tiistai 30. toukokuuta 2017

Helppo - rusokkia ja maahumalaa parvekelaatikoihin

 Blogiyhteistyö: Huiskula
Tänään ehdin istuttaa lisää kesäkukkia juuri ennen sadetta. Oli kyllä hyvä ajoitus! Vaikka sää jatkuu viileänä, niin nämä amppelirusokit ja kirjavalehtiset maahumalat viihtyvät jo hyvin ulkona meilläpäin.

Amppelirusokki on helppo:

Amppelirusokki ( Bidens ferulifolia) kukkii koko kesän pakkasiin asti, ja on hyvin säänkestävä. Eli sen kukat eivät ole arkoja sateelle eikä paahteelle. Eniten rusokki kukkii täydessä auringossa, mutta menestyy myös puolivarjossa. Sitä kannattaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti ihan talven tuloon asti. Hyvin hoidettuna rusokki voi olla kaunis vielä syksyn pienten pakkasöidenkin jälkeen. Siksi lempparini 😊
Kukat ovat yleensä keltaiset, punertavat tai joskus näkee jopa valkokukkaisia. Ja se kukkii vaikka lakastuneita kukkia ei poistaisi. Sekin on näissä rusokeissa huippua!


Kirjavalehtinen maahumala:

Kirjavalehtinen maahumala ( Glechoma hederacea `Variegata`) on oikeastaan perenna. Sen koristearvo on nimenomaan kauniit lehdet ja kasvutapa. Maahan istutettuna sen versot kasvaisi pitkin maanpintaa. Näin parvekelaatikossa ne roikkuvat kivasta alaspäin.
Maahumala on myös helppo ja varma kasvi. Se viihtyy auringosta puolivarjoon. Myös sitä kannattaa kastella säännöllisesti ja välillä lannoittaa.
Syksyllä taimet voi istuttaa maahan, sillä ne saattavat talvehtia.


Reissaajalle helppoutta- kestokastelu parvekelaatikoilla:

Jos matkustelee kesällä, eikä halua vaivata lomakastelijaa, niin kesäkukat kannattaa istuttaa kestokastelu- eli altakasteluratkaisuun. Siis altakasteluruukkuihin.


Ensin laatikoiden sivuihin tehdään ylivuotoreiät, tarpeeksi isoksi. Ekassa kuvassa näkyy parvekelaatikon päädyssä ylivuotoreikä.

Sitten kootaan parvekelaatikon pohjalle pohjalevyt ohjeen mukaan. Sen jälkeen hyvällä mullalla täytetään huolellisesti pohjalevyn multaura.

Taimet kastellaan hyvin ennen istutusta! On muuten tosi hienot juuret näillä Huiskulan rusokeilla ja maahumalilla.

Taimet istutetaan niin, että multa peittää taimen juuripaakun ja mullan yläpinta jää 1-2 cm ruukun reunaa alemmas. Näin kastelu helpottuu ja taimen juuret eivät jää näkyviin.
Kun kaikki taimet on istutettu, multa kastellaan normaalisti. Altakastelua aletaan käyttää ehkä parin viikon kuluttua, sekin ohjeen mukaan!
Tällä kertaa nämä kestokastelu parvekelaatikot pääsivät terassin kaiteelle. Vahvat metalliset koukut eli parvekelaatikon tukiraudat kuuluvat tähän parvekelaatikkomalliiin.
Yöksi on luvattu reipasta sadetta, joten parvekelaatikot siirrettiin katoksen alle suojaan. Kesällä ne saavat olla kaiteella vaikka miten myrskyisi 😊

Sain amppelirusokit ja kirjavalehtiset maahumalat Huiskulan puutarhalta, Turusta. Ovat siis kotimaisia. Iso kiitos Huiskulalle!Helpoin ja huolettomin kesäkukkaistutus -testailua:

Näillä kasveilla testaan, onko tämä helpoin ja huolettomin kesäkukkaistutus. Siis helpot ja varmat kasvit, altakastelu parvekelaatikot ja hyvä multa.
Hoidoksi riittää vesisäiliön täyttö ja lannoitus.
Parvekelaatikkona ovat Orthexin Kestokastelu parvekelaatikko 75 cm ja sen tukiraudat.
Multana biohiiltä ja murskattua lekasoraa sisältävä Biolanin Kesäkukkamulta, josta kerroin jo  viimepostauksessa.
Kummatkin tuotteet olen saanut testaukseen tuotteiden valmistajilta. Kiitos heille avusta!

Ja nämä testin kasvit oli siis saatu Huiskulan puutarhalta 😊

Sadeterveisin Sari

Ps. Sateenropina on nyt niin ihanan kuuloista, ettei meinaa malttaa mennä edes nukkumaan. Tätä sadetta on odotettu viikkoja. Ja nyt sataa, jee!

6 kommenttia:

 1. ihan uusi tuttavuus tuo rusokki minulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin rusokkiin kaupunkien istutuksissa. Se näyttää aina niin hyvinvoivalta, vaikka olisi kylmää ja sateista tai kuuma hellekesä. Ja syksyllä se on edelleen kaunis, kun osa muista kesäkukista on jo tosi raaskuja.
   Sitä näkyi muuten myös myynnissä meidän torikukkamyyjälläkin :)

   Poista
 2. Rusokista olen kuullut, mutta ihan tarkkaa tietoa ei ollut kukasta, keltaiseksi tiesin. Nättiä näyttää olevan ja hyvin mätsää tuon humalan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitsin nämä kasvit näin hillityiksi ja hyvin yhteensopiviksi. Tosin kaikkien mielestä keltainen ei ole hillitty väri alkuunkaan ;)
   Valkoinen rusokki on myös tosi kaunis, mutta en ole nähnyt sitä missään myynnissä. Näin niitä kaupungin omissa istutuksissa pari vuotta sitten.

   Poista
 3. Törmäsinpä vahingossa blogiisi. Mielenkiintoista luettavaa ja erilaisia vinkkejä, täytyy oikein paneutua blogisi historiaan. Kuvasi ovat mielettömän hyviä, kuvien terävyys, varjot ja valot, taidokkaita otoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ihanasta palautteesta :)
   Varmasti huomasitkin jo, että blogin historiassa on 4 vuoden tauko. Silloin blogi oli Asuntomessujen nettisivuilla. Joten nuo vanhimmat postaukset on tosi vanhoja, ja sen ajan hengen mukaisia... :)

   Poista