sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Kuun mukaan ajoittaminen - arvonta

Tässä odotettu kuu-aiheinen arvonta eli palkinnot liittyvät tavalla tai toisella kuun mukaan ajoittamiseen. Tämä aihe on tärkeä, sillä moni työ helpottuisi ja lopputulos olisi paljon parempi, jos se olisi ajoitettu oikein kuun mukaan.

Arvonnan palkinnot...

1. palkinto Wanhan ajan Kuukalenteri 2019

Wanhan ajan Kuukalenteri on seinäkalenteri, jossa on kuukausiaukeamat. Kalenteriin on lyhentein merkittynä erilaisiin töihin sopivimmat päivät Lisäksi viimeisellä aukeamalla on lisätietoja aiheesta.
Palkinnon lahjoittaa Yläkuu kustannus, joka on kalenterin kustantaja.
Palkinnon voitti Souffi.


2. palkinto Tanen opas talvivalkosipulin kasvatukseen - Petra Hintikainen, Piia Hintikainen -kirja

Petra ja Piia kasvattavat talvivalkosipulia luonnonmukaisesti, kuun vaiheiden mukaan ajoittaen. Upeasti heidän kasvattamansa valkosipuli voitti Jättikasvisten SM-kisoissa suurimpana valkosipulina, joka oli painoltaan 190 g. Tässä kirjassa on tiivistetysti 20 vuoden kokemus talvivalkosipulin kasvatuksesta kattavine kasvatusohjeineen. Mukana myös reseptejä valkosipulin ystäville.
Palkinnon lahjoittaa Piia Hintikainen ja Petra Hintikainen /Maaelo
Palkinnon voitti Minna Mama`s garden

3. palkinto on yksi luomu palashampoo/ Luanas Organic Products

Luana valmistaa kotimaisia palashampoita luonnonmukaisista ainesosita. Niiden tekoprosessi ajoitetaan kuun vaiheiden mukaan. Olen testannut näitä ja ovat tosi laadukkaita. Niissä mm. oikea ajoitus saa tuoksun säilymään ja koostumuksen pysymään hyvänä.
Palkinnon lahjoittaa Luana´s Organic Products.
Palkinnon voitti Heidi Valkoista salviaa

4. palkinto on Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi

Verkkokurssilla opit, miten kuun mukaan ajoitetaan eri puutarhatyöt. Saat pihatyöt selkeämmäksi ja puutarhasi alkaa voida paremmin, todennäköisesti pienemmällä työmäärällä.
Palkinnon lahjoittaa Puutarha Studio.
Palkinnon voitti Sirpa Virkkala.

Arvontaan osallistut vastaamalla...

Oletko käyttänyt kuun vaiheita jonkin puuhan ajoittamiseen? 
Huomasitko siitä olleen hyötyä?

Jos vastaat anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Lisäarvan saa, jos linkittää tämän arvonnan esim. omaan blogiin, kunhan kertoo siitä kommentissa.

Arvonta suoritetaan su 18.11.2018 klo 24.00.

Voittajien nimet laitan palkintojen kohdalle.
Arvonta suoritettu!

Voittajalla on viikko kaksi viikkoa aikaa ilmoittaa osoitteensa, sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.
 (Edit-lisäsin ilmoittautumisaikaa viikolla, koska yksikään voittaja ei vielä ole ilmoittautunut. Taitaa olla jo joulukiireitä 😊)

Palkinnot toimitetaan vain Suomeen.

Onnea voittajille!

84 kommenttia:

 1. Täytin pihan reunalta vettä keräävän ojakkeen osittain niin että siitä tuli mukavampi kulku metsäpolulle. Maansiirto tuli tehtyä oikeaan aikaan koska silta on tiivis ja vankka eikä sorat ole lähtenyt karkailemaan!

  VastaaPoista
 2. Ensimmäisenä tulee mieleen viime kesän perunasato, kuun oikea asento katsottiin ja sato, Oli huikea!

  VastaaPoista
 3. Kitkin ruusua pois pihasta alakuulla illasta ja yhden kesän kitkemisillä se hävisi minimiin. Pesin kangassohvan vesipäivänä alakuulla; lähti melko sontanen vesi ja puhdasta tuli!
  -Maria R.-

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan käyttänyt näitä kuunvaiheita hyödykseni (en ole osannut), mutta olen lukenut sen hyödyntämisestä. Mahdollisen voiton ansiosta saisin lisää tietoa asiasta :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä vaan, niin kauan kuin muistan olen mm istuttanut oikeaan kuun aikaan. =) Verkkokurssi siksi kiinnostaisikin että tietäisin vielä enemmän... =)

  VastaaPoista
 6. Talveksi saunavastoja olen tehnyt oikeaan kuun aikaan.kestävät paremmin. Mukaan arvontaan. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Kyllä. Ensialkuun vasta-/vihtavitsasten ja yrttien keruussa, myöhemmin viljelykasvien istutus- ja kylvöajoissa. Ja kun hyväksi kuun vaiheen huomioimisen havaitsin, nykyään varastoitavien kasvisten sadonkorjuukin tehdään oikeassa kuun vaiheessa :).

  VastaaPoista
 8. Pikkuhiljaa opettelen hyödyntämään, mm kitkentäpäivät ja ne toimii! Samoin pelargoneja kätköin keväällä ja istutin oikeaan aikaan ja taimikuolemat jäi todella vähiin.

  VastaaPoista
 9. Olen noudattanut kastelupäiviä ja kitkentäpäiviä. Ensimmäistä kertaa perhosorkideani lykkää kukkavanaa. Rikkaruohot lähtevät helpommin kitkemispäivänä. Tein syyskylvöjä myös ohjeiden mukaan persiljalle.

  VastaaPoista
 10. Pikkuhiljaa yhä enemmän toimin kuun vaiheiden mukaan. Kastelen kukat kastelupäivinä ja istutan kasvit oikeassa kuun vaiheessa. Suurimman vaikutuksen olen huomannut kynsien leikkuussa, kynnet pysyvät vahvoina, kun leikkaa ne oikeina päivinä.
  -Taija

  VastaaPoista
 11. Vaihdoin keväällä ruukkukasvien mullat kuukalenterin mukaan. Aihe kiinnostaa ja haluaisinkin tuelvaisuudessa hyödyntää enemmän noita kuun vaiheita.

  VastaaPoista
 12. En ole ja ihan uus juttu tämmönen mulle🤔

  VastaaPoista
 13. Viime keväänä ensimmäisen kerran siemenkylvöissä,huomasin nopeanpaa itämistä .Kitkentäpäiviä noudattanut ,osin kastelupäiviä.
  -Maija-

  VastaaPoista
 14. En minäkään tiedä tästä vielä mitään mutta mielenkiintoista on haluan tutustua.
  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 15. Kitkin oikeana päivänä, mutta silloin en selvästi huomannut mitään. Uskon kuitenkin tähän juttuun ja aion kokeilla lisää.

  VastaaPoista
 16. Kyllä seuraan:
  Kastelu-,
  Istutus-,
  Kitkemis-,
  Mullanvaihtopäivät ja mahdollisuuksien mukaan nurmikonleikkuu ja pensaidenleikkuu.
  Seuraan ahkerasti Sarin puutarhat- blogia jonka sivupalkista löytyy aina ajankohtainen tieto. Kiitos siitä Sari. marja-riitta.makinen@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. Olen taimikasvattanut jo pitkään kuun vaiheiden mukaan ja välillä tehnyt verrokkitestia "väärään aikaan kylvämisestä" ja luotan kuukalenteriin tässäkin asiassa. Terveisin JohannaP

