perjantai 26. toukokuuta 2017

Kesäkukkien istutus alkoi biohiilimultaan

 Blogiyhteistyö: Biolan
Tänään alkoi hyvä ajankohta istuttaa, kylvää ja jakaa kukkia, kuun vaiheiden mukaan. Tätä oli jo odotettu! Ensimmäiseksi istutimme talvetetut pelargonit. Multana tietysti kesäkukkamultaa, jossa kastelukiteet on korvattu biohiilellä.
Super hyvä juttu, sillä kastelukiteet ovat tosi epäekologisia huonosti maatuvia muovijalosteita.

Biohiili korvaa kastelukiteet...

Biohiiltä ja sen etuja kasveille on tutkittu paljon. Tulokset ovat ällistyttäviä ympäri maailmaa. Biohiili sitoo kasvualustaan vettä ja ravinteita, joita se luovuttaa kasveille vähitellen. Biohiilen vedenimemiskyky on moninkertainen sen painoon nähden. Lisäetuna on myös se, että se auttaa maan tärkeää pieneliöstöä voimaan paremmin ja sitä kautta parantaa kasvien terveyttä ja hyvinvointia.
Biohiili on muuten vanha juttu, sillä jo Etelä-Amerikan intiaanit ovat biohiilellä ja kompostilla parantaneet köyhät maan viljaviksi. Kuulemma ne ovat sitä edelleen.

Biolanin Kesäkukkamulta testissä...

Sain testaukseen Biolanin Kesäkukkamultaa. Se on uudistettu, eli siinä on nyt biohiiltä pidentämässä kastelujen väliä. Siihen on myös lisätty murskattua kevytsoraa, joka tekee mullasta ilmavaa. Eli täydellistä vaativillekin kesäkukille. Ja tuttuun tapaan se on luomua.

 Istutin nyt Kesäkukkamultaan vanhat siemenistä kylvetyt pelargonit. Ne talvehti tosi hyvin ja ovat olleet nyt pari kuukautta asuinhuoneessa etelän ikkunalla .

Tähän ruukkuun tuli kolme pelargonia. Koska sisällä on tasalämmintä, niin ovat hieman venähtäneet ja kukkavarret ovat rennot. Mutta se ei haittaa, sillä niiden kasvu muuttuu nyt ulkona napakammaksi.
Huom! Nämä ovat olleet pihalla totuttelemassa ulkoilmaan jo viikon verran. Ensin ne olivat varjossa ja tuulelta suojaisassa paikassa, ja vähitellen ne siirretty aurinkoisempaan ja tuulisempaan paikkaan.

Biohiiltä on myös Biolanin Istutusmullassa. Ja siihen kylvin tänään mm. auringonkukan siemenet. Meillä kun on niitä espanjansiruetanoita ja maa on pintakuivaa hiekkamoreenia, niin näin ruukkuihin esikasvattaen taimet saadaan varmimmin onnistumaan. Tämä on opittu ihan kantapään kautta 😊


Muita pihakuulumisia...

Siirsin tänään parvekkeelta tupakan taimet totuttelemaan ulkoilmaan katoksen suojaan. Vielä niitä ei uskalla istuttaa ulos, ovat sen verran kylmänarkoja.

Retiisin ja salaatin siemenet ovat itäneet kastelualtaan päälle laitetussa Yrttimaa multasäkissä, jee! Ensi viikolla taidan laittaa toisen säkin ja kylvää siihen lisää salaattia. Sitähän on hyvä kylvää muutaman viikon välein, niin syötävää riittää.

 Ruukkuun esikasvatukseen istutetut daaliat ovat lähteneet kasvuun. Mahtavaa! Nämä ovat olleet siis ulkona koko ajan.


Viime kevään rimpsureunaisista orvokeista osa talvehti hyvin. Tällä on ihan selvästi trendiväritys 😊

Pihalla kukkii nyt monet kasvit, ja osan kukinta on jo lakastunut. Uudessa päärynäpuussakin on ekat kukat. Muuten, se viime keväänä saatu lakan taimi on sittenkin elossa.

Sain testaukseen Biolanin Kesäkukkamullan, Istutusmullan ja Yrttimaan Biolanilta. Iso kiitos taas heille näistä jännistä uusista multatuotteista. Siinä Yrttimaassa on muuten kasvualustasammalta, jos joku ei vielä ole kuullut 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Biohiili kulostaa mielenkiintoiselta. Onkohan se samaa hiiltä, mitä tulee kiukaanpesastä. Sitä nimittäin riittäisi meillä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ole samaa kuin kiukaanpesästä tulevat hiilenpalat. Biohiili valmistetaan hapettomassa ja kuumassa tilassa.
   Sen sijaan, kun kiukaassa poltetaan puuta, se vaatii happea palaakseen. Siis eri juttu :)

   Poista
 2. Hyvin on pelargoniat talvehtinu. Hauska rimpsureuna orvokissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä itse siemenistä kylvetyt ovat talvehtineet aina tosi hyvin, ja helpolla. Toki myös ostetut tavalliset pelargonit. Kummatkin myös kukkivat heti, kun kevättalvella alkaa aurinko paistaa. Niitä ei millään meinaa raaskia leikata keväällä.
   Tuo orvokkilajike on hauska, kylvin sitä tänä vuonnakin.

   Poista
 3. Yrttimaamulta on hieno juttu juuri tuon sammaleen vuoksi, uusiutuvaa luonnonvaraa turpeen asemasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Multaseoksiin turpeen tilalle on etsitty pitkään korvaavia raaka-aineita. Kookoskuitu on yksi, mutta harmillisesti, sitä ei kasva Suomessa ;)
   Nyt Biolan on löytänyt sammalen, jota meillä kasvaa ja joka uusiutuu nopeasti. Siis aivan mahtavaa.

   Poista
 4. Vieläkö ehtisi kylvää auringonkukkia? Istutin ensimmäiset auringonkukkien taimet nimittäin tänään maahan, mutta siemeniä olisi vielä jäljellä..
  Biohiilimulta vaikutti koostumukseltaan hyvältä, toivottavasti myös kesäkukat tykkäävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehtii, etenkin jos paikka on lämmin ja aurinkoinen. Jos tulee lämmin kesä ja muistaa kastella, niin auringonkukat kukkivat jo hyvissä ajoin... jos tulee sateinen ja kylmä kesä, kukinta siirtyy syksyyn.
   Olen kasvattanut kukkia ja vihanneksia erilaisissa biohiilimullissa, ja olen hyvin vakuuttunut niiden paremmuudesta. Kasvit ovat jotenkin terveemmän oloisia sekä kestävät paremmin hellejaksoja, ja jopa mullan kuivumista.
   Mullassa näkyy ihan pieniä hiilenpalasia, muuten se on tavallisen mullan näköistä :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tuo biohiilimulta. Pitääpä bongailla sitä mullanostoreissulla... Tässä kun on vielä muutamia kesäkukkia ruukuttamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on "muutama" kesäkukka odottamassa istutusta, ja osa vielä ostamatta. Kaikki aioin laittaa tähän biohiiltä sisältävään kesäkukkamultaan. Olen niin vakuuttunut tuosta biohiilen erinomaisuudesta :)

   Poista
 6. Viidakkotohtorilta tilasin kasvimaalle kokeiluun pelkkää biohiiltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Biohiiltä testauksessa, siis pelkää biohiiltä :)
   Levittelin sitä jo viime kesänä, ja nyt olisi tarkoitus taas kokeilla sitä toiseen kohtaan. Laitan siitä myöhemmin oman postauksen.

   Poista