torstai 4. toukokuuta 2017

Daalian istutus, ja talvisäilytystesti

Blogiyhteistyö: Biolan
Meillä on pitkä rivi vanhoja oransseja daalioita, ja nyt halusin taas muutaman uuden Kuupuutarhaan. Aiempina kesinä siruetanat söivät uusien alut, joten nyt pelaan varman päälle ja istutin uudet ruukkuihin. Ne saavat olla ruukuissa siihen asti, kunnes niissä on isot lehtien alut.


Jotta juuret saisivat hyvän lähdön, valitsin mullaksi mykorritsaa ja biohiiltä sisältävää Istutusmultaa. Se on tietysti myös luomua. Muuten, biohiili on syrjäyttänyt kastelukiteet, jotka ovatkin tosi epäekologista muovijalostetta. Biohiilellä on myös muita kasvia auttavia ominaisuuksia. Siitä myöhemmin lisää.
Ruukut on aika pienen näköiset, mutta toimivat hyvin sen kuukauden ajan ennen kuin istutan daalian alut Kuupuutarhan maahan.
Edit - Huippu tärkeät mullan mykorritsat ja pieneliöt

Vanhojen oranssien daalioiden istutus:

 Tältä parikymmentä vuotta (jos muistan oikein) kolmekymmentä vuotta vanhat daaliat näyttivät viime kesänä. Ja tänään niiden mukulat pääsivät kellarista takaisin daaliapenkin multiin. On muuten järkyn vanhoja!

Multaan lisätään hieman seulottua puutarhakompostimultaa, ja vasta myöhemmin maa lannoitetaan luomulannoitteella. Jotta kukkarivistä tulisi tasainen, mukulat jaettiin ensin penkin reunalle säännöllisesti ja vasta sitten istutetiin multaan. Lopuksi alue peitettiin kasvimaaharsolla.

Daalian istutus suoraan maahan vai esikasvatus:

Eteläisessä Suomessa daaliat voi istuttaa suoraan lämpimään maahan keväällä. Jos niiden paikka on aurinkoinen, ne ehtivät hyvin kukkia.
Sen sijaan muualla Suomessa daaliat yleensä istutetaan ruukkuun esikasvatukseen huhti-toukokuussa ja viedään ulos vasta kesäkuun alkupuoliskolla. Daalia ei kestä pakkasta yhtään eli yöpakkaset palelluttavat niiden versot herkästi. Näin esikasvattamalla daaliat ehtivät varmasti kukkia, jopa ne korkeat ja isokukkaiset.

Totuta esikasvatetut daaliat ulkoilmaan...

Esikasvatettuja daalioita tulee totuttaa ulkoilmaan vähitellen, jotta ne pysyvät kauniina ja jatkavat kasvuaan keskeytyksettä. Siitä näet tarkempia ohjeita Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan -postauksessa.
.

Miten onnistui daalian juurakoiden talvisäilytystesti:

Eli vanhat daalian juurakot oli nostettu syksyllä maasta talvisäilytykseen. Osa juurakoista oli puhtaan turpeen seassa ja osa paljaana paperisäkissä tai sanomalehtien päällä. Halusin nähdä, onko turpeesta apua, kuten niin usein väitetään.

Daaliat talven vanhassa kosteassa kellarissa:

Vasemmanpuoleinen juurakko oli ollut turpeessa ja oikeanpuoleinen paljaana väljästi sanomalehtien päällä. Kummatkin näyttivät hyvältä nyt. Paljaana olevat oli kerran talven aikana käyty läpi, ja mädäntyneet juuret kerätty pois juurakoista. Ja nyt kun istutettiin juurakot maahan, niin edelleen paljaana säilytetyissä oli muutama mätä juuri. Turpeessa säilytetyille ei oltu tehty mitään.
Eli turve selvästikin piti daalian juurakot hyvässä kunnossa eikä niihin tullut yhtään mätää.