  VastaaPoista
 18. En ole kokeillut kuun vaiheiden istuttamista tai kylvämistä. Mukana arvonnassa.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 19. En ole kokeillut mutta jos siitä on hyvää näyttöä niin kylvän siemenet kierron mukaan. Mukana arvonnassa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Olen istuttanut kuunkiertoa huomioiden ruukkukasveja ja huomannut selkeästi vaikutukset käytännössä. josi84@luukku.com

  VastaaPoista
 21. Kaikessa olen pari vuotta noudattanut kuunvaiheiden mukaista ajoitusta ja se toimii, kyllä huomaa lopputuloksessa. Piniä testejä teen uskonvahvistamiseksi.

  VastaaPoista
 22. Kyllä, minulla on kuukalenteri käytössä ja seuraan myös sinuna jakamiasi vinkkejä, kiitos niistä. Olen kitkenyt kuukalenterin suotuisien päivien mukaisesti ja pitää paikkansa, rikkikset nujertuvat helpommin.

  VastaaPoista
 23. Kastelupäiviä yritän seurata. Kylvöissä osaksi. Ei liene haittaakaan olleen. eva(a)iki.fi

  VastaaPoista
 24. Vaikka Intiassa sataa lunta ja meillä on vielä marraskuussa lähes 15 asteen päivälämpöjä, niin uskon kuukalenterin voimaan. Tänä kesänä tein kokeen keijunmekoilla. Oikean kuunvaiheen aikaan kylvetyistä siemenistä kasvoi kunnon taimet, laskevan kuun aikaan kylvettyistä siemenistä ei taimet juurikaan kasvaneet. Kukkivat ihme kyllä myöhään loppukesästä. Ja monessa muussakin kasveihin liittyvässä noudatan kuukalenteria <3

  VastaaPoista
 25. Kokeilin tänä kesänä siementen kylvösaä ja taimien kanssa. päivitin kasvipalstakarttaani ja huomasin että kaikkee tuli mitä laitoin, useimmiten ruuduissa on vaihtunut kasvit sitä mukaa mikä ei kasva tai kuolee. vaikka en ehtinyt edes kastelemaan joka välissä. niin ja kitkentäpäivät kans pistin merkille että tosiaan, vissi ero. viherkasvit on voineet myös hyvin kun oon vesipäivinä kastellu. t. Lapinnoita

  VastaaPoista
 26. Hieno arvonta jossa mukana kahdella arvalla(laitan linkin Mamman puutarhan facebook-sivuille). Olen ainakin kylvänyt ja istuttanut kuunvaiheiden mukaan ja uskon sen vaikuttavan. Vanha kansa on ollut monessa asiassa viisasta👍

  VastaaPoista
 27. En ole kokeillut kuukalenterin hyödyntämistä, mutta kiinnostaisi kyllä. Jospa arpaonni suosisi ja ensi vuonna olisi pakko ottaa pieni hetki aikaa aiheeseen perehtymiselle.

  VastaaPoista
 28. Noudatan kastelupäiviä ja älä-kastele-päiviä.Kitkemispäivät ovat todella tehokkaita rikkaruohojen kitkemiseen ja myös liian laajalle levinneiden perennojen rajoittamiseen,lähtevät kevyesti juurineen.Kivat palkinnot :) .

  VastaaPoista
 29. Eipä ole tullut käytettyy.. Koskaan edes kuullutkaan, pakko sanoa.
  Naurajatar@suomi24.fi
  //Suvi

  VastaaPoista
 30. Olen seurannut parhaita kitkentäpäiviä. Niinä päivinä juuret lähtevät paremmin, joskus olen huomannut, että juuret lähtevät hyvin jo edellisenä päivänä tai kitkentäpäivän jälkeisenä päivänä. Arvonnassa mukana. Helinä

  VastaaPoista
 31. Hienot palkinnot! Olen noudattanut kuukalenteria jo muutaman vuoden, niin sisäkasvien kuin puutarhan kanssa. Ja kyllä toimii! Taimikasvatuksessa oikeaan aikaan kylvetyt itävät muutamassa päivässä, hyötytarha tuottaa satoa, kaikki 7 orkideaa täynnä kukkia jne. Esimerkkejä vaikka kuinka paljon kynsien leikkuusta polttopuiden kaatamiseen!

