tiistai 13. maaliskuuta 2018

Lehtoakileija - helppo kylvää siemenestä

Ajatukset ovat jo niin keväässä, ja mitä lumen alta tuleekaan näkyviin. Yksi kevään pihahommista on harventaa lehtoakileijojen taimia. Ne on erittäin helppoja kylvää siemenistä ja voivat myös itsekin kylväytyä , jos siemenkotia ei leikkaa pois. Meidän pihan akileijat voivat hyvinkin olla lähes 70 vuotta vanhaa alkuperää. Lehtoakileija on siis perinnekasvi, ja yksi suosikeistani.


Lehtoakileijojen värikirjoa...Lehtoakileijoja on monen sinisensävyisiä ja kukan muotokin hieman vaihtelee.


Tämä tumma violetti lehtoakileija on huippukaunis. Se kasvaa kukkaniityllä, joten sen suunnittelin siirtäväni akileijapenkkiin turvaan 😊

 Tässä toinen kuva kukkaniitystä, johon on kylvetty lehtoakileijaa.

Akileijapenkki...

Lehtoakileija on perinnekasvien tapaan vähään tyytyvä. Se viihtyy parhaiten multavassa ja läpäisevässä maassa auringosta puolivarjoon. Lehtoakileija kestää yllättävän hyvin kuivemmallkin paikalla. Kukinta osuu kesäkuulle.
Tässä näkyy osa siitä akileijapenkistä, jota pitäisi hieman harventaa. Nyt nämä taimet ovat niin tiheässä, etteivät  yksittäiset akileijat pääse kasvamaan isommiksi mättäiksi. 


Lehtoakileijan siementen kylvö...

Akileijan siemenet itävät paremmin jos ne saavat kylmäkäsittelyn. Luonnollisimmin se käy kylvämällä siemenet syksyllä pihalle.
Toinen tapa on kylvää ne rasiaan, jossa on multaa, ja pitää rasiaa noin kuukauden jääkaapissa. Kylmäkäsittelystä lisää vanhemmasta postauksesta Siementen kylmäkäsittely 

Akileijan siemenkotia, juuri ennen kuin siemenet putoavat maahan. Minkä väriset kukat siementaimeen tulee, sitä ei tiedä etukäteen. Esimerkiksi valkokukkaisesta kerätyt siemenet voivat tuottaa vaikka sinikukallisia ja vaaleanpunakukallisia lehtoakileijoja.  Ehkäpä siksi nämä ovatkin niin mielenkiintoisia 😊

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari


18 kommenttia:

 1. Ihana vanha kasvi,lapsuuden kodissa oli tuo violetti mut omalla pihalla muitakin värejä jotka kylväytyy itse.Joudun niitä poistamaankin ja on vahvat juuret muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileija on tosiaan yksi muistorikkaimmista kasveista, sillä sitä taitaa olla lähes jokaisella vanhalla pihalla. Siinä on tiettyä herkkyyttäkin.
   Hieman akileijojen harvennus arveluttaa, sillä sanotaan, että se ei pidä siirtämisestä. Syy siihen voi olla ne vahvat juuret. Aion silti kokeilla harvennusta ;)

   Poista
 2. Aika vaikea siirrettävä sen yhden pitkän syvälle ulottuvan juuren takia paitsi jos on ihan pieniä taimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sen juuren takia vähän arveluttaakin. Mutta toisaalta ne eivät pääse ihan oikeuksiinsa noin tiheässä ryhmässä. Eli otan riskin ja lähden kaivamaan lapiolla syvemmältä... sitten kun lumet ja maa ovat sulaneet ;)

   Poista
 3. Ihania ovat!
  Postasin itsekin juuri akileijosta ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypäs käydä vilkaisemassa postaustasi, kun tästä ehdin :) Akileijat ovat kyllä niin kauniita, että niistä voisi tehdä useammankin jutun.