Daaliat talven kuivassa koneellisessa kylmiössä:

Vasemmanpuoleinen juurakko oli ollut paljaana paperisäkissä ja oikeanpuoleinen turpeessa. Talven aikana kummallekaan ei ole tehty mitään. Selvästi huomaa, miten pullukat mukulat turpeessa säilytetyllä on. Sen sijaan paljaana säilytetyn mukulat ovat jo kurttuisia kuin rusinat 😊
Eli turve selvästikin piti daalian juurakot hyvässä kunnossa, eikä ne kuivuneet talven aikana. Kuivat juurakot pitäisi juottaa ennen istutusta, ja todennäköisesti ne lähtevät kasvuun paljon hitaammin, mitä pullukat.

Juurakoiden säilytykseen sopiva turve:


Juurakoiden talvisäilytykseen voi käyttää turvetta, joka on lannoittamatonta ja kalkitsematonta kuten Biolanin Perusturve. Eli puhdasta turvetta. Se on hapanta eikä siinä ole taudinaiheuttajia, päin vastoin.
Sain Perusturpeen ja Istutusmullan Biolanilta testaukseen sekä blogijuttujen tekoon. Iso kiitos taas heille avusta!

Taitaa olla viisainta tästä lähtien ostaa aina noille oransseille daalioille turvetta, niin talvetus onnistuu varmimmin, eikä juurakoita tarvitse käydä talvella putsaamassa. Tuli nyt tämän kokeiltua ihan kantapään kautta 😊

Lisätietoa daalioista vanhemmasta postauksesta... Daalioiden hoito ja talvisäilytys

Olisi tosi kiva kuulaa, milloin istutatte daaliat maahan, ja missä päin Suomea?
Samoin talvisäilytättekö daaliat turpeessa, vai miten?

Ahkerin kevätterkuin,

Sari
Ps. Nyt minulla on niin säpinäviikko, että vastaan edellisen postauksen kommentteihin heti kun ehdin. Siis viikonloppuna, tai maanantaina 😊
Pss. Toukokuun paras kylvö- ja istutusaika kukille, pensaille yms on 3.-6.5. sekä 30.-31.5.2017. kuun vaiheiden mukaan.



41 kommenttia:

  1. Upea daaliarivi! Ihania. Olen luovuttanut niiden kanssa, kun peurat syövät ne niin täydellisesti. Talvetuskaan ei toisaalta ollut vielä ikinä onnistunut. Jos saan tonttini kokonaan riista-aidoitettua, sitten voin taas kokeilla daalioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkoi hirvittää... apua, jos ne meidän metsäpeurat alkavat syödä noita oransseja daalioita. Se olisi kyllä ihan katastrofi! Silloin olisi pakko ottaa järeämmät karkotuskeinot käyttöön.
      Daaliat on niin upeita loppukesän kukkijoita, ettei muita vastaavia ole. Ne on kaiken lisäksi tosi helppoja, etenkin jos niille on talvetuspaikka. Toivottavasti keksit niille hyvä talvipaikan, sillä ne sopivat vanhaan pihapiiriin aika kivasti :)

      Poista
    2. Hei. Minä olen vuosikausia säilönyt dahlian mukulat hylätystä muurahaispesästä kerätyissä neulaissa. Ne ovat happamia ja säilyttävät mukulat erinomaisesti. Eikä maksa mitään. Mutta pesän on todella oltava hylätty, ettei tule muurahaisia mukana tai tuhoa muurahaisten kotia. Yksi kysymys: mitätehdä, kun mukulasta lähtee toistakymmentä versoa. katkaistako osa vai ei? Kaikki eivät kuitenkaan jaksa tehdä kukkaa.

      Poista
    3. Onpas hyvä idea käyttää hylättyä muurahaispesää! Maaseudulla varsinkin niitä voi löytää helpommin. Tuli tässä vaan mieleen, että taitaa vaatia maanomistajalta luvan ottaa sitä.
      Kuulostaa aika erikoiselta, että noin monta versoa lähtee yhdestä daalian mukulasta. Toivottavasti siinä ei ole mitään tautia, joka aiheuttaisi sen. Silloin on riski, että tauti leviää muihinkin daalioihin.
      En nyt valitettavasti osaa sanoa mitä tehdä. Voit tietysti kokeilla leikata niistä osan pois. Tai voit jättää, ja katsoa, miten niille käy kesällä.

      Poista
  2. Hei..olen muutaman vuoden säilyttänyt talvisuojaturpeessa maakellarissa. Ladon juurakot kuivahtaneina isoon kassiin ( helppo siirtää)turpeen kanssa niin etteivät kosketa toisiaan. Mutta ei tahdo aina kaikki säilyä silloinkaan, lajikkeissa eroja. Tai pitäisikö juurakot jakaa heti syksyllä ja leikkauspinnan kuivahtaa. Koska juurakot ovat niin isoja ja tiiviitä että jää väleihin ehkä kuitenkin kosteutta. Tavallisesta turvetta en ole kokeillut. Yleensä esikasvatan ..n.viikon pesuhuoneen lattialla ja kun piipat näkyy sitten kasvihuoneeseen . V vyöhykkeellä suoraan maahan vain kun toukokuun alusta maan saa lämpimäksi harsolla. Siten saa nauttia kukista syksyllä




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvisuojaturve ei sovi juurakoiden säilytykseen. Se on lämpökäsiteltyä turvetta, joka hylkii vettä eli se on tarkoitettu pihalle arkojen kasvien suojaukseen.
      Tavallinen Perusturve sen sijaan imee itseensä juurakoista ylimääräistä vettä ja toisaalta estää juurakoita kuivumasta liikaa. Se on myös niin hapanta, että ehkäisee jopa taudin aiheuttajia.
      Valitse ensi syksynä sitä tavallista lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta, niin juurakot säilyvät paremmin :)
      Kasvihuoneesta on kyllä paljon iloa! Siellä saa kätevästi esikasvatettua.
      Meillä täällä etelässä istutamme daalian juurakot suoraan maahan toukokuun alussa, niin kukkivat heinäkuulta lokakuun puolella. Kunnes yöpakkaset palelluttavat varret.

      Poista
  3. Upeat, oranssit daaliat sinulla! Itse olen istuttanut daalian juurakot toukokuun alussa esikasvatukseen lasiterassille tai varaston ikkunalle. Juurakot olen talvettanut (lemmikkijyrsijöille tarkoitetussa) sahanpurussa, joka pitää juurakot juuri sopivan kuivina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olikin ihan uutta minulle, että juurakoita voisi talvettaa jyrsijöiden sahanpurussa. Muistan joskus jonkun kertoneen, että talvettaa niitä kuivissa puiden lehdissä. Konstit on monet... ja pääasia, että juurakot saa talvetettua :)

      Poista
  4. voi kun biohiilimultaa löytyisi lähikaupoistakin. Meilläpäin ei ole missään ollut, vaikka Espoo kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biolanin Istutusmultaa kyllä pitäisi olla. Katson, saisinko selville tilannetta... palaan asiaan :)

      Poista
    2. Sain Biolanilta tällaisen vastauksen: Biolan Istutusmultaa ja Kesäkukkamultaa on ainakin Bauhausissa ja myös K-raudoissa.
      Kesäkukkamultaa on HongKong-tavarataloissa ja Puutarhanikkareillakin."
      Toivottavasti löydät tätä biohiililtä sisältävää multaa, sillä se on kyllä huippu hyvää, ja biohiili korvaa täysin kastelukiteet :)

      Poista
  5. Moikka, talvetin ensimmäistä kertaa juurakoita ja näyttävät vähän liian kuivilta talven jäljiltä, onko keinoa saada niitä eloon eli kannattaako edes istuttaa vai ostaa suosilla uudet? Hajamielisenä unohdin suihkutella niitä kevään aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurakot voi laittaa veteen "turpoamaan" ennen istutusta. Olen joskus kokeeksi pitänyt niitä vuorokauden vesiämpärissä ja sitten vasta istuttanut.
      Talvisäilytyksessä se puhdas turve estää muuten juurakoiden kuivumisen, eikä tarvitse sumutella :)

      Poista
  6. Hei Sari! Olen kasvattanut tänä kesänä ensimmäistä kertaa daalioita ja aion tottakai talvettaa juurakot. Minulla on 50-luvun rintamamiestalo jossa on todella iso ja 220cm korkea kellari. Ensimmäisenä kysyisin että millaisessa tilassa juurakot viihtyvät parhaiten? Pimeässä betonisessa tilassa joka on pimeä ja jonka lämpötila on lähes sama kuin ulkona, vai maapohjalla oleva valoisa tila jonka lämpötila on lähes sama kuin ulkona vai valoisa pannuhuone jossa on yleensä lämpöasteita? En osaa itse päätellä mikä näistä tiloista olisi paras. Säilytykseen aion ostaa tuota Biolanin perusturvetta. Sitten seuraava asia joka askarruttaa on säilytyksessä käytettävät astiat. Mulla ei ole muovisia laatikoita mutta pahvisia marjalaatikoita olisi. Käykö pahvi ja onko marjalaatikko tarpeeksi syvä? Paljonko turvetta saisi olla juurakoiden ympärillä? Mietin että montako juurakkoa voin laittaa yhteen laatikkoon. Tässä oli nyt hirveästi kysymyksiä mutta olisin kiitollinen jos kerkeät auttamaan 😊 Kiitos!
    Terveisin Taru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Taru! Viileä tila, johon ei kuitenkaan tule pakkasta on paras. Eli jos noissa kahdessa ensimmäisessä lämpötila laskee talvella pakkasen puolelle, ne eivät käy. Pannuhuone voi olla ok, jos siellä ei ole järin kuuma.
      Pahvilaatikko käy, jos se on vahvaa pahvia eli kosteus ei sitä pehmitä. Turpeen on hyvä peittää daalian juurakot kokonaan. Eli voi olla, että marjalaatikot ovat liian matalia, jos juurakot ovat isot. Sen näkee sitten, kun kaivaa ne ylös maasta. Samalla selviää, montako juurakkoa mahtuu yhteen laatikkoon. Olisi hyvä, että juurakot eivät osu toisiinsa. Sillä jos yksi juurakon osa alkaa mädäntyä, niin se voi levitä toiseen juurakkoon, jos ne koskettavat toisiaan. Me olemme asetelleet juurakot aika tiiviisti mutta niin, että eivät osu toisiinsa. Toivottavasti tästä oli apua :) Terkuin Sari

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksestasi 😊 Löysinkin sellaisen tiedon uudesta Maalla-lehdestä että Daaliat pitäisi säilyttää 4-7 asteessa. Luulen että pannuhuone on se paikka jossa koitan talvetusta. Pitää siirtää sinne lämpömittari. Meillä tuo kellari elää ihan ulkolämpötilan mukaan. Siksi viime talvena esimerkiksi tulppaanit lähti ruukuissa aivan liian aikaisin kasvuun kun oli niin lämmin talvi. Pitää miettiä nuo säilytyslaatikot uudelleen. Kiitos paljon vielä 😊

      Poista
    3. Kannattaa tosiaan hankkia pannuhuoneeseen lämpömittari, ja mielellään minimi-maximi lämpömittari. Sen avulla näkee, mikä on ollut korkein ja mikä matalin lämpötila. Mittari kannattaa pitää lähellä niitä säilytyslaatikoita :)

      Poista
    4. Hei Sari! Palailen taas näissä daalia-asioissa 😊 Olisin kysynyt että pesätkö juurakot talven jälkeen turpeesta vai varisteletko vain? Ja miten käytät turpeen? Voiko sen säästää seuraavaan talveen vai ostatko joka syksy uudet? Kiitos kovasti jos kerkeät vastaamaan 😊

      Poista
    5. Moikka Taru! Tärkeä aihe, joten vastaan ihan mielelläni :) En pese juurakoita vaan enimmät turpeet karistan pois. Huonon näköinen turve tai turve, jonka kohdassa on ollut mädäntynyt juurakko, laitetaan kompostiin. Kokeeksi olemme sälyttäneet vanhan käytetyn turpeen (kalkitsematonta ja lannoittamatonta Perusturvetta) ja siinä onnistui nyt säilyttää juurakot uudelleen. Tarkkaan saa kyllä tutkia turvetta ja kuivatella sitä tarpeen mukaan. Tietysti pari kertaa viime talvena tutkimme juurakoita, että voivat hyvin :)

      Poista
    6. Kiitos paljon vastauksesta 😊 Mulla onnistui hienosti talvetus. Juurakot olivat aivan samassa kunnossa kuin syksyllä. Yhtä pulleita ja hyvinvoipia. Yhdessä juurakossa oli kyllä kaksi mätää juuripalleroa ja yksittäisistä palleroista jotka säästin oli pari mennyt löllöksi. Kertaakaan en talvella tutkinut! Oli kyllä tosi helppo talvettaa turpeessa! 😄 Noiden mätien takia meinaan heittää turpeet kompostiin. On turvallisempaa niin 😊 Tänä vuonna tein daalioista ruukkuryhmän 😊

      Poista
    7. Turpeessa on tosiaan helppo ja varma talvettaa mukulat ja juurakot. Ehkä tosiaan on varminta ostaa uusi turve, jos vanhassa on ollut huonoksi menneitä juurakoita. Ei ainakaan tarvitse talvella jännittää, miten talvetus onnistuu :)
      Daaliat on niin kauniita myös ruukuissa. Ryhmästäsi tulee varmasti upea, kun daaliat kukkivat :)

      Poista
  7. hei,itse "säilytin Daalian mukuloita (2ryvästä)paperipussissa,ulkoeteisen (lämmin10-15astetta)kaapissa,ei kastelua koko aikana,,ihme,oli herännyt kevääseen,oli valkoisia "itoja" ilmestyny,laitoin likoon ,jonka jälkeen ruukkuihin,saas nähdä,onnistuuko kukkast!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kuulostaa kyllä siltä, että lähtevät hyvään kasvuun. Tuo lämpötila on ihan hyvä, vaikka vähän juurakot kurtistuvatkin talven aikana. Näin keväällä lyhyen liotuksen jälkeen pullistuvat kyllä... ja multaan päästyään aloittavat kasvun :)

      Poista
  8. Säilytämme juurakot pari päivää kuivahtaneina(vähän multaisina) avonaisessa kaupan muovikassissa viileässä kellarissa ja keväällä huhtikuussa suoraan penkkiin! On onnistunut parhaiten ja kasvanut tukevia yksilöitä! Hallanarka Humppi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä taitaa olla kuiva kellari, kun juurakot eivät mätäne muovikassissa. Itse asiassa esimerkiksi koneellisessa kylmiössä ongelmana on usein vähäinen ilmankosteus eli kuivailma, silloin avonainen muovipussi voi olla tosi hyvä idea :)

      Poista
  9. Hei kiva kuulla, että ihan tuo perusturve sopii juurakoiden talvetukseen. Itse laitoin tänä vuonna talvensuojaturvetta mutta tuo perusturve on varmasti hieman edullisempaa👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lannoittamaton ja kalkitsematon perusturve on ehdottomasti paras juurakoiden talvetukseen, kaikissa olosuhteissa :)
      Talvisuojaturve on tarkoitettu ulos talvenaroille kasveille, se kun hylkii vettä. Eli kosteassa kellarissa daaliat voivat pysyä siinä jopa liian märkinä. Tosin en ole kokeillut, kun en raaski uhrata meiltä yhtään daalian juurakkoa.

      Poista
  10. Vieläkin oli tultava lukemaan ohjeita talvisäilytykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pistäydyit lukemassa :)
      Täällä nämä ohjeet on niin kuivaan kuin kosteampaankin säilytystilaan.

      Poista
  11. Hei, etsin daalioiden talvisäilytysvinkkejä ja täältä ne löysin. Istuntin kesällä haudalle daaliat ja kasvoivat todella hyvin. Punaiset saivat kukkia ja valkoisista taisi peurat syödä nuput. Nyt mietin kenen kellariin saisin ne viedä talveksi ja mistä saisin pienen määrän tuota turvetta, kun 60 l on vähän liikaa:)
    Kiitos vinkeistä!
    Virpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Daaliat on kyllä ihania, myös haudalla. Turvesäkki on tosiaan aika iso muutamalle daalialle. Toivotaan, että löydät jonkun, jolta voit saada pienen määrän turvetta ja että, saat daaliasi säilymään talven yli loistavasti!

      Poista
  12. Hei Sari, mistä vanhan oranssi daalian sieminet on saatavilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan, valitettavasti en tiedä, mistä niiden siemeniä saisi. Enkä ole myöskään nähnyt niiden juurakoita myynnissä. Toki niitä voi olla jossain ulkomaisilla daaliasivustoilla.

      Poista
  13. Kiitos ja isosti :) Olipa hyviä ohjeita. Minulla ensimmäistä kertaa daalianjuurakoita kerrostalon kellarikomerossa paperipussissa odottamassa ruukkuihin pääsyä. Haen ne esille tänään ja toivon, että ovat kunnossa. En ole katsonut kertaakaan, unohtuivat ihan, kun en ole tottunut siihen, että on juurakoita jemmassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Juurakoita kannattaa tosiaan käydä välillä katsomassa, etenkin jos ei ole aiempaa kokemusta säilytyspaikasta.
      Toivotaan, että daaliasi voivat hyvin ja kukkivat komeasti taas kesällä!

      Poista
  14. Milloin voi esikasvatut daaliat voi istuttaa ulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikasvatetut daaliat voi istuttaa ulos silloin, kun ei ole enää riskiä yöpakkasista. Etelä-Suomessa se on kesäkuun alkupuoliskolla. Eli vielä saa odottaa useamman viikon :)

      Poista
  15. Sain useita erivärisiä daalian mukuloita. Istutin ne juuri maahan ilman liotusta. Toivottavasti lähtevät kasvuun. Mietin jo syksyä ja talvisäilytystä. Mahtavatko ne säilyä kerrostalon lämpimässä verkkokomerossa? Muuta paikkaa ei valitettavasti ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalian mukulat lähtevät hyvään kasvuun ilman liotusta. Ainoastaan tosi kuivuneet mukulat yleensä liotetaan vedessä ennen istutusta.
      Lämmin varasto ei ole hyvä talvisäilytykseen, koska mukulat kuivuvat siellä täysin. Jos sinulla on jääkaapin vihanneslaatikossa tilaa, niin siellä daalian mukula säilyy talven yli. Ja jotkut ovat keksineet hyvän säilytyspaikan tuttavan kellarissa tai kylmiöverkkokomerossa.
      Toivotaan, että löydät jonkin ratkaisun daalioidesi talvisäilytykseen.

      Poista
  16. Hyviä ohjeita, kiitos 💕. 1) Osaako kukaan vinkata, milloin Kuopion seudulla ison järven rantatontilla kannattaa laittaa esikasvatetut daaliantaimet maahan? 2) Vaativatko paljon kastelua? Uskallanko laittaa kukkalaatimoihin, kun saatan itse olla välillä poissa useita viikkoja, enkä pääse kastelemaan? T. Ritva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Daalian versot paleltuvat heti, kun on pakkasta. Sen takia esikasvatetut daaliat pääsee istuttamaan maahan reilusti kesäkuun puolella. Kannattaa katsoa paikkakunnan pitkää sääennustetta esim. 15 vrk, niin pystyy arvioimaan, onko yöpakkasriskiä tulossa.
      Daaliat viihtyvät aurinkoisella paikalla, joten kukkalaatikkojen multa taitaa kuivua liikaa jo viikossa. Eli parasta on istuttaa ne biohiiltä sisältävään multaan maahan. Siten ne pärjäävät varmimmin hellejaksot kastelematta.
      Ennen ulos istutusta, esikasvatettuja daalioita on hyvä totutella vähitellen ulkoilmaan eli auringonpaisteeseen ja tuuleen, useamman päivän ajan.

      Poista