torstai 17. tammikuuta 2019

Helpot ja varmat kehäkukat

Nämä helpot ja varmat kehäkukat kuuluvat joka kevät siementen kylvöihin. Ne on niin helppoja, että kukkivat pitkälle syksyyn jopa meidän pintakuivassa maassa. Olen tykästynyt näihin mataliin keltaisiin lajikeisiin, vaikka nykyään lajikkeita on paljon. Voi olla, että keväällä kokeilenkin oranssia vaihtelun vuoksi.

Isokukalliset kehäkukat...

Tällä `Apricot Pygmy` lajikkeella on aika isot kukat, siementietojen mukaan jopa 9 cm halkaisijaltaan. Ne kyllä näyttivät selvästi isommilta, mitä meidän muut kehäkukat.  Postauksen eka kuva on otettu keskikesällä ja nämä muut loppukesällä, nyt viimeisenä kuivana kesänä.


Pienikukalliset kehäkukat - suosikkini `Lemon Zest`...

Tästä kehäkukasta nimeltä `Lemon Zest`on tullut suosikkini, koska siinä on kukkia todella paljon, vaikkakin pienempiä. Lisäksi se on tosi matala kehäkukaksi.  Sen keltainen värikin on niin ihanan raikas.


 Yllä olevan kuvan oikeassa ylälaidassa kasvaa `Apricot Pygmy`lajiketta. Sekin on kivan matala.


Yksi `Lemon Zest`lajikkeen kehäkukka kaivettiin elokuussa maasta juurineen. Oli kyllä iso! Kuva siitä Onko kuulla merkitystä puutarhanhoidossa -postauksessa.

Kehäkukkien kasvatus siemenistä...

Kehäkukat tai viralliselta nimeltään tarhakehäkukat (Calendula officinalis) kylvetään aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle ravinteikkaaseen multamaahan touko-kesäkuussa, kasvavan kuun aikaan. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä enemmän ne kukkivat. 
Siemen peitetään mullalla ja jotkut harventavat taimet noin 15 cm välein.  Itse olen kylvänyt ne harvaan, jolloin ei tarvitse harvennusta. 
Kuivana jaksona voi kastella ja kuihtuneita kukkia voi leikata pois. Kehäkukka on niin sitkeä sissi, ettei haittaa vaikka ei sitä lainkaan hoitaisi. Se kukkii harvakseltaan silti 😊

Kylvääkö teistä kukaan kehäkukkia enää pihalle? Onkohan ne jäämässä jo pois?


Kylvökukkien suunnittelua...

Olen jo alustavasti suunnitellut näiden kylvökukkien (yksivuotisia ja suoraan maahan kylvettäviä) kylvöt, mutta taidan kuitenkin vielä vähän muuttaa suunnitelmia. Oranssit kehäkukat ovat alkaneet houkuttaa yhä enemmän.
Osa kylvökukista kukkii pidempään, jos ne kylvää huhti-toukokuussa esikasvatuksessa. Eli niiden kukinta alkaa aikaisemmin. Tällaisia on esimerkiksi punakosmos, auringonkukka ja krassit. Täällä eteläisessa Suomessa ne voi myös kylvää suoraan maahan. Nekin kylvetään kasvavalla kuulla. Lisää kuun vaiheista puutarhanhoidossa verkkokurssilla.


Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...


Suunnitteluterkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Ihanat kehäkukat! Eivät ole missään nimessä vaipumassa unholaan, kestävä ja perinteinen, ja vielä syötäväkin. Luulisin, että se jatkaa eloaan niin kauan kuin ihminen puutarhoja hoitaa. Kehäkukka kylväytyy itsekseenkin jonkin verran pitäen huolen jatkumosta ;-) Monen vuoden tauon jälkeen minullakin on nyt pussillinen siemeniä. Omaa kylvöintoani lannistaa vain se, että peurat rakastavat kehäkukkia, niinpä niitä on melko turhauttavaa kasvattaa. Unikot ovat siinä mielessä kiitollisempia, niitä kun ei syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehäkukka on kyllä niin super ihana, että olisikin sääli, jos sen suosio hiipuu. Taidanpa kokeilla sitä syötävänä, meillä kun sitä on niin paljon. Eipä ole tullut mieleenkään ;)
   Ai peurat syövät kehäkukkia, aika jännää. Meillä metsäkauriit eivät ole koskaan syöneet kehäkukkia, eikä myöskään rusakot. Muut kasvit kyllä kelpaavat niille kasvimaalta. Kiva tietää, että jättävät unikot rauhaan, sillä usein kursseilla kysytään peurojen ja kauriiden kestäviä kasveja. Välillä kyllä tuntuu, ettei sellaisia taida olla ;)

