tiistai 22. tammikuuta 2019

Jättisipuli kylvetty siemenistä, kuun mukaan


Jättisipuli on minulla aivan uusi kasvi, joten innostuin kokeilemaan sitä nyt tänä vuonna. Sillä on niin pitkä kasvukausi, että se kylvetään näin aikaisin. Tavalliset sipulithan istutetaan pikkusipuleista, mutta tämä jättisipuli kasvatetaan siemenistä. Syy miksi niin innostuin tästä on se, että kuulemma se on maultaan mieto.  

Jättisipulin kylvö siemenistä...

Jos haluaa kasvattaa jättisipulit isokokoisiksi, niiden siemenet kylvetään helmikuun tietämillä. Jotkut suosittelevat tammikuuta. Jos sen kylvää  maalis-huhtikuussa, sipulit jäävät pienemmiksi, mutta ovat toki täysin käyttökelpoisia.
Siemen kylvetään noin 1/2 cm syvyyteen ja kylvöstä pidetään lämpimässä 20-25 astetta. Paikka voi olla pimeä. Kun pienet alut tulevat näkyviin , ne tarvitsevat valoa ja mielellään viileämpään tilaa.

Kylvin näihin pieniin ruukkuihin jokaiseen yhden siemenen. Myöhemmin istutan ne isompiin ruukkuihin.


Jotta multa ei pääse kuivumaan nopeasti lämpimässä, peitin nämä muovilla. Ainoa tosi lämmin paikka meillä on kylppäri, joten nämä ovat nyt siellä 😊

Siementen kylvö ja kuun vaiheet...

Nyt on erittäin hyvä aika kylvää jättisipulia, tai itse asiassa 24.-25.1.2019 on vielä parempi. Kylvin siemenet kuitenkin tänään, jotta saan tämän blogijutun julkaistua. Jos vaikka joku on kylvöpuuhissa, niin saa tästä muutaman vinkin.
Eli vähenevä kuu on hyvä aika juuresten kylvöön ja kasvava kuu kukkien sekä esim. latva-artisokan kylvöön. 

Poikkeuksellisesti aion kylvää torstaina pelargonin siemenet, vaikka on vähenevä kuu. Sillä silloin on ratataso laskeva ja "puutarhurin työpäivä".Te jotka olette ostaneet Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin, niin tiedättekin mistä on kyse. Se löytyy sieltä Siementen kylvöt -oppitunnin viimeiseltä videolta 😊

Onkin jännä nähdä, miten hyvin pelargonin siemenet lähtevät kasvuun, vaikka on vähenevä kuu. Ja milloin jättisipulin siemenet itävät. Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...

Talviterkuin Sari


4 kommenttia:

 1. ihan uusi tuttavuus tuo siemenestä kasvatettava sipuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, ja odotan mielenkiinnolla näiden kasvua. Salaattisipuleja olen kyllä kasvattanut siemenistä ja ne ovat lähteneet hyvin kasvuun. Jopa talvehtineet.

   Poista
 2. Kiitos ihanista blogipostauksista. Miten muuten onnistui jättisipulin kasvatus siemenestä? Olen miettinyt, että olisi hauska kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta :)
   Jättisipulin siemenet itivät hyvin, mutta taimet kuolivat vähitellen. Syy taisi olla liian lämmin huoneilma, sillä keväällä aurinko lämmittää kasvatushuonetta aika lailla.
   Kokeile ihmeessä jättisipulin kasvatusta. Voit hyvinkin onnistua!

   Poista