sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Helppo ja villi reunuspietaryrtti

Tämä reunuspietaryrtti on ehkä pihamme kaikkein villein kasvi. Ja sammalla niin kaunis ja helppo. Se saattaa kuulua perinnekasveihin, koska se on alun perin saatu yhdeltä vanhalta pihalta. Joka tapauksessa niin ihana, että ansaitsee oman postauksen.


Reunuspietaryrtti reunuskasvina...Yllä reunuspietaryrttien ja lupiinien välissä on nurmikkokaistale Kuvan kohdassa valkoinen reunus oli tosi upea näky. Siihen kohtaa paistoi aurinko koko päivän, mikä selittänee sen kauniin kasvutavan.

Villi ja vapaa...

Sillä on hauska piirre... se leviää siemenistä ihanan villisti sinne tänne. Ei kuitenkaan ongelmaksi asti, eikä runsaasti, vaan nimenomaan villisti pitkin pihaa. Taimia tulee sitten siirreltyä sopiville paikoille. Se on aika lyhytikäinen, joten siitä saa reunuskasvina "yhden kesän ilon". Se ei haittaa, sillä pihalta löytyy aina keväisin uudet taimet 😊

Reunuspietaryrtti vai reunuspäivänkakkara…

Tällä hetkellä tämän kasvin virallinen suomenkielinen nimi on reunuspietaryrtti (Tanacetum parthenium). Ennen sen nimi oli reunuspäivänkakkara, joten siksi silläkin nimellä tätä vielä näkee myytävän. Kun kasvien viralliset nimet muuttuvat, menee monta vuotta, ennen kuin vanhat nimet jäävät pois käytöstä. Ja sitten on ne kansanomaiset ja paikalliset lempinimet kasveille. Meilläpäin tätä kasvia kutsutaan nappikukaksi.
Rakkaalla kasvilla on monta nimeä 😊

Lisää postauksia siemenistä kylvettävistä perinnekasveista...

 

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Se on mahdottoman söpö! Eikä millään halua asettua pihaani. Tästä jutusta muistin, että sain sitä ystävältä tänä kesänä (taas), mutta ei sitä enää näy missään enkä muista nähneenikään kuukausiin. Voi ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri noin villi ja vapaa... päättää ihan itse, mihin asettuu :)
   Sitä kannattaa kylvää siemenistä eri puolille pihaa nyt syksyllä. Touko-kesäkuussa voi sitten siirrellä taimet "oikeille paikoille". Se on välillä vain yhden kesän ilo ja välillä kestää parikin kesää. Ja kun on asettunut pihalle, niin taimia löytyy aina. Siis älä vaan vielä luovuta :)

   Poista
 2. Onpa todella upea reunuskasvi! Joskus sitä minulla oli kasvussa, täytyy tilata siemenet - ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiessaan on tosiaan näyttävä. Usein leikkaan heti lakastuvat kukkatertut pois, niin pysyy siistinä koko kesän. Tosin silloin se ei tee siemeniä ;)

   Poista
 3. Kaunis, tuollaisen tanakkavartisen minäkin tarvitsisin sinivalkoisen penkkini reunaan. Siis siemeniä etsimään:) Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä reunuspietaryrtti on sopivalla paikalla tosi kaunis reunuskasvina. Etenkin jos uudistaa rivin joka kevät. Se on nopea homma pienillä taimilla :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Näitä reunuspietaryrttejä on eri lajikkeita, osalla on yksinkertainen kukka ja osalla vielä kerrotumpi. Ihania kyllä kaikki :)

   Poista