  VastaaPoista
 32. Jonkin verran on tullut käytettyä, lähinnä istutuksissa ja kylvöissä.
  Huikeat palkinnot!

  VastaaPoista
 33. Kokemusta on hapanruisleivän leipomisesta alakuulla. Niistä tuli kivikovia. Kun taas yläkuulla ihan siedettävän syötäviä.

  VastaaPoista
 34. Mukana ollaan! Kyllä olen yrittänyt käyttää apuna kylvöissä. :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 35. Sisäkasvien kastelussa olen ryhtynyt huomioimaan. Hyvin voivat, vaahtera-auliokin kukkii vielä täysillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, ylläoleva tuli kirjoitettua kirjautumatta. Tässä tapauksessa Unknown=JaanaO :)

   Poista
 36. En ole miettinyt kuun vaikutusta oikeastaan koskaan ennen.

  vitaevay@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Maatilla ollessani käytin jotain kuunkiertoon liittyvää, mutta enpä ehtinyt seurata oli vaikutusta vai ei. Nyt voisi kokeilla uudelleen. Mukana

  VastaaPoista
 38. Viime keväänä aloitin taimi kasvatuksen kuuvaihetiedon pohjalta,no siemenet itivät kyllä paremmin kuin ennen muuten ei suurta eroavuutta.

  VastaaPoista
 39. Pistokkaiden parissa on tullut kuun mukaan puuhailtua ja mielenkiintoa oppia asiasta enemmän on kovasti. Pitääkin laittaa nuo palashampoot mieleen, taitaa sujahtaa meillä paketteihin jouluna!

  VastaaPoista
 40. En ole yrittänyt.

  anniina.lang96@gmail.com

  VastaaPoista
 41. Melkein päivittäin käyn sivustollasi Sari. Katsomassa sisäkukkien kastelupäivät, sipulien istutusajat ym. ym. vielä klikkaan yläkuun kynsien leikkuu päivät. 2018 kalenteri minulla on, mutta toivon voittavani ensi vuoden kalenterin ; )

  VastaaPoista
 42. Istuttanut sipuleita kuun mukaan. Kitkin kitkemispäivinä, mutta en osaa sanoa auttoiko se, toivottavasti.
  Terv. Tarja

  VastaaPoista
 43. Kaikki puutarhatyöt kylvöt,istutukset,kitkemiset ja nostot teen kuun vaiheiden mukaan.Kaikkeen mihin vain pystyn hyödyntämään kuun kiertoa niin yritän myös käyttää.
  Mielellään arvontaan mukaan.
  Tytti ,tyttiklemetti@luukku.com

  VastaaPoista
 44. Olen seurannut kastelupäiviä ja pyrkinyt niitä noudattamaan, santpauliat ja soilikit ovat oikein rehottaneet viime kesänä.Mahtaako myös olla merkitystä sillä, että olen kastellut ne sadevedellä. Kitkemispäivinä rikkaruohot lähtevät todella helposti kitkemispäivinä ja perkaaminen on helppoa.

  VastaaPoista
 45. Sari Aila: En ole koskaan käyttänyt itse kuun kiertoa kasvatuksissani yms mutta muutama ystävä kokeillut ja sanonut, että on totta.

  VastaaPoista
 46. Sari Aila: En ole koskaan käyttänyt itse kuun kiertoa kasvatuksissani yms mutta muutama ystävä kokeillut ja sanonut, että on totta.

  VastaaPoista
 47. Olen vielä täysi noviisi tällä alueella, mutta aihe kiinnostaa kovasti. Meinaan kyllä hyödyntää kuun vaiheita jatkossa aktiivisesti.