   Poista
 2. Tykkään kehäkukista ne tuovat puutarhaan valoa ja hyvää mieltä.
  Laitan useita pusseja , eri lajeja ja värejä. On todella helppo hoitonen ja kestää maljakossa hyvin.
  T:Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, etenkin keltaiset kehäkukat ovat kuin pikkuaurinkoja. Niin loistavan hehkuvia :)
   Maljakkokukkana en olekaan niitä käyttänyt. Kiitos vinkistä! Itse asiassa vähän hassua, etten ole tullut keränneeksi niitä maljakkoon, vaikka muita kukkia keräilen.

   Poista
 3. Kehäkukat ovat kauniita ja kiitollisia ,kukkivat ihan pakkasten tuloon asti.Eivät häiriinny etanoista eikä kirvoista.Kyllä kylvän ,maahan ja korkeaan astiaan.Bronzed beauty ja pink suprise ovat ilahduttaneet edelliskesinä ,kylväytyneet myös itsekseen.Saa nähdä mikä on ensi kesän "uutuus"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä meillä onkin tuota kehäkukkaa niin paljon juuri siksi, että espanjansiruetanat eivät näytä vioita niitä. Tuo ei ole tullut mieleenikään, taitaa olla jokin alitajuinen valinta :)
   Nuo lajikkeesi ovat tosi kauniita. Ajattelin vielä puutarhamessuilta katsella, josko sieltä löytyisi jotain ihan uutta jännää lajiketta. Siihenhän on onneksi enää reilu pari kuukautta ;)

   Poista
 4. Kyllä kehäkukille aina sopiva paikka löytyy. Ovat todella helppoja ja vaivattomia hoidon puoleen, mutta jaksavat kukkia pitkään ja sävyjä löytyy ilahduttamaan. Kauniit kuvat ja kauniit sävyt sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden helppous ja varmuus taitaa olla niiden suosion syy. Oli sitten sateinen tai kuiva kesä, niin kehäkukat kukkivat. Ja tosiaankin pitkälle syksylle :)
   Kiitos, Lemon Zest lajikkeen kukat ovat raikkaan keltaiset. Sitä väriä ei taida olla kuin muutamalla lajikkeella.

   Poista
 5. Kylvän aina pikkuisen kehäkukkaa kasvimaalle samasta syystä kuin kasvatan samettiruusuakin. Onhan se hyvä kumppanuuskasvina ja vaivaton kasvatettava, kun voi kylvää suoraan maahan pohjoisempanakin. Minulla on kalvakankeltaista 'Snow Princess' lajiketta, en oikein välitä voikukankeltaisista tai varsinkaan oransseista. Viime keväänä sain puutarhatapahtumasta pienen purkillisen kehäkukan siemeniä ja niistä tuli vaikka mitä värejä, osa mieluisia, osa mielestäni kamalia. Onneksi eivät kasvimaalta niin näy muualle pihaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kaunis tuo `Snow Princess`! Kehäkukissa on ihan hurjasti erilaisia lajikkeita.
   Osa minustakin on vähemmän kauniita, ja korkeita hujoppeja ;) Onneksi on näitä yksittäispusseissa myytäviä lajikkeita, niin voi valita mieleisensä näköisen kehäkukan

   Poista
 6. Kehäkukkaa on ollut aikaisemmin lähes joka vuosi, nyttemmin ei enää. Ajattelin kyllä tänä vuonna taas kylvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehäkukka kuuluu niihin perinteisiin kylvökukkiin, joiden siemeniä löytyy ihan lähimarketistakin. Juuri sitä tavallista ja perinteistä... ja niin ihanan helppoa :)

   Poista
 7. Kivannäköinen tuo 'Lemon Zest'. Kehäkukkaa täytyy ehdottomasti olla viljelylaatikoissa, on niin helppo ja pirteän värikäs kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehäkukka taitaa muuten olla yksi varmimmista kylvökukista. Siihen kun ei edes ötökät hyökkää. Ei siis ihme, että on niin suosittu.
   Meilläkin kehäkukat ovat kasvimaalla tuomassa väriä ja kukkia. Taitaa olla aika yleinen kasvupaikka sille ;)

   Poista