perjantai 7. syyskuuta 2018

Onko kuulla merkitystä puutarhanhoidossa?

Aina ei onnistu! Tuli taas opittua kantapään kautta, että juureksia ei kannata kylvää samaan aikaan, kun vihannekset ja kukat Tai kyllähän minä sen tiesin, mutta "puutarha-apulainen" on välillä niin nopea käänteissään, että kylvi punajuuret ennen kuin ehdin muistuttaa. Tässä on sitten tulos... pitkät lehdet ja pieni juuri. Eli kuulla on merkitystä puutarhatöiden ajoittamisessa!

Milloin kylvää kuun mukaan...

Vähenevän kuun aikaan kylvetään etenkin juurekset, sipulit yms. Ja istutetaan valkosipulit! Kasvavan kuun aikaan kylvetään muut vihannekset ja kukat. Näistä on muutamia poikkeuksia. Ja jos haluaa vielä edesauttaa kukintaa, pituuskasvua tai hedelmien muodostumista, kylvöpäivät valitaan vielä tarkemmin.

Tämä kehäkukka on kylvetty kasvavan kuun aikaan. Se on yhdestä siemenestä lähtenyt taimi, tarkistin sen. Ihan uskomattoman muhkea kasvusto ja paljon kukkia.
Toki maalla ja hoidolla on myös merkitystä, mutta tietyissä asioissa kuu näyttää vaikuttavan tosi paljon.

Kylvöt ja istuttamiset samaan aikaan...

Maanantaina 10.9.2018 alkaa taas kasvien istutus- ja kylvöaika. Ne ovat siis aina samat, samassa kasviryhmässä. Eli ei kannata kylvää porkkanaa eikä muitakaan juureksia silloin, vaan ainoastaan koristekasveja sekä hedelmä- ja marjakasveja.

Puiden ja pensaiden leikkaaminen väärään aikaan...

Kuulla on myös merkitystä kasvien hoitotoimien ajoittamiseen. Ei ole lainakaan yhdentekevää, milloin puita ja pensaita leikataan. Toki vuodenaika ja kuukausi pitää olla kasville sopiva, mutta sen lisäksi vielä kannattaa katsoa kuun vaihe.

Tässä on vanha omenapuu, joka on tehnyt runsaasti vesiversoja. Tietää heikkoa kukintaa, pientä satoa ja isoa leikkaamishommaa. Todennäköisesti tämä puu on leikattu keväällä kasvavan kuun aikaan. Tuloksena on usein juuri tällaisia kasvupyrähdyksiä. Tämä on siis todella huono tilanne omenapuulle, ja pihanhoitajalle.
Ja jos oikein väärään aikaan leikkaa, voi puu ja pensas jopa kuolla. Toisaalta näitä "tappopäiviä" kannattaa hyödyntää, kun halutaan hävittää haavan versoja, kurtturuusua yms.

Rikkaruohojen kitkemisessä iso apu...

Rakastan kitkemistä, silloin kun rikkaruohojen juuret lähtevät mukaan pitkinä. Ja siksi en nykyään kitke kuin hyvinä #kitkemispäivinä. Eli vähenevällä kuulla ja etenkin niinä muutamana erityisen hyvänä päivänä.

Tämä kuva on luonnonkivimuurista, jonka eteen on saanut rikkaruohot kasvaa melkein kuukauden verran. Kun tuli hyvät #kitkemispäivät, lähtivät nuo voikukat ja heinät ihan käsillä vetämällä, ja mukaan tuli pitkät juuret. Oli super ihanaa hommaa! Olisin voinut jatkaa kitkemistä vaikka yömyöhään asti😀

Siis kuulla on paljon merkitystä puutarhanhoidossa!

Seuraavaksi ajankohtaista onkin sitten kompostin kokoaminen ja hoitotoimet sekä kukkasipulien istutus. Niidenkin ajoittamiseen kannattaa käyttää kuun vaiheita. Aivan kuten kasvihuoneen pesussa ja terassin syyssiivouksessa. Näistä ja monesta muusta puutarhanhoitoon liittyvistä aiheista lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

  1. Onpa jännä ihan konkreettinen esimerkki tuo punajuurikuva! Siinä on tosiaan isot lehdet ja mitätön juuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin :) Lajike on sitä pitkänomaista punajuurta, siksi juuri on pitkula. Odotin niin näitä, koska kuulin niiden olevan hyvänmakuisia. Ensi vuonna uusi kylvö, ja ehdottomasti oikeaan kuun vaiheen aikaan ;)

      Poista
  2. Anoppini puhui aina kuun vaiheista, kun puhuttiin kylvöistä ja istuttamisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin vanhaa perinnetietoa, mikä pätee edelleen. Ennen tähän liittyvää tietoa ja merkkejä oli tavallisissa kalentereissa. Hyvä kun nykyään on täysikuu ja uusikuu -merkit ;)

      Poista
  3. Minäkin vannon noiden kuuaikojen nimeen. Täällä tuli ihan samanlaisia ruikkuja punajuurista, taitaa muutama olla isompi mutta säilön kyllä nekin jouluista rosollia varten. Tiesin kyllä ajankohdan juurikasvien kylvöön, mutta siirsin ja siirsin sitä ja niinhän siinä sitten kävi.. Hieno juttu kun muistutat meitä lukijoita kuitenkin, kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka vähän harmittaa huono sato, niin toisaalta se naurattaa. Juuret olivat niin hassun pieniä. Ja nyt varmasti muistaa kylvää ne oikeaan aikaan!
      Kiitos palautteesta! Muistuttelen ihan mielelläni, ja samalla sitä itsekin pysyy aikatauluissa mukana :)

      Poista
  4. Tämä on kyllä tosi kiinnostavaa.Kitkemispäivät ovat niin tehokkaita ,ettei pienellä takapihalla ole enää paljon mitään mitä kitkisi :) .On myös tehokkaat päivät liiaksi levinneiden perennojen kitkemiseen ,esim.kissankäpälä lähti kyllä helposti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet ovat huomanneet saman. #kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että muulloin ei tarvitse kitkeä lainkaan. Ja pihalla on koko ajan vähemmän kitkettävää, vaikka kitkemisaika on paljon pienempi, mitä edellisinä vuosina. Se on ihan ällistyttävää. Ja tällaiselle himokitkijälle, kuten minä, vähän haikeaa ;)

      Poista