  VastaaPoista
 48. Olen kylvänyt, istuttattunut, kitkenyt ja katkonut vesakoita kuun kierron mukaan. Tehnyt talveksi vihtoja myös. Lisäksi olen ajoittanut mahdollisuuksien mukaan kampaajakäynnit niin leikkauksen, värjäyksen kuin permanentinkin teettämiseksi kuun mukaan.Ja toimii. Pyykinpesu ja siivous vielä kokeilematta.

  VastaaPoista
 49. sisko.marttila@netikka.fi6. marraskuuta 2018 klo 22.49

  olen istuttanut,kastellut ja kitkenyt kuun kierron mukaan.Käynyt kampaajalla
  hiuksien leikkauksen ja värjäyksen,kuun kierron mukaan.Vielä on paljon kokeiltavaa
  ja opittavaa.

  VastaaPoista
 50. Saunavastat, esikasvatus, kastelut jne. Toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat osallistua arvontaan, lisää tunnistettava nimimerkki!

   Poista
 51. Kitken, kastelen, istutan ja leikkaan kuun mukaan. Myös kulmakarvojen nyppimisen ja siivouksen ajoitan kuun mukaan. Näin hommat hoituvat helpoiten ja hauskasti.

  VastaaPoista
 52. En ole kokeillut, mutta täytyy pitää mielessä. :)
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
 53. Siskoni käytti kalenteria, oli kylvöpäivät, leipomispäivät. Minulla ei ole ollut käytössä, olis kiva tutustua

  VastaaPoista
 54. En ole oikeastaan liiemmin kokeillut, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta.Arvonnassa mukana 😊

  VastaaPoista
 55. Pitkästä aikaa muistin kylvää samettiruusut nousevan kuun aikaan ja voi veljet mikä kasvu kesällä odottikaan. Yhdestä pienestä alusta kasvoi monihaarainen puolimetrinen
  runsaasti kukkiva samettiruusu, vaikka en edes katkaissut kasvun alussa vartta.
  Lavakauluksiin tein kylvöt kuunkierron mukaan ja sato oli ruhtinaallinen.
  Ehkä vähän avitti kasvua tuo kesän lämpö:)

  VastaaPoista
 56. Enpä ole vielä kokeillut, mutta olisihan noista jännä lukea ja testatakin. :) hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
 57. Kiinnostuneena luen ja yritän toimia sen mukaan, kiinnostavaa. Uskon että ainakin totta toinen puoli, pitäisi enempi seurata ja toimia sen mukaan;.)

  VastaaPoista
 58. Olen pääasiassa istuttanut, lannoittanut ja kitkenyt kuunvaiheiden mukaan, aloitin jo toissa kesänä kokeilut. Kaikki on kasvanut hyvin kuivasta hellekesästä huolimatta ja rikkaruohot vähentyneet huomattavasti. Jonkin verran teen myös kotitöitä ja lika lähtee helpommin alakuulla. Kynsien leikkuutakin kokeilin ja ne vahvistui muutamassa kuukaudessa ihan erilaisiksi kuin vuosiin on ollut.
  Mukana arvonnassa -Heidi-

  VastaaPoista
 59. Oon yrittäny teherä ainaki siämenkylyvöt ja kasvien istutukset "oikeena päivinä". Ei siitä ainakaa mitää haittaakaa oo ollu. Yhyrellä mukana.

  VastaaPoista
 60. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 61. Kylvän siemenet keväällä kuun vaiheiden mukaan. Se on toiminut! Kalenteri ensi vuodelle olisi tarpeellinen.

  VastaaPoista
 62. En ole oikeastaan kuukalenterin mukaan puutarhan eri työvaiheita tehnyt, nyt kyllä kiinnostuin.

  VastaaPoista
 63. Lisäys: Linkitin arvontakuvan sivulleni eli tästäkö saa lisäarvan, kiitos!

