lauantai 15. syyskuuta 2018

Aika istuttaa jouluhyasintit ja syysmyrkkyliljat

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Syysmyrkkyliljat on erikoisempia ja herkän kauniita syyskukkia ruukkuun. Ne ovatkin suosikkejani ja onnistuvat aina. Niiden istutusaika on heti, kun sipulit saapuvat myymälään. Ja vieläkin ehtii, sillä tämän kuvan olen ottanut turkinmyrkkyliljoista lokakuun puolessa välissä.

Myrkkyliljojen eli alastonimpien istutus ruukkuun...

Sipulit istutetaan joko kokonaan mullan sisään tai osittain näkyviin. Käytän näihin sipulien ruukkuun istuttamiseen aina kaktusmultaa. Se on käytännössä varmin multa, jos vaikka kastelee liikaa. Multaan voi lisäksi sekoittaa vähän mykorritsamultaa, niin juurtuminen on parempaa.

Ja sitten jäädään odottamaan nuppujen kasvua. Istutin tämän sipulin tänään, ja ihanasti sieltä pilkottaa jo yksi nuppu, jee! Siitä on tulossa valkoinen kukka. Jännä nähdä, minkä sävyinen se on, sillä minulla on aiemmin ollut vain vaaleanpunaisia.

Tässä kuva kerrottukukkaisesta `Waterlily` lajikkeesta joltain edelliseltä syksyltä. Tämäkin on niin kaunis.
Myrkkyliljoissa on hyvä muistaa se, että ne ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä. Ei siis kannata pistää niitä suuhun.

Myös toinen syyskukkija eli syyskrookukset ovat helppoja kasvattaa syyskukaksi. Siitä postaus Syyskrookukset kukkivat, jee!  Niin kauniita nekin.

Jouluhyasinttien sipulit ruukkuun...


Syyskuussa on myös aika istuttaa ns. preparoidut hyasintin sipulit. Ne on lämpökäsiteltyjä, jolloin kukkivat aikaisin joulukuussa. Muuten hyasintin sipulit kukkisivat vasta keväällä.
Mitä aikaisemmin syyskuussa istuttaa sipulit, sitä aikaisemin joulukuussa ne kukkivat.
Tämäkin on helppoa, vaatii vain malttia.
Onnistuuko hyasintin kasvatus jouluksi sipulista? -postauksessa lisäohjeita ja kokemuksia

Tällä kertaa laitan tämän hyasinttiruukun jääkaappiin. Ja nythän on kuun vaihekin sopiva istutuspuuhiin, kun on kasvava eli nouseva kuu.

Ekologisia ruukkukukkia...

Kummatkin ovat ekologisia syyskukkia, koska sipulit on kasvatettu Hollanissa ulkona ja ne eivät vaadi kotona lisävalaistusta. Lisäksi ne voi istuttaa pihalle ensi keväänä, jolloin niistä voi saada monivuotisia pihakukkia.

Näiden kasvamistakin on kiva seurata ja jännätä, oli siten näin aikuinen tai lapsi 😊


Sain hyasintin ja syysmyrkkyliljan sipulit blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Heillä on hyvä valikoima kumpiakin sipuleita.

Lisää postauksia sipulikukista:Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

2 kommenttia:

 1. Meilläpä kukkii kohta alastomat immet pihalla. Eivät näytä kärsineen kesän kuivuudesta yhtään. Värikylläistä syksyä toivottelee Mökinakka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sepä ihanaa! Täytyypäs käydä tutkimassa, joko meilläkin ne olisivat näkyvissä, ja laittaa etanaraetta samalla. Aiempina vuosina kun siruetanat söivät niiden nuput ihan riekaleiksi ja rumiksi.
   Kiitos ja upeaa syksyä sinullekin!

   Poista