torstai 21. joulukuuta 2017

Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista jouluksi?

Blogiyhteistyö: Biolan ja Korpikangas Siemen-Frö 
Hyasintteja on helppo kasvattaa joulukukaksi, kunhan ostaa preparoituja eli lämpökäsiteltyjä hyasintin sipuleita. Eli sipuleita, mitkä on tarkoitettu hyötöön. Sipulit kannattaa istuttaa ajoissa jo syyskuussa. Kuvan otin tänään, ja aika eri vaiheessa niiden kasvu näyttää olevan, sillä testailin taas hieman.

Itse sipulista kasvatettuja eli hyödettyjä hyasintteja...

Alla olevat kuvat ovat edellisiltä jouluilta, sillä nuo tämän vuoden hyasintit ovat vasta alulla. Olen selvästikin ihastunut tämän hyasinttimaljakon hyasintteihin, sillä niistä on tullut otettua eniten kuvia. Hyasinttien valkeat juuret ovat kyllä tosi kauniit 😊
Hyödettävän hyasintin sipulin istutus...

Preparoidut eli hyötöön tarkoitetut sipulit istutetaan syyskuussa, kasvavan kuun aikaan. Multana on hyvä käyttää läpäisevää kuten esimerkiksi kaktusmultaa. Sipuli istutetaan niin, että sen yläosa jää näkyviin. Lopuksi multa kastellaan  ja ruukut viedään kellariin, kylmiöön tai jääkaappiin. Lämpötilan on hyvä olla alle 10 astetta, ja se ei saa kuitenkaan mennä pakkaselle.


Istutin lokakuun alkupäivinä sipulit Biolanin Kaktusmultaan, johon sekoitin vähän Kylvö- ja taimimultaa sen mykorritsojen takia. Nimittäin mykorritsat parantavat tutkitusti mm. juurtumista, kasvua ja elinvoimaisuutta. Tavallisessa pussimullassa ei ole mykorritsoja, kun taas luonnossa niitä on aina maassa. Onneksi mykorritsaa löytyy nykyään jo muutamasta tuotteesta.

Hyasinttien kukkaan hyötäminen...

Istutetut sipulit ovat viileässä noin 9 viikkoa. Välillä on hyvä käydä katsomassa tilannetta, ja tarvittaessa hieman kastella kuivahtanutta multaa. Mullan ei ole hyvä olla jatkuvasti märkää.
Kun sipulista kasvanut kellertävä alku on noin 3 cm, ruukut otetaan valoon huoneenlämpöön. Kukat aukeavat noin 3 viikon kuluttua.

Eroja kasvussa...

Olen vuosien varrella kasvattanut kotona monet jouluhyasintit. Jännästi niiden kasvuun lähdössä on isojakin eroja eri vuosina. Senkin takia mitään tarkkoja ohjeita ei voi antaa, vaan kasvun tilannetta kannattaa seurata. 
Jos kellertävät alut ilmestyvät jo marraskuun alussa, ruukkuja voi hyvin pitää edelleen kellarissa. Harmikseni en yhtään muista milloin otin ikkunalle kuvan keskimmäisen hyasintin. Se on nimittäin istutettu kuukautta myöhemmin, mitä hyasinttimaljakossa kasvava. 
Onkin jännä nähdä, milloin nämä avaavat nuppunsa.

Olen saanut hyasintin sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä ja mullat Biolanilta, näiden blogijuttujen tekoon. Iso kiitos heille siitä 😊


Olisi kiva kuulla, hyödättekö itse jouluhyasintit?
Ja onko se onnistunut hyvin?

Iloista joulun odotusta!

Terkuin Sari

Ps. Rumaksi menneet hyasintit kannattaa säilyttää ja istuttaa niiden sipulit pihalle keväällä. Hyvä paikka on aurinkoinen ja lämmin sekä läpäisevä maa. Sipulit istutetaan niin, että multaa tulee sipulin päälle ainakin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran.

4 kommenttia:

 1. Minä olen jo muutamana vuonna hyötänyt hyasintin sipuleita kukkaan. Hyvin on onnistunut, mutta olen yleensä istuttanut sipulit liian myöhään, joten kukinta on ajoittunut tammikuun puolelle.
  Viime syyskuussa tilasin ajoissa hyasintin sipuleita Korpikankaalta. Sipulit kasvoivat hyvin sipulimaljoissa varastossa ja kuukausi sitten toin hyvässä kasvussa olevat hyasinttini sisälle. Nyt ne ovat aloittaneet kukinnan juuri sopivasti jouluksi. Ainut harmi on se, että tilasin upean punaisen Jan Boss -lajikkeen sipuleita, mutta nuo omani ovat silti perinteisiä mummokalsarin vaaleanpunaisia... Onneksi tuoksu on juuri oikea. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintin hyötö onkin yllättävän helppoa, jos vain jostain löytyy niille viileä tila. Nämä minun hyasintit vein ekaksi kellariin, mutta toinkin ne jääkaappiin. Siellä niiden kasvua oli parempi seurata :)
   Postauksen vahvan punainen hyasintti hyasinttimaljakossa on juuri sitä ´Jan Boss` lajiketta.
   Minulle on myös käynyt niin kerran kun ostin sellaisen nupullisena... se olikin ihan tavis vaaleanpunainen. Kuulemma sitä on välillä ammattiviljelijöidenkin vaikea saada, eli sitä lajiketta ei ole Hollanissa niin paljon saatavana, mitä sitä ostettaisi. Se on kyllä harmi. Sitten kun sitä onnistuu saamaan, niin ilo on kyllä moninkertainen :)
   Ja tosiaan, onneksi kaikki hyasintit tuoksuvat :)

   Poista
 2. Mitenkäs nuo jouluna saadut hyasintit? Mitä niille pitää kukinnan loputtua tehdä? Siis jos yrittäisi kukittaa ens jouluna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan itse kokeillut sitä, sillä todennäköisesti kukkaterttu olisi pienempi ja kukinta ei ehkä osuisi jouluksi. Jouluhyasintin sipulit on nimittäin lämpökäsiteltyjä, kukinnan aikaistamiseksi.
   Periaate on se, että kukinnan jälkeen lakastunut kukkavarsi katkaistaan ja multaa kastellaan ja lannoitetaan normaalisti. Kun lehdet alkavat lakastua, kastelu lopetetaan. Sipulin istutus kellariin on ihan kuten tekstissä.

   Poista