasti mikromuovia. Ehkäpä jo samana kesänä.
Biohiili siis korvaa kastelukiteet moninkertaisesti ja kaiken lisäksi biohiili on ekologista ja sopii luomuviljelyyn.

Australianvillipelargoni talvehtii hyvin biohiilimullassa...

Meillä on siis kaikissa kesäkukkaruukuissa biohiilimultaa. Ja syksyllä viemme pelargonit isoine ruukkuineen suoraan kellariin talvehtimaan. Ne on talvehtineet erittäin hyvin, etenkin kun pidämme niitä ensin katoksessa, jotta multa hieman kuivahtaa. 
Jopa australianvillipelargonit ovat talvehtineet jo useamman vuoden näin. Kuvassa siis itse siemenistä kylvetty punainen pelargoni ja se australianvillipelargoni samassa ruukussa.

Nämä vanhat pelargonit on nyt otettu kellarista isoista ruukuista omiin pienempiin ruukkuihinsa, jotta mahtuvat ikkunalle esikasvatukseen. Mullaksi silloin laitetaan isosta ruukusta sitä viime vuoden multaa, sillä se näyttää ihan kuin suoraan multapussista otetulta. Eli biohiili pitää mullan hyvässä kunnossa. Vanhakin biohiilimulta on arvokasta multaa, joten viemme ruukun pohjalta vanhat mullat kompostiin.

Vanhat verenpisarat...

Samoin vanhat verenpisarat viihtyvät hyvin biohiilimullassa niin kesän pihalla, kuin talven kellarimaisessa tilassa. Verenpisara ei kestä kesällä kuivumista, joten sillä biohiili on erityisen tärkeä, jotta se kukkii isoin kukin runsaasti. 
Kuva on otettu syyskuun puolenvälin tietämillä.

Biolanin Kesäkukkamulta...

Tämä Biolanin Kesäkukkamulta on luomumultaa eli käy hyvin myös syötäville kasveille. Biohiilen lisäksi se sisältää murskattua kevytsoraa ja niiden ansioista vesi imeytyy hyvin kuivahtaneeseen multaan. Lisäksi ne tekevät mullasta ilmavaa, mikä on erittäin tärkeää etenkin hentojuurisille kesäkukille.
Lisätietoja mullasta löytyy Biolanin sivuilta Biolan Kesäkukkamulta.

Biolanilla on useammassa pussimullassa biohiiltä. Ne on täysin käyttövalmiita ja kasvit voi istuttaa niihin heti. Kuvassa on Biolanin Puutarhan Sammalmulta, Istutusmulta, Yrttimaa sekä Kesäkukkamulta.


Ensi viikolla taitaa päästä jo totuttamaan syyssyriköitä ja muita talvisäilytyksessä olevia kesäkukkia ulkoilmaan. Ehkäpä jo istutetaan syrikät maahan. Niin ihanan lämmintä sääennuste lupaa😊

Kevätterveisin Sari

2 kommenttia:

 1. Olen suunnitellut yrttiruukkua terassille. Listalla on basilika, persilja ja oregano. Ja pari samettikukkaa. Sopiiko kesäkukkamulta niille? Samaa multaa riittäisi sitten koristeheinille ja purppura apiloille. Minulla aina pääsee terassin ruukut kuivahtamaan, niin kiinnostaa kokeilla biohiilimultaa. Kiitos etukäteen vastauksesta! Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä tätä Biolanin Kesäkukkamultaa yrttiruukkuusi. Sen sisältämä biohiili auttaa kasveja, kun kastelu hieman unohtuu. Kuivahtamiselle herkkä basilikakin viihtyy paremmin, kun se saa juurillaan tasaisesti vettä mullasta, tai siitä biohiilestä. Biolanin Kesäkukkamulta sopii hyvin noille mainitsemillesi kasveille ja itse asiassa kaikille kasveille.

   Poista