sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Lokakuun pihapuuhat ja kuun vaiheet

Milloin on paras aika nostaa daalioiden ja muiden juurakot ylös maasta talvisäilytykseen, jotta ne talvehtisivat parhaiten? Entä mitkä ovat parhaat päivät kukkasipuleiden, pensaiden ja puiden istuttamiseen? Entä siementen kylvöihin? Kokosin tähän postaukseen lokakuun ajankohdat kuun eli perinnetiedon mukaan katsottuna.

Daalioiden, gladiolusten ja muiden nosto kellariin...

Maanantaina 1.10. on vielä hyvä ajankohta nostaa mukulat ylös maasta talvisäilytykseen. Seuraava aika onkin vasta 16.-19. ja 23-28.10.2018. Aika sopii myös kaikenlaiseen säilöntään sekä juuresten nostoon kellariin. Tällöin juuret eivät lähde mätänemään tai homehtumaan niin herkästi.
Mukulat ja juurakot säilyvät hyvin maassa pitkäänkin, jos maa pysyy sulana. Eli mikään kiire ei vielä ole kaivaa niitä ylös.

Kukkasipulien istutusaika... 

Vielä ei kannata istuttaa mitään, vaan odottaa kasvavaa kuuta eli nousevaa kuuta. Silloin istutetut sipulit lähtevät paremmin juurtumaan ja tulevan kevään kukkaloisto on parempi, perinnetiedon mukaan.
Paras ajankohta on keskiviikko 10.10.2018 ja toiseksi paras 11.-13.10. ja muuten hyvää 23.10 asti. Eli istutuspäiviä on vielä monta edessä päin.
Nyt kannattaa ostaa kukkasipulit pika pikaa, kun niitä on vielä myymälöissä, mutta istuttaminen tehdään vasta myöhemmin.

Taimien istutus ja siementen kylvö...

Pensaiden ja puiden taimia voi istuttaa sekä kylvää nurmikko/kukkanurmikko 10.-23.10.2018. Parhaat päivät tällä jaksolla on samat kuin kukkasipuleiden kohdalla.
Eli taimet kannattaa ostaa, etenkin kun nyt taimimyymälöissä on hyviä poistomyynejä, mutta istuttaa ne vasta myöhemmin.

Nyt on kitkemis- ja hävitysaika...

Lokakuun ensimmäinen viikko on erityisen hyvä aika kitkemiseen ja hävittämiseen. Etenkin viikonloppu ja maanantai 6.-8.10.2018 ovat super hyviä kitkemispäiviä.
Tämä kiveys siistitään aina rikkaruohoista syksyksi, niin se on kaunis läpi talven... jos ei siis tule lunta 😊

Perennojen varsien leikkaaminen...

Kannattaa ehdottomasti varoa leikkaamasta vihreitä perennojen varsia hyvinä kitkemispäivinä. Voi nimittäin olla, että perennat ottavat siitä nokkiinsa ja ensi vuonna kasvu on heikompaa. Tai pahimmassa tapauksessa saavat talvivaurioita ja kuolevat pois. Sama logiikka on puuvartisilla kasveillakin.

Talvisuojauksien laittaminen...

Nuorille hedelmäpuille ja muillekin puun taimille laitan ajoissa syys-lokakuun vaihteessa runkosuojat. Yleensä rusakot ja metsäkauriit alkavat öiden kylmettyä maistella enemmänkin pihakasveja. Varsinaiset verkot laitetaan vasta haravoinnin jälkeen.
Suojausten laittamisen voi tehdä milloin haluaa, ne eivät ole niin sidoksissa kuuhun 😀

Lokakuun tarjous...

Annan Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito- verkkokurssin lokakuun ajan 10 euron alennuksella. Sillä nyt on hyvä aika oppia tarkemmin valitsemaan oikeat ajankohdat puutarhatöihin, kun pihalla alkaa olla vähemmän puuhaa. Ajoittaminen kuun mukaan kuluu ekologiseen puutarhanhoitoon, sekä pihan helppohoitoisuuteen.


Syysterveisin Sari

Ps. Vielä ehtii maanantaihin asti osallistua syysarvontaan blogissa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas tiedoista.Assyrian pikarililjojen sipulit saavat siis odottaa vielä maahanpääsyä.Takapihani on jo niin täynnä sipulikukkia..,mutta kyllähän tuollaiset pikkusipulit jonnekin mahtuvat :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Assyrianpikarililjat ovatkin veikeän näköisiä. Juuri niin, kyllä pikkusipulit aina jonnekin mahtuvat, ja välillä vähän isommatkin ;)

      Poista