maanantai 4. joulukuuta 2017

Kotimainen Reilun kaupan joulutähti, vau!

Löysin meidän pikkukoosta näin hienon Reilun kaupan eli Fairtrade joulutähden, joka on siis kasvatettu Suomessa. Mitä ihmettä, mistä oikein on kyse?
Niitä oli muuten myös punaisena, mutta ostin tämän valkoisen, kun se sopii paremmin jouluuni.

Fairtrade:n eli Reilun kaupan joulutähti...

Joulutähtien pistokkaat kasvatetaan aina ulkomailla ja vasta jatkokasvatus tapahtuu Suomessa. Nyt näiden Reilun kaupan joulutähtien pistokkaat on kasvatettu etiopialaisella Reilun kaupan tilalla.
Sieltä pistokkaat ovat tulleet kahdelle isolle suomalaiselle puutarhalle, Ansari-Yhtymälle ja Ylitalolle. Nämä puutarhat ovat ensin sertifioitu kuten on aina tapana Reilun kaupan kanssa toimivilla yrityksillä. Koska Suomessa lainsäädäntö pitää huolen työntekijöiden ja ympäristön oloista, niin niihin ei tarvinnut puuttua, toisin kuin Afrikassa.
Sen sijaan Reilun kaupan organisaatio valvoo meillä, että Reilun kaupan joulutähdet pystytään jäljittämään, jotta tavallisia joulutähtiä ei pääse myyntiin Reilun kaupan joulutähtinä. Ne on myös pidettävä erillään muista joulutähdistä viljelyn aikana.

Edit -  uusi postaus 1. luukku - Joulutähti sammalmullassa 

Sammalta mullassa...

Toinen mielenkiintoinen vaatimus on se, että Reilun kaupan joulutähtien kasvualustassa eli mullassa on oltava 20% jotain muuta kuin turvetta. Turve kun on uusiutumaton materiaali. Joten näiden joulutähtien kasvualussa on sammalta se 20%. Aika jännää... sammal on siis tulevaisuuden kasvualustaa! 


Mullan pinta oli minusta tosi kaunis hennosti sammaloituneena 😊

Ehkä muistatte keväältä kun testailin Biolanin Yrttimaa -kasvusäkkiä Yrttimaa seinänvierustan sepelin päällä. Siinä oli myös sammalta kasvualustassa.

Kaunis tuuhea joulutähti...

Tämä oli yksilatvainen joulutähti eli siinä on yksi kukkiva runko, tosin rungon tyvessä oli pieniä alkuja. Siis tosi kaunis. Lisää kuvia tästä stailattuna Sarin joulublogissa Valkoinen joulutähti stailattuna.

Joulutähden hoito-ohjeet...

Joulutähteä kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Se ei pidä siitä, että multa on koko ajan märkää.
Se viihtyy parhaiten huoneenlämmössä, valoisalla ja vedottomalla paikalla. Tämä onkin hyvä muistaa kun tuulettaa tai kuljettaa joulutähteä ulkona, sillä joulutähti saa kylmää todella helposti.

Joulutähti ei ole kovinkaan myrkyllinen kasvi, vaikka edelleen monet sitä luulevat. Nykytiedon mukaan sen kasvineste saattaa ärsyttää. Eli jos kasvia leikkaa ja kasvineste osuu ihoon, voi ihon kohta vähän punertua hetkeksi. Joulutähti ei myöskään tuoksu, joten se saattaa sopia tuoksuherkille.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Mahtava juttu, että noita nykyään löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Aivan upeaa, että tekevät yhteistyötä näinkin.
   Toivottavasti tulee muitakin Reilun kaupan ruukkukukkia. Osahan niistä tai niiden pistokkaista kasvatetaan kehitysmaissa, joissa on halpaa työvoimaa.

   Poista
 2. Hyvän näkönen tanakka joulutähti. Mie arvostan kukissakin kotimaisuutta jos vuan niitä on tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosiaan tanakka joulutähti :)
   Sama täällä, mieluummin ostan aina kotimaista. Onneksi perinteiset joulukukat ovat suurimmaksi osaksi Suomessa kasvatettuja.

   Poista
 3. On kauniin mallinen. Valkoinen onkin kaunis. En ole saanut ikinä joulutähteä menestymään, siksi en ostakaan, mutta nyt alkoi kiinnostamaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen joulutähti on jotenkin raikas ja ajaton, eikä ole liian "jouluinen";)
   Kannattaa kokeilla ja opetella joulutähden hoito tällaisella pienellä ja edullisella. Ja sehän riittää, että joulutähti pysyy kauniina jouluajan :)

   Poista