   Poista
 4. Hei tulin vierailulle . Minä näin jonkun blogissa sinun blogisi alkukirjoituksen ja kiinnostuneena kurkkasin tämän mielenkiintoisen postauksen . Ja toinen syy oli kun minä itse otin talteen kahdesta ripsureunaisesta siemeniä talteen. Käy kurkkaamassa jos kiinnostaa .Se on minulle uudessa kellunta kylvökokeilussa mukana ja niistä molemmista on myös kuvat. Voit ehkä tunnistaa mitä lajia ovat. Minulle uusia. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vierailulle :) Minulla on nyt menossa äärimmäisen kiireinen jakso töissä, eli tarkoittaa huuuuurjan pitkiä työpäiviä, joten vierailen blogissasi myöhemmin :)

   Poista
 5. Akileijat ovat niiiin ihania ja juuri nämä lehtoakileijat mukavan helppoja <3 Ihana, kun niitä tupsahtelee vähän sieltä sun täältä. Olen itse nyt yrittänyt haalia eri värisiä akileijoja pihaan, jotta tulisi kivoja risteymiä. Täällä oli ennestään vain sinisiä :) Viikko sitten heitin hangen alle muutaman rasiallisen akileijoja. Toivotaan, että keväällä taimettuvat hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri ne erilaiset lehtoakileijan risteymät ovat niin kiehtovia. Sitä aina odottaa innoissaan, minkälaiset kukat taimen nupuista tulee :)
   Pidetään peukkuja, että akileijakylvöksesi lähtevät hyvään kasvuun!

   Poista
 6. Heino kukka se on, mutta leviää välillä vääriin paikkoihin. Lapsuudenkodissani oli valkoista ja vaaleanpunaista ja nyt pihallani on violettiä ja vaaleanpunaista, levinneet jostain itsestään. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin niitä tupsahtelee kasvaa vähän sieltä ja täältä. Voi olla, että muurahaiset kuljettavat siemeniä tai sitten ovat lennähtäneet tuulen heiluttamasta siemenkodasta :)
   Oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Aivan ihanat akileijat! Rakastan niitä, kun niistä tulee mummon villi kukkamaa mieleen. Kiitos kylvöohjeista, akileijoja ei koskaan voi olla liikaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, akileijoja ei koskaan voi olla liikaa. Niin ihania ne ovat!
   Ne sopivatkin hyvin vähän rennompaan ja villimpään pihaan, jossa saavat levitä ihan miten haluavat :)

   Poista
 8. Akileijat ovat suosikkikasvejani. Niin herkkiä ja kauniita. Uusi satsi menossa jääkaappiin ja edelliset alkavat itää nyt huoneenlämmössä. Uusi laji ja väri tulossa, toivottavasti, ostosiemenistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kuulostaa niin ihanalta! Kylmäkäsittelyssä ja sen jälkeen kasvuun lähdön odottelussa on aina jotain jännää puutarhataikaa.
   Pidetään peukkuja, että kasvatus onnistuu hyvin ja saat uuden näköisiä kukkia!

   Poista
 9. Akileijat on niin ihanan herkkiä! Ja miten ihanaa että sun on 70-vuotta vanhoja! Ihanat kuvat myös! ❤ Mä niin tykkään kaikesta vanhasta ja perinteissestä. Mä sain viime syksynä anopilta yhden kivan kokoisen akileijan juurakon/taimen ja lisäksi siemeniä. Laitoin juurakon ja osan siemenistä kukkapenkkiin heti. Jännää nähdä mitä sieltä sitten kesällä tulee! 😊 Pitää vielä lisätä siihen eiliseen viestiini liittyen että sulla on tosi hyvät ohjeet näihin kasvien hoitoon liittyen. Aina kun googletan jonkun kasvin kasvatusohjeita tms niin tuntuu että löydän itseni täältä! 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin on hienoja aarteita. Pidetään peukkuja, että lähtevät keväällä hyvään kasvuun! Akileijat ovat kyllä niin kauniita, ettei niitä ole koskaan liikaa :)
   Kiitos ihanasta palautteesta! Koetan aina etsiä ja laittaa kasveille ohjeet blogijuttuun. Nimittäin ihan itsekin käyn välillä kurkkaamassa niitä täältä ;)

   Poista