Pelargonit talvisäilöön...
Pelargonit ovat olleet katoksessa sateilta suojassa jo ainakin viikon verran. Näin niiden multa kuivahtaa riittävästi ja ne voi sitten viedä kellariin talvisäilöön. Emme yleensä tee niille muuta näin syksyllä, eli saavat olla kellarissa kukkineen päivineen.Pelargonien talvisäilytys ja "banskupelakuu".
Verenpisarat ekana talvisäilöön….
Verenpisarat paleltuvat helposti, joten ne viedään aina ekana suojaan näin syksyllä. Tämä verenpisarakori on vielä niin upeassa kukassa, että se kiikutettiin kuistille suojaan. Ja päiväksi taas takaisini pihalle.
Daaliat saavat vielä olla maassa...
Daaliat sen sijaan saavat olla rauhassa pihalla niin kauan, että niiden varret mustuvat yöpakkasista. Ja vasta sen jälkeen kaivamme juurakot ylös maasta ja säilytämme ne talven perusturpeessa kellarissa. Jännä nähdä, onnistuuko tämän uuden daalian talvetus.Daalian istutus, ja talvisäilytystesti
Syyssyrikkä odottaa pihalla...
Syyssyrikät kestävät hyvin pienen pakkasen, eli niiden kanssa ei ole mikään kiire. Lisäksi yläpihalle, jossa ne kasvavat, ei yleensä tule ekat yöhallat.
Juuri ennen kunnon pakkasöitä, syrikät kaivetaan maasta saaveihin ja viedään "valoisaan kellariin" talveksi. Ne ovat jo niin korkeita pensaita, että niitä on pakko leikata, jotta mahtuvat sinne 😊
Suklaakosmos ja ruostekukka...
Suklaakosmos, jättiverbena ja ruostekukka sekä gladiolukset talvetetaan myös kellarissa. Niitäkään ei haittaa, vaikka versot vähän paleltuvat, sillä mullan sisällä olevat juurakot säilyvät hyvinä. Olemme vieneet ne aina ruukkuineen päivineen suoraan kellariin. Osa niistä on kasvanut maassa, jolloin juurakot on kaivettu maasta ja istutettu ruukkuihin tiiviisti sekä viety kellariin. Näin juurakot pysyvät hyvinä.
Kesäbegonia...
Kesäbegoniatkin voi säilyttää talven yli, vaikka vähän viileämmän huoneen ikkunalla. Aion taas säilyttää sen söpön kerrottukukkaisen kesäbegonian, koska se onnistui viimeksikin niin hyvin.
Mitähän syysarvontaan on tulossa palkinnoksi?
VastaaPoistaArvontaan on tulossa hieman sipuleita ja muuta ajankohtaista. Laitan arvonnan varmaan jo tänä iltana, tai sitten huomenna aamulla.
PoistaEn tiennytkään, että Suklaakosmoksen voi säilyttää kellarissa talven yli. Pärjääkö juurakko mullassa purkissa ilman välikastelua? Suklaakosmos on ihana ja olisi hienoa, jos sen voisi uudelleen istuttaa perennapenkkiin ensi kesänä! Terv. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri (Blogit.fi)
VastaaPoistaSuklaakosmos talvehtii erittäin hyvin. Meillä on ollut se jo yhdeksän kesää maahan istutettuna eli aika monta talvea kellarissakin.
PoistaNostamme sen aina syksyllä ylös maasta ja istutamme juurakon ruukkuun. Se on niin helpoin talvettaa. Sitä kastellaan vain vähän ja yleensä vasta kevättalvella, kun kasvu alkaa. Eli ehdottomasti kannattaa talvettaa :)
Kasvien talvisäilöön vieminen on aina joka syksy yhtä arpomista. Mielelläni pitäisin ne mahdollisimman pitkään ulkona, sillä eteinen on muutenkin lapsiperheessä ahdas ja se on ainut valoisa talvetuspaikka meillä. Kellarissakaan ei ole rajattomasti tilaa ja tuntuu, että siellä kasvu alkaa liian aikaisin keväällä, jos kasvit vie jo nyt sinne. Toisaalta ei innosta joka ilta viritellä harsojakaan. Voi kun tietäisi, miten pitkään lämpimiä ilmoja riittää vai satavatko ensilumet jo ensi viikolla! Syyssyrikkä on salainen haaveeni, se on ihana <3 Odotan aikaa, jolloin lapset ovat isompia eikä rattaat sun muut roinat valtaa parasta kukkientalvetuspaikkaa :D
VastaaPoistaNäin syksyllä tulee seurattua päivittäin pitkää sääennustetta, ja useammalta nettisivulta ;)
PoistaYllättävän moni kasvi talvehtii ihan pimeässäkin, kuten se syysyrikkä. Jos ne olisivat ulkona maassa, niin lumi peittäisi ne eli olisivat pimeässä. Kasvu alkaa aina aikaisin keväällä kellarissakin, mutta se ei haittaa. Versoja leikataan joka tapauksessa myöhemmin keväällä. Pääasia on, että säilyvät talven yli hengissä.
Kun on hyvä talvisäilytyspaikka, tuleekin uusi ongelma... säilytettävien kasvien määrä kasvaa koko ajan ;)
Omat pelargonit viettivät yön sisällä ja pääsivät päiväksi taas ulos.Edelliskesäiset onnistuin tappamaan,todennäköisesti liian varhaisella mullanvaihdolla.Yritän talvisäilytystä uudelleen,toivottavasti viisaampana tällä kertaa :).
VastaaPoistaTosiaankin mullanvaihtoa ei kannata tehdä liian aikaisin, kuin päivät ovat vielä lyhyitä. Kannattaa varoa myös sitä, ettei laita niitä turhan isoon ruukkuun tai kastele mullanvaihdon jälkeen liikaa.
PoistaPelargonien talvetus onnistuu hyvin, kunhan oppii kastelemaan niitä sopivasti... eli sen oman talvetuspaikan olosuhteet huomioiden. Eli viileässä vähän ja lämpimässä vähän enemmän.
Pidetään peukkuja, että pelargoniesi talvetus onnistuu nyt :)
Viime yönä täällä kävi lämpötila jo pakkasen puolella! Onneksi pelargonit olin jo siirtänyt pergolaan talon seinustalle. Verenpisaroille heitin illalla hallaharson.
VastaaPoistaTäytyy kai se myöntää: talvi on tulossa. Pitää kiikuttaa nuo talvisäilytettävät lasiterassin suojiin ja myöhemmin varaston ikkunoille.
Kyllä se tosiaan siltä vaikuttaa, että talvi on tulossa ;)
PoistaVerenpisarat kannattaa jo ottaa sisälle, sillä ne paleltuvat yllättävän helposti. Sen sijaan pelakuut kestävät syksyllä kylmää, ei tosin pakkasta.
Lasiterassi olisikin tosi kiva "kesän pidentäjä". Siellä kukat voi kukkia vielä jopa kuukauden verran.
Tänään juuri kiikutin kasveja kellariin. Mietin kyllä että meniköhän nyt liian aikaisin...mutta hyvä jos muutkin on samoissa puuhissa niin sittenhän se meni nappiin
VastaaPoistaArimmat saa kyllä jo ottaa sisälle suojaan, jotta eivät palellu ja kuole. Muiden kanssa ei ole mikään kiire, tosin riippuu missä päin Suomea piha on :)
PoistaTäällä eteläisessä Suomessa daaliat ja vastaavat viedään kellariin vasta lokakuussa, ja joskus jopa marraskuussa. Saapas nähdä millainen syksy tulee ja kauanko daaliat vielä kukoistavat.