tiistai 8. tammikuuta 2019

Suuri Kitkemispäivä 18.6.

Tämä Suuri Kitkemispäivä 18.6. kannattaa nyt jo merkata kalenteriin ja ottaa vapaapäiväksi! Se on #kitkemispäivistä kaikkein tehokkain eli rikkaruohot lähtevät helpoimmin juurineen ihan vetämällä. Eilen kun päivitin verkkokurssia, niin huomasin, että tänä vuonna 2019 se on erityisen tehokas.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. - aina sama päivä...

Vuodesta toiseen Suuri Kitkemispäivä on aina samana päivänä eli kesäkuun 18., aamusta klo 12.00 asti. Viime vuonna sain palautetta, että se toimi hyvin jo edellisenä iltana. Innokkaimmat kitkijät voivat hyvinkin kitkeä vaikka läpi yön. Siihen aikaan kun on jo valoisat yöt 😊

Tämän 2019 vuoden Suuri Kitkemispäivä on paljon tehokkaampi kuin viime vuonna, koska nyt sitä tukee pari muuttuvaa tekijää. Viime vuonnakin se oli ihan hyvä, mutta tänä kesänä se tulee olemaan vielä parempi. Eli odotettavissa on helppoa kitkemistä ja juurineen lähteneitä rikkaruohoja... tulee olemaan nautinnollista kitkemistä!Mitä kannattaa kitkeä Suurena Kitkemispäivänä...

Ehdottomasti kannattaa kitkeä ne hankalat monivuotiset rikkaruohot, jotka ovat juurtuneet maahan. Niitä kun on muulloin hankalampi kitkeä.
Samoin haraisin kivituhkan eli hiekkapihan, jos siinä on rikkaruohoja. Olen kerran kokeillut haraamista #kitkemispäivänä ja kivituhka pysyi puhtaana rikkaruohoista ällistyttävän pitkään. Eli #kitkemispäivinä haratulle pinnalla rikkaruohojen siemenet eivät lähde kasvuun niin herkästi.

Tietysti on muitakin hankalia kohtia, kuten laattojen raot. Niistä rikkaruohot voi Suurena Kitkemispäivänä polttaa tai ruiskuttaa niihin luonnonmukaista rikkaruohojen torjunta-ainetta, tai koettaa kitkeä niitä käsin.

Siis merkatkaahan Suuri Kitkemispäivä 18.6. kalenteriin jo nyt, niin se ei unohdu.

Jos kiinnostaa oppia enemmän ja lisää muista hyvistä kitkemispäivistä tai kuun mukaan ajoittamisesta, tietoa löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssiltani.

Rimpsureunaiset orvokit kylvetty...

Eilen oli hyvä päivä kylvää siemeniä kuun mukaan, joten kylvin ne rimpsureunaiset orvokit. Saas nähdä, milloin ekat siemenet itävät.
Alla kuva joltain aiemmalta vuodelta, jossa orvokit on ihan maahan istutettuna. Valikoin aina taimista ne kauneimman väriset ja rimpsuisimmat ruukkuun 😊

Ihanaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

11 kommenttia:

 1. Onkohan silloin vuoden kuivinta aikaa, vai mikähän siinä takana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se liittyy kuulemma kesäpäivänseisaukseen, joka on kolmen päivän päästä Suuresta Kitkemispäivästä. Se tuntuu ihan mystiseltä, mutta rikkaruohot lähtee erittäin hyvin juurineen ;)
   Tänä vuonna kitkemistä tukee myös muutama muu asia, mitkä taasen liittyvät kuuhun.

   Poista
 2. Myös minä kokeilin eilen ensimmäistä kertaa tätä kuun mukaan ajoitusta ja laitoin keijunmekkoja ja orvokkeja itämään. Jotenkin rationaalinen aivopuoliskoni sanoo ettei sillä voi olla merkitystä, mutta niin monet tuntuu asiaan uskovan että kokeiltavahan se oli :D Täytyypä muistaa tuo kitkemispäiväkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, sillä aina kannattaa kokeilla! Tässä ajoituksessa vaikuttaa yleensä kolme tekijää, joista kuun vaihe eli nyt kasvava kuu on ehkä se vaikuttavin.
   Tämä on tosi vanhaa perinnetietoa, joka on jossain päin maailmaa katkeamattomasti edelleen käytössä. Ja nyt meilläkin osa ammattilaisista on alkanut noudattaa tätä. Eli siitä koetaan olevan niin isoa hyötyä :)
   Kitkemispäivissä sen muuten huomaa heti, kun rikkaruohot saa vedettyä juurineen. Sillä toisena päivänä se ei enää onnistukaan.

   Poista
 3. Laitoin päivän muistiin, se näkyy olevankin tiistai joten iltasella hommiin :)
  Laitoin lauantaina vähän itse kerättyä samettikukkaa koeviljelyyn ja iti 2 päivässä, samoin paprika ja chili olivat myös aika vikkeliä eli hyvään aikaan sattui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti kitkeminen onnistuu hyvin jo maanantain illalla. Koetan itsekin päästä silloin kitkemään testimielessä :)
   Itipäs nopeasti! Lauantai ei ollut kuun vaiheen mukaan hyvä kitkemispäivä, mutta taisi vielä laskeva ratataso vaikuttaa hyvään kasvuun lähtöön. Tämä onkin niin mielenkiintoista!

   Poista
 4. Kitkemispäivässä on vissi totuus. Kiitos, merkkasin päivän kalenteriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Olen samaa mieltä, kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että ne kannattaa aina hyödyntää. Muulloin ei sitten tarvitsekaan kitkeä. Lisäetuna on vielä se, että #kitkemispäivinä kitketty alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Myös kivituhka, mikä on ihme juttu!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hyvä hyvä :) Tulee olemaan jännää nähdä, miten hyvin rikkaruohot lähtevät.

   Poista