  VastaaPoista
 64. Enpä ole ollut tällaisesta tietoinenkaan.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 65. Rikkaruoho kitkemispäivät t laitoin kalenteriin ylös! Uskon päivien toimivuuteen����☺️

  VastaaPoista
 66. Kastelupäivät opin anopiltani ja siitä aloin seurata ja opiskella näitä asioita lisää. Verkkokurssi on kyllä vielä pahasti kesken...

  VastaaPoista
 67. Olen seurannut blogiasi ja tehnyt kitkennät, istutukset ja kastelut mahdollisuuksien mukaan oikeaan kuunkierron aikaan. Varsinkin kitkemisessä huomaan, että kitkentäpäivinä kasvit irtoavat paremmin. Kiitos Sari!

  VastaaPoista
 68. Olen huomannut, että kuulla on mahtava voima! Kastelu-, kylvö- ja kitkemispäivät, perunan kylvö-ja nosto, kukkien mullanvaihto ja pistokkaiden otto, hapanjuurileivonta, vaatteiden pesu, kynsien leikkaus.

  VastaaPoista
 69. Kitkemisessä ja pensaiden leikkaamisessa olen noudattanut kuukalenterin ohjeita. Sopii tämmöiselle laiskahkolle pihanpitäjälle.

  Sanna Kanto

  VastaaPoista
 70. Kastelen sisäkukat facebookissa kertomiesi kastelupäivien mukaan, samoin olen vaihtanut kukkiin mullat kuukalenterin mukaan. Kukat voivat hyvin. Rikkaruohojen kitkemistä kuunkierto huomioiden kokeilin viime kesänä ja ne mielestäni irtosivat maasta helpommin.

  VastaaPoista
 71. Kaikissa puutarha- ja peltotöissä, kanteluista joulukuusen kattoon, istutuksiin, kitkemisen jne. Olen tullut riippuvaiseksi kuunkierrosta 😳😘🤗😃

  VastaaPoista
 72. Kylvöt ja kastelut yritän ajoittaa kuun mukaan. Samoin kitkentää. Nyt testaan kynsienleikkuupäiviä ja henbavärin pysymistä hiuksissa. Erittäin mielenkiintoinen aihe, mistä lukisin mielelläni lisää. Kuukalentereita tilaan varmaan pukinpussiin muutamia.

  VastaaPoista
 73. En ole miettinyt kuun vaiheita, kylläkin kuullut tästä useamman kerran.
  Mielenkiintoinen ajatus.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 74. Olen pyrkinyt kylvämään/istuttamaan oikeassa kuun vaiheessa, mutta kun ei ole ollut mihin verrata, en osaa sanoa vaikutuksista mitään...
  Kurssi kiinnostaisi kyllä 😀

  VastaaPoista
 75. Ei ole tullut vielä testattua. Osallistun vain palkintojen 1 ja 3 arvontaan (jos näin voi valita).
  Tiina
  miumiu83 at gmail.com

  VastaaPoista
 76. Enpä ole ikinä testannut :)
  minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 77. En ole testannut, mutta uskon että kuun vaiheet vaikuttavat moneen asiaan- kuten vuorovesiin ja - minuun : olen äkäinen/ työhullu/ huonouninen/ makeanhimoinen täyden kuun aikana..
  Kasvit ovat suurimmaksi osaa vettä - kuten me ihmiset...
  Täytyyhän kuun vaikuttaa Melkein Kaikkeen...

  VastaaPoista
 78. Olen noudattanut kastelupäiviä, istutuspäiviä sekä kitkemispäiviä. Ovat toimineet hyvin. Olen erittäin kiinnostunut kuun vaikutuksesta.

  VastaaPoista
 79. Olen kuun mukaan yleensä istuttanut ja kylvänyt. Ovat toimineet. Tänä kesänä myös kitkin. t. Riitja

  VastaaPoista