lauantai 1. joulukuuta 2018

1. luukku - Joulutähti sammalmullassa

Tämän vuoden Sarin Kukkivan joulukalenterin aloittaa hieman ekologisempi joulukukka. Sen mullasta on 20% sammalta, ja muu multa ruukussa on totuttuun tapaan turvepitoista.
Sammalta voidaan ottaa ns. kitusoilta 30 vuoden välein, mutta turvetta vain kerran, sillä turve ei uusiudu.

Sammaleella on muuten sekin hyvä ominaisuus, että kasvi saa vettä siitä vielä silloin, kun multa näyttää jo aika kuivalta. Eli myymälöissä, joissa kasveja ei kastella, sammalkasvualustasta on iso etu. Saas nähdä, kasvaako tuo sammaleen osuus mullassa lähivuosina... toivottavasti.

Lisää tietoa sammalkasvualustasta vanhemmassa postauksessa Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.

Reilun kaupan joulutähti...

Kyseessä on siis kotimaiset Reilun kaupan joulutähdet. Niitä on yksilatvaisena ja monilatvaisena, niin valkoisena kuin punaisena. Löysin myös punaisia, joissa oli vaaleita pilkkuja. Se oli kyllä veikeä. Näitä myy K-ryhmän kaupat.
 


Joulutähden pistokkaat tulevat nykyään aina ulkomailta. Reilun kaupan joulutähden pistokkaat on Ugandasta Reilun kaupan tilalta. Suomessa ne on pistokkaista myyntikokoon kasvattanut Ylitalo Oy.
Reilu kaupan tuotteilla on tarkat kriteerit, joita valvotaan. Yksi niistä vaatimuksista liittyy juuri tuohon sammaleen käyttöön mullassa.

Harmillista vaan, että Reilun kaupan nettisivuilla eikä K-ryhmänkään sivuilla ole näistä joulutähdistä tietoa. Olisi niin mielenkiintoista tietää näiden kotimaisten joulutähtien Reilun kaupan kriteereistä lisää, ja etenkin niiden ekologisemmasta puolesta.


Tämän joulutähden ruukun laitan vielä kauniimmaksi. Siitä lisää myöhemmin 😊

Hyvää joulun odotusta!

Terkuin Sari

Ps. Vieläkin odottelen arvonnan voittajia (Heidi ja Sirpa) ilmoittamaan itsestään sarinpuutarhat@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti