perjantai 9. marraskuuta 2018

Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Nyt alkaa olla hyvä aika kylvää pihalle tiettyjen perennojen siemenet, koska eilen alkoi nouseva eli kasvava kuu. Sääennuste lupaakin viikon päästä jo yöpakkasia. Joten tänään aloitettiin esikoilla ja ruusuruoholla. Sen sijaan porkkanan syyskylvö jää marraskuun viimeiselle viikolle ja siitä vanhempi juttu Porkkanan syyskylvö tehty.

Talvi hoitaa siementen kylmäkäsittelyn...

Osa perennoista vaatii kylmän jakson (tai kylmän ja lämpimän jaksojen vaihtelua), jotta siemen lähtee kasvuun. Siitä lisää vanhemmassa postauksessa Siementen kylmäkäsittely.
Koska haluan nyt tehdä kylvön ja kylmäkäsittelyn mahdollisemman helpolla, siemenet kylvettiin pihalle. Siellä ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.
Kuvan ruusuruoho itää ilmankin kylmäkäsittelyä, mutta usein kylmäkäsittely parantaa itävyyttä. Siis siksi se kylvettiin nyt kylvöpenkkiin, eikä vasta keväällä. Ruusuruoho on luonnonvarainen kasvi, mutta tämä on jalostettu ja aika hienon värinen, vai mitä 😊

Esikkoniityn täydennystä siemenistä...

Ehkä osa teistä muistaa tämän meidän esikkoniityn muutaman vuoden takaa. Viime kesänä kaivuri hieman vioitti sitä ja esikoita jäi henkiin tosi vähän. Joten päätettiin kylvää sinne lisää esikon siemeniä. Esikko kuuluu muuten niihin, joille nimenomaan suositellaan kylmäkäsittelyä.

Innostuksissamme tuli ostettua useammanlaista esikkoa 😊

Tämä esikkoniitty on muodostunut siten, että lakastuneet kukat ovat saaneet jäädä kasviin muodostamaan siemeniä. Ja siemenet ovat pudonneet syksyllä maahan. Näin teemme jatkossakin. Eli saavat risteytyä keskenään ja levitä, miten haluavat.

Sain ruusuruohon siemenpussin blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!
Ja nuo esikon siemenet on ostettu myös Korpikankaalta.


Omien perennojen siemenet...

Harmaamalvikin siemeniä tuli tänä vuonna tosi paljon. Postaus näiden keräämisestä Perennojen siemenet kerätään talteen. Ei ole vielä ehditty riipiä niitä, joten kylvö siirtyy ensi viikolle.


Kylvöt kuun mukaan ajoittaen...

Nyt on siis hyvä ajankohta kylvää ja istuttaa perennoja ja puuvartisia 8.-22.11.2018
Porkkanan ja juuresten kylvö alkaa vasta 24.11.2018.
Jos haluat oppia lisää kuun mukaan ajoittamisesta, siitä on oma verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Hyvää viikonloppua!

Terkuin Sari6 kommenttia:

 1. Ai kun kiva, minulla onkin muutama siemenpussi, joita pitäisi kylvää, justiin puuvartisia :-) Kiitos!
  Ihastuttava esikkovalikoima, ja tuo niitty. Olen joskus kokeillut kylvää joitakin noita harvinaisempia lajeja, mutta en ole onnistunut. En ole kyllä noin järjestelmällisesti kylvänyt, mutta luulen, että olin jättänyt purkit ulos talven ylikin, jos tulisi kylmäkäsittely, mutta se ei auttanut. Voisikin kokeilla ihan jääkaapissa valvotummin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tässä on onneksi vielä aikaa puolitoista viikkoa, niin ehtii hyvin suunnitella, valmistautua ja kylvää ;)
   Osa näistä harvinaisemmista tuntuu olevan vähän ronkeleita kasvuun lähdön ja kasvupaikan suhteen. Siksi kylvettiinkin ne nyt hiekkaisempaan kohtaan. Ei pitäisi ainakaan talvimärkyys vaivata.
   Jääkaapissa ja "silmien alla" on välillä varmempi tapa kylmäkäsittelyyn. Jotkut kasvit taas pitävät enemmän vaihtelevista lämpötiloista, joten niille parempi on ulkona. Eli ei kun kylvämään, ja jos ei onnistu niin sitten uudelleen toisella tavalla... näinhän se menee :)

   Poista
 2. Minä taas kylvin perennat, kärhöt, porkkanat ja palsternakat jo vajaa kolme viikkoa sitten, kun en uskonut, että tulee näin pitkä lämmin jakso ennen pakkasia :D Silloin oli kyllä luvattu tänne yöpakkasia ja päivälämpötilatkin 3-4 asteen tietämillä. No, jospa ne eivät olisi vielä lähteneet itämään vaan vasta keväällä. Jätin kyllä siemeniä varastoon, että voin kokeilla ensi vuonna uudelleen, jos tämä kylvös menee pieleen. Esikkoniittysi on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven tuloa on tosi vaikea ennustaa, hieman kyllä auttaa pitkän sääennusteen seuraaminen. Silti se on vähän tuuripeliä. Toivotaan, että porkkanasi ja palsternakkasi eivät lähde nyt kasvuun. Minulla on vielä porkkanan syyskylvö tekemättä, ja se tehdäänkin laskevalla eli vähenevällä kuulla.
   Kiitos :) Esikkoniityssä kasvaa myös paikoitellen lemmikkiä ja imikkää. Jännästi esikon siementaimia löytyy nurmikosta. Ne kyllä tulee siirrettyä esikkoniittyyn turvaan.

   Poista
 3. Voi mitäköhän pionin siemenille pitäisi tehdä? Kiitos kylmäkäsittelyvinkeistä ja mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnollisin tapa on kylvää pionin siemenet ulos maahan, heti kun siemenet ovat kypsyneet. Nekin vaativat kylmäkäsittelyä. Pioni on hitaasti itävä eli voi olla, että ensimmäinen lehti tulee näkyviin vasta kesällä tai jopa toisena kesänä. Tärkeää on huolehtia, ettei multa kuivu missään vaiheessa.

   Poista