torstai 4. toukokuuta 2017

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti

Blogiyhteistyö: Biolan
Meillä on pitkä rivi vanhoja oransseja daalioita, ja nyt halusin taas muutaman uuden Kuupuutarhaan. Aiempina kesinä siruetanat söivät uusien alut, joten nyt pelaan varman päälle ja istutin uudet ruukkuihin. Ne saavat olla ruukuissa siihen asti, kunnes niissä on isot lehtien alut.


Jotta juuret saisivat hyvän lähdön, valitsin mullaksi mykorritsaa ja biohiiltä sisältävää Istutusmultaa. Se on tietysti myös luomua. Muuten, biohiili on syrjäyttänyt kastelukiteet, jotka ovatkin tosi epäekologista muovijalostetta. Biohiilellä on myös muita kasvia auttavia ominaisuuksia. Siitä myöhemmin lisää.
Ruukut on aika pienen näköiset, mutta toimivat hyvin sen kuukauden ajan ennen kuin istutan daalian alut Kuupuutarhan maahan.
Edit - Huippu tärkeät mullan mykorritsat ja pieneliöt

Vanhojen oranssien daalioiden istutus:

 Tältä parikymmentä vuotta (jos muistan oikein) kolmekymmentä vuotta vanhat daaliat näyttivät viime kesänä. Ja tänään niiden mukulat pääsivät kellarista takaisin daaliapenkin multiin. On muuten järkyn vanhoja!

Multaan lisätään hieman seulottua puutarhakompostimultaa, ja vasta myöhemmin maa lannoitetaan luomulannoitteella. Jotta kukkarivistä tulisi tasainen, mukulat jaettiin ensin penkin reunalle säännöllisesti ja vasta sitten istutetiin multaan. Lopuksi alue peitettiin kasvimaaharsolla.

Daalian istutus suoraan maahan vai esikasvatus:

Eteläisessä Suomessa daaliat voi istuttaa suoraan lämpimään maahan keväällä. Jos niiden paikka on aurinkoinen, ne ehtivät hyvin kukkia.
Sen sijaan muualla Suomessa daaliat yleensä istutetaan ruukkuun esikasvatukseen huhti-toukokuussa ja viedään ulos vasta kesäkuun alkupuoliskolla. Daalia ei kestä pakkasta yhtään eli yöpakkaset palelluttavat niiden versot herkästi. Näin esikasvattamalla daaliat ehtivät varmasti kukkia, jopa ne korkeat ja isokukkaiset.

.

Miten onnistui daalian juurakoiden talvisäilytystesti:

Eli vanhat daalian juurakot oli nostettu syksyllä maasta talvisäilytykseen. Osa juurakoista oli puhtaan turpeen seassa ja osa paljaana paperisäkissä tai sanomalehtien päällä. Halusin nähdä, onko turpeesta apua, kuten niin usein väitetään.

Daaliat talven vanhassa kosteassa kellarissa:

Vasemmanpuoleinen juurakko oli ollut turpeessa ja oikeanpuoleinen paljaana väljästi sanomalehtien päällä. Kummatkin näyttivät hyvältä nyt. Paljaana olevat oli kerran talven aikana käyty läpi, ja mädäntyneet juuret kerätty pois juurakoista. Ja nyt kun istutettiin juurakot maahan, niin edelleen paljaana säilytetyissä oli muutama mätä juuri. Turpeessa säilytetyille ei oltu tehty mitään.
Eli turve selvästikin piti daalian juurakot hyvässä kunnossa eikä niihin tullut yhtään mätää.

Daaliat talven kuivassa koneellisessa kylmiössä:

Vasemmanpuoleinen juurakko oli ollut paljaana paperisäkissä ja oikeanpuoleinen turpeessa. Talven aikana kummallekaan ei ole tehty mitään. Selvästi huomaa, miten pullukat mukulat turpeessa säilytetyllä on. Sen sijaan paljaana säilytetyn mukulat ovat jo kurttuisia kuin rusinat 😊
Eli turve selvästikin piti daalian juurakot hyvässä kunnossa, eikä ne kuivuneet talven aikana. Kuivat juurakot pitäisi juottaa ennen istutusta, ja todennäköisesti ne lähtevät kasvuun paljon hitaammin, mitä pullukat.

Juurakoiden säilytykseen sopiva turve:


Juurakoiden talvisäilytykseen voi käyttää turvetta, joka on lannoittamatonta ja kalkitsematonta kuten Biolanin Perusturve. Eli puhdasta turvetta. Se on hapanta eikä siinä ole taudinaiheuttajia, päin vastoin.
Sain Perusturpeen ja Istutusmullan Biolanilta testaukseen sekä blogijuttujen tekoon. Iso kiitos taas heille avusta!

Taitaa olla viisainta tästä lähtien ostaa aina noille oransseille daalioille turvetta, niin talvetus onnistuu varmimmin, eikä juurakoita tarvitse käydä talvella putsaamassa. Tuli nyt tämän kokeiltua ihan kantapään kautta 😊

Lisätietoa daalioista vanhemmasta postauksesta... Daalioiden hoito ja talvisäilytys

Olisi tosi kiva kuulaa, milloin istutatte daaliat maahan, ja missä päin Suomea?
Samoin talvisäilytättekö daaliat turpeessa, vai miten?

Ahkerin kevätterkuin,

Sari
Ps. Nyt minulla on niin säpinäviikko, että vastaan edellisen postauksen kommentteihin heti kun ehdin. Siis viikonloppuna, tai maanantaina 😊
Pss. Toukokuun paras kylvö- ja istutusaika kukille, pensaille yms on 3.-6.5. sekä 30.-31.5.2017. kuun vaiheiden mukaan.12 kommenttia:

 1. Upea daaliarivi! Ihania. Olen luovuttanut niiden kanssa, kun peurat syövät ne niin täydellisesti. Talvetuskaan ei toisaalta ollut vielä ikinä onnistunut. Jos saan tonttini kokonaan riista-aidoitettua, sitten voin taas kokeilla daalioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoi hirvittää... apua, jos ne meidän metsäpeurat alkavat syödä noita oransseja daalioita. Se olisi kyllä ihan katastrofi! Silloin olisi pakko ottaa järeämmät karkotuskeinot käyttöön.
   Daaliat on niin upeita loppukesän kukkijoita, ettei muita vastaavia ole. Ne on kaiken lisäksi tosi helppoja, etenkin jos niille on talvetuspaikka. Toivottavasti keksit niille hyvä talvipaikan, sillä ne sopivat vanhaan pihapiiriin aika kivasti :)

   Poista
 2. Hei..olen muutaman vuoden säilyttänyt talvisuojaturpeessa maakellarissa. Ladon juurakot kuivahtaneina isoon kassiin ( helppo siirtää)turpeen kanssa niin etteivät kosketa toisiaan. Mutta ei tahdo aina kaikki säilyä silloinkaan, lajikkeissa eroja. Tai pitäisikö juurakot jakaa heti syksyllä ja leikkauspinnan kuivahtaa. Koska juurakot ovat niin isoja ja tiiviitä että jää väleihin ehkä kuitenkin kosteutta. Tavallisesta turvetta en ole kokeillut. Yleensä esikasvatan ..n.viikon pesuhuoneen lattialla ja kun piipat näkyy sitten kasvihuoneeseen . V vyöhykkeellä suoraan maahan vain kun toukokuun alusta maan saa lämpimäksi harsolla. Siten saa nauttia kukista syksyllä
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisuojaturve ei sovi juurakoiden säilytykseen. Se on lämpökäsiteltyä turvetta, joka hylkii vettä eli se on tarkoitettu pihalle arkojen kasvien suojaukseen.
   Tavallinen Perusturve sen sijaan imee itseensä juurakoista ylimääräistä vettä ja toisaalta estää juurakoita kuivumasta liikaa. Se on myös niin hapanta, että ehkäisee jopa taudin aiheuttajia.
   Valitse ensi syksynä sitä tavallista lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta, niin juurakot säilyvät paremmin :)
   Kasvihuoneesta on kyllä paljon iloa! Siellä saa kätevästi esikasvatettua.
   Meillä täällä etelässä istutamme daalian juurakot suoraan maahan toukokuun alussa, niin kukkivat heinäkuulta lokakuun puolella. Kunnes yöpakkaset palelluttavat varret.

   Poista
 3. Upeat, oranssit daaliat sinulla! Itse olen istuttanut daalian juurakot toukokuun alussa esikasvatukseen lasiterassille tai varaston ikkunalle. Juurakot olen talvettanut (lemmikkijyrsijöille tarkoitetussa) sahanpurussa, joka pitää juurakot juuri sopivan kuivina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin ihan uutta minulle, että juurakoita voisi talvettaa jyrsijöiden sahanpurussa. Muistan joskus jonkun kertoneen, että talvettaa niitä kuivissa puiden lehdissä. Konstit on monet... ja pääasia, että juurakot saa talvetettua :)

   Poista
 4. voi kun biohiilimultaa löytyisi lähikaupoistakin. Meilläpäin ei ole missään ollut, vaikka Espoo kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biolanin Istutusmultaa kyllä pitäisi olla. Katson, saisinko selville tilannetta... palaan asiaan :)

   Poista
  2. Sain Biolanilta tällaisen vastauksen: Biolan Istutusmultaa ja Kesäkukkamultaa on ainakin Bauhausissa ja myös K-raudoissa.
   Kesäkukkamultaa on HongKong-tavarataloissa ja Puutarhanikkareillakin."
   Toivottavasti löydät tätä biohiililtä sisältävää multaa, sillä se on kyllä huippu hyvää, ja biohiili korvaa täysin kastelukiteet :)

   Poista
 5. Moikka, talvetin ensimmäistä kertaa juurakoita ja näyttävät vähän liian kuivilta talven jäljiltä, onko keinoa saada niitä eloon eli kannattaako edes istuttaa vai ostaa suosilla uudet? Hajamielisenä unohdin suihkutella niitä kevään aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurakot voi laittaa veteen "turpoamaan" ennen istutusta. Olen joskus kokeeksi pitänyt niitä vuorokauden vesiämpärissä ja sitten vasta istuttanut.
   Talvisäilytyksessä se puhdas turve estää muuten juurakoiden kuivumisen, eikä tarvitse sumutella :)

   Poista
 6. Hei Sari! Olen kasvattanut tänä kesänä ensimmäistä kertaa daalioita ja aion tottakai talvettaa juurakot. Minulla on 50-luvun rintamamiestalo jossa on todella iso ja 220cm korkea kellari. Ensimmäisenä kysyisin että millaisessa tilassa juurakot viihtyvät parhaiten? Pimeässä betonisessa tilassa joka on pimeä ja jonka lämpötila on lähes sama kuin ulkona, vai maapohjalla oleva valoisa tila jonka lämpötila on lähes sama kuin ulkona vai valoisa pannuhuone jossa on yleensä lämpöasteita? En osaa itse päätellä mikä näistä tiloista olisi paras. Säilytykseen aion ostaa tuota Biolanin perusturvetta. Sitten seuraava asia joka askarruttaa on säilytyksessä käytettävät astiat. Mulla ei ole muovisia laatikoita mutta pahvisia marjalaatikoita olisi. Käykö pahvi ja onko marjalaatikko tarpeeksi syvä? Paljonko turvetta saisi olla juurakoiden ympärillä? Mietin että montako juurakkoa voin laittaa yhteen laatikkoon. Tässä oli nyt hirveästi kysymyksiä mutta olisin kiitollinen jos kerkeät auttamaan 😊 Kiitos!
  Terveisin Taru

  VastaaPoista