keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Onko onnenapila moderni fengshui onnenkasvi, ja mullanvaihdon hyvä ajankohta

Onnenapila voisi hyvinkin olla moderni onnenkasvi fengshuissa. Meillä Suomessahan neliapiloita pidetään onnen tuojina, joten tällainen ruukullinen "neliapiloita" tietää siis superonnea. Tämä onnenapilaruukku on vielä talvisäilytyksessä kellarissa. Nyt on ollut niin kovat pakkaset, että en ole edes alkanut viherkasvien mullanvaihtoon.

Onnenapilan eli onnenkäenkaalin hoito...

Hoito on helppoa... kesällä onnenapilaa (Oxalis tetraphylla) kastellaan säännöllisesti vedellä, johon on lisätty lannoitetta. Se viihtyy valoisassa puolivarjossa. Täydessä paahteessa onnenapilan lehdet eivät yleensä ole kauniit. Syksyllä sen lehdistö alkaa lakastua, ja silloin on aika viedä ruukku viileään kellarimaiseen tilaan. Siinä vaiheessa mullan on hyvä olla kuivahkoa.
Keväällä onnenapilalle vaihdetaan uusi multa ja aloitetaan varovainen kastelu. Se on siis monivuotinen kasvi, vaikkei talvehdi meillä ulkona.

Pilvisenä päivänä ja illalla onnenapilan lehdet ja kukat menevät suppuun. Aivan kuin koko kasvi menisi nukkumaan, odottamaan aurinkoisempia hetkiä 😊 

Uudelleen istutus ja mullanvaihto kuun vaiheiden mukaan...

En ole siis vielä vaihtanut uutta multaa viherkasveille, enkä talvisäilytetyille pelakuille tai onnenapilalle. Nimittäin viimeksi kun oli hyvä ajankohta siihen kuukalenterin mukaan, niin ulkona oli ne kovat pakkaset. Ja koska kasvit ovat ikkunalla, niin kylmyys hohkaa lasin läpi kasveihin. Eli kuun vaiheiden mukainen puutarhanhoito ottaa huomioon aina myös sään. 
Lämpimällä säällä ja lämpimillä tuulilla kasvit lähtevät paremmin kasvuun!

Yksi poikkeus piti kuitenkin tehdä. Eli se söpö pieni onnenapila kärsi selvästi. Sen multa myös kuivui nopeasti, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa sille isompi ruukku.

Otin ruukun pois ja syy kasvin kitumiseen selvisi. Ruukussa sipulit oli istutettu kahteen kerrokseen ja todella tiiviisti.
Onnenapiloilla on sipuli, josta ne kasvattavat söpöt lehdet ja juuret. Joukossa oli monta aivan hellyttävän pientä tainta 😊

Nämä ovat lähteneet ruukun vaihdon jälkeen aika hitaasti kasvattamaan uusia lehtiä. Pidetään peukkuja, että alkaisi jo lämpimämpi kevät... ja nämä onnenapilat roihahtaisivat kunnon kasvuun. Täytyypäs seurata, lisääntykö myös onni sen myötä,  😁

Hyvä ajankohta vaihtaa kukkiin mullat ja istuttaa esikasvatettavat...

Seuraava aika mullanvaihtoon on 18.-30.3. sekä 17.-29.4.2018. Ja silloinkin mielellään lämpimien tuulien aikaan. Taidanpa kirjoittaa tästä vielä tarkemman postauksen maaliskuun puolivälin jälkeen.


Omenapuiden leikkausaika...

Nyt olisi myös hyvä ajankohta leikata omenapuut kuukalenterin mukaan, mutta koska on vielä liikaa pakkasta, niin leikkaaminen siirtyy. Nämä hyvät päivät näkyvät mm. sivulta Kastelupäivät, ja vielä tarkemmin ja laajemmin itse Kuukalenterista.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari 

13 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä ja onpa nätti tuo kuitenkin aika vaatimaton onnenapila! Voi, kumpa löytyisi omenapuu,mitä pääsisi leikkaamaan :D Meillä on pihan teko vielä vaiheessa. Olin kyllä jo innokkaana kaivamassa kuoppaa omenapuulle viime kesänä. Mies torppasi yrityksen sillä kertaa.. No ehkä ensi kesänä on parempi tuuri, kun saatta olla jo vähän visiota, mihin puu kannattaa istuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnenapila on kaunis, tosin noissa kuvissani se ei ihan pääse oikeuksiinsa. Täytyykin ottaa siitä parempia kuvia kesällä ;)
   Fiksu mies sinulla :) Sillä omenapuun paikka kannattaa miettiä todella huolella. Se kun kasvaa isoksi ja vaatii kasvupaikalta tiettyjä asioita. Kirjoitin hedelmäpuun paikan valinnasta Pihan tekoon -blogiin... http://www.pihantekoon.fi/millainen-paikka-paras-hedelmapuille/ Toivotaan, että pääsette istutuspuuhiin kesällä, ja muutaman vuoden päästä jopa herkuttelemaan omenilla :)

   Poista
 2. Hyvä kuulla, että en ole ihan myöhässä noiden multien vaihtamisten kanssa. Onko kovin väärin, tehdä se vasta huhti tai toukokuussa? Miettiliäänä pohtii Mökinmuori

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mikään kiire, paitsi jos kasvi selvästi kärsii liian pienestä ruukusta tai multa kuivuu todella nopeasti.
   Isojen ruukkujen mullanvaihto voi olla jopa kätevämpää tehdä vasta toukokuussa, jolloin sen pystyy tekemään pihalla. Silloin ei tule multasotkua sisälle ;)

   Poista
 3. Omenapuille otollista leikkausaikaa odottelen myös. En niinkään kuukalenterin mukaan, vaan ylipäätänsä säiden puolesta. Ihanaa naisenpäivää ja mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :)
   Ensi viikolle ennustetaankin jo suojasäitä, mikä on tosi mahtavaa. Kävin tänään kurkkaamassa kellariin, ja siellä oli pääsiäishyasintit jo nupulla, tosin lehdet valonpuutteesta kellertäviä. Onneksi vihertyvät nopeasti valossa :)

   Poista
 4. Taisi käydä niin ,että liian innostuneena aurinkoisista päivistä vaihdoin talvisäilytyksessä viileällä ikkunalla olleille pelargonioille uudet mullat ja ruukut liian aikaisin.Nyt ei elonmerkkejä näy :).
  Kaunis onnenapila.Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, miten kävi. Pelargonit on arkoja kylmälle ja märälle mullalle. Toivotaan, että toipuvat. Olen pitänyt lämpömittaria ikkunalaudalla ja sillä huomasin ikkunalaudan viileyden pakkasöinä. Se on aika yllättävää, miten paljon kylmyys hohkaa ikkunan läpi.
   Kiitos, ja myöhästynyttä hyvää naistenpäivää sinullekin!

   Poista
 5. Hei Sari! Edelliset kommenttiyritykset hävisivät, joten uusi yritys. Jäin miettimään, että mikä olisi oikea lämpötila omenan/päärynän leikkaamiseen? Ja miten se tarkalleen oikea aika toimenpiteellä määräytyy kuukalenterin mukaan? X päivää nousevan kuun alusta, vai miten...? Minä herättelin pelargonit jo viime kuussa ja hyvin ovat alkaneet ikkunalla vihertämään. Tykkään aloittaa ajoissa, niin saa hyvin pistokkaita ja uusia taimia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kovia pakkasia ei ainakaan saa olla leikkaushetkellä.
   Kuukalenterin mukaan omenapuun leikkaus tehdään täydenkuun jälkeisellä viikolla, hedelmäpäivänä.
   Tuo on totta, sillä ajoissa otetut pistokkaat aloittavat kukkimisen aikaisemmin kesällä. Viimeksi kun oli hyvä ajankohta mullanvaihtoon, oli ne kovat pakkaset. Minulla on muutenkin viileät ikkunalaudat joten en uskaltanut ottaa riskiä. Pelakuun juuristo on erittäin arka märälle ja kylmälle kasvualustalle. Ja viileässä multa ei lähde kuivumaan vaan pysyy märkänä todella pitkään.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä. Olisikohan pakkasten puolesta riittävän lämmin omenapuun leikkaukseen nyt? Täällä Pirkanmaalla luvataan miinus viittä yöksi ja loppuviikosta plussaöitäkin?

   Viimeksi leikattiin ompusta iso oksa sun kuukalenterisikojen mukaan ja siihen on tullut pari versoa.

   - Jenni

   Poista
  3. Nyt alkaa olla lämpötilojen puolesta hyvä ajankohta leikata puita. Ei kannata leikata sellaisena päivänä, että seuraava yö on reilusti pakkasella, etenkin jos oksan leikkauspinta tulee olemaan iso.
   Kiva kuulla, että tuli vain pari uutta oksaa. Huonoon aikaan leikattaessa niitä voi tulla reippaasti enemmän.

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta :)

   - Jenni

   Poista