sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Syyskuun pihapuuhat ja kuun vaiheet

Syyskuu on kuukausista se, jolloin toivoo kauniita aurinkoisia päiviä pihapuuhiin. Silloin jaksaa tehdä, kun on sopivan viileääkin, muttei vielä liian kylmä. Monet syyskuussa kuun vaiheiden mukaan tehdyt pihatyöt, pitävät pihan hyvässä kunnossa ja vähentävät kevään töitä. Siksi se onkin järki-ihmisen puutarhakuukausi 😊

Pelargonit sateelta suojaan...

Vielä täällä etelässä ei kesäkukkia siirretä talvisäilytykseen, mutta pelargonit kannattaa siirtää seinustalle tai katokseen. Pelakuut eivät nimittäin pidä märästä mullasta viileässä, eivät ulkona eivätkä talvisäilytyksessä.
Meillä nämä isot pelakuuruukut ovat seinustalla läpi kesän. Ja kohta puoliin ne siirretään vielä lähemmäs seinää tai kokonaan katokseen. Jännästi tänä vuonna niissä on todella paljon siemenkotia eli kukissa noita "piikkejä".
Onko kuun vaiheella väliä, milloin nämä siirretään kellariin. Hmm... ehkä valitsisin siihen ilma- tai tulipäivät.
Edit- noissa pelargoniruukuissa on muuten myös biohiiltä. Juttu keväältä Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan.

Kitkemistä ja kivituhkan haraamista...

Koko ensi viikko lauantaihin asti on loistavaa aikaa kitkemiseen ja haraamiseen. Alkupäivät 3.-4.9-2018 voivat olla jopa erityisen hyviä. Pitäisikin kokeilla, lähtevätkö rikkaruohot juurineen maanantaina ja tiistaina, jos vaan ehdin.
Nyt kun ne kitkee juurineen, maa pysyy pitkään rikkaruohottomana, jopa loppukevääseen asti. Siksi syyskuu on niin loistava puutarhakuukausi!

Kuten kuvasta näkyy, meidän pihan vanhassa kivituhkassa on alkanut kasvaa heinän alkuja. Ne ovat tulleet siihen ihan ilmassa liikkuvista siemenistä. Eli haraamista tiedossa, jee!

Maanparantamista ja perennojen jakamista...

Kasvava kuu on parasta aikaa perennojen jakamiseen. Sopivasti maanantaina 10.9. on vielä neitsytpäivä eli paras päivä istutuksiin. Toki koko kasvava kuu on hyvää aikaa, mutta näin syksyllä jakaminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian.
Tulikellukat kärsivät tänä kesänä kuivuudesta, joten nyt viikon kuluttua kaivetaan ne kaikki ylös maasta ja ehkä jaetaankin niitä. Ennen kaikkea aiotaan parantaa niiden maata ja kuivuuden kestoa biohiilellä. Laitan siitä hommasta ihan oman jutun. Samalla saa hyvin rikkaruohotkin juurineen. Nyt tätä aluetta ei olla kitketty, vaan annettu olla koko kesän omillaan.


Kukkanurmikon kylvöä...

Myös kukkanurmikko ja kukkaniitty kannattaa kylvää syyskuussa. Sen verran olen jo valmistellut kukkanurmikon kylvöä, että kitkin voikukat pois alueelta. Ja tietysti hankin ajoissa kukkanurmikkoon sopivia kotimaisia luonnonkukkien siemeniä. Näin päästään hommaan heti uudenkuun päivän jälkeen.

Taimien istuttamista...

Ne värinokkosen pistokkaat ovat tehneet komeat juuret vedessä, joten istutan ne ruukkuihin kasvavalla kuulla. Samoin aioin siirtää vääriin paikkoihin kylväytyneet perennat  paremmille paikoille. Ja ehkäpä käyn vielä taimimyymälässäkin ostamassa vähän täydennystä muutamaan ryhmään.
Niin ja kohta pääsee myös istuttamaan keväällä kukkivat sipulikukat.

Aika kivasti on syyskuulle osuvia pihahommia, ja vähän sisäkukkien istutustakin. Pidetään peukkuja, että tulee sopivasti poutapäiviä  😊

Syyskuun kitkemispäivät 1.-8.9.2018

Syyskuun istutus- ja kylvöpäivät 10.-24.9.2018Mukavaa sunnuntaita!
Terkuin Sari

Ps. Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla opit katsomaan eri puutarhatöille parhaat kuun vaiheet. Opit ennakoimaan ajankohdat riittävän ajoissa.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä! Biohiili on ihan superjuttu ja ekologinen tällaiselle kuivahkolle pihalle.
   Laitan ensi viikolla jutun siitä meidän kasvimaasta, miten ällistyttävän hyvä kasvu siinä oli, tai on siis edelleen :)

   Poista
 2. Tuli kitkettyä vähän ennakkoon, kun koko sunnuntain olen sitä tehnyt. Hyvin lähtivät juurineen, vaikka ajattelin rikkojen kuivuudessa työntäneen juurensa syvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt viikonloppunakin on hyvä ajankohta kitkemiseen. Itse asiassa kitkin hieman jo viikollakin ja tosi hyvin lähtivät juurineen. Taisi sateet ja viilentynyt sää, sekä tietysti vähenevä kuu, avittaa kitkijää ;)
   Taas huomasi sen, miten nautinnollista on kitkeä, kun mukaan lähtee myös rikkaruohon pitkät juuret.

